Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

Obțineți 100 USDT în crypto »

Majoritatea traderilor cred că contractele futures sunt folosite doar pentru a plasa pariuri extrem de riscante, cu efect de levier ridicat, însă aceste instrumente au o varietate de utilizări.

Ori de câte ori există date despre lichidarea contractelor futures, mulți investitori și analiști începători concluzionează instinctiv că este vorba de jucători degenerați care folosesc un efect de levier ridicat sau alte instrumente riscante. Nu există nicio îndoială că unele burse de instrumente derivate sunt cunoscute pentru că stimulează tranzacționarea crypto cu amănuntul să folosească un efect de levier excesiv, dar asta nu ține cont de întreaga piață a instrumentelor financiare derivate.

Recent, investitori de renume, cum ar fi Nithin Kamath, fondatorul și CEO-ul Zerodha, au pus la îndoială modul în care bursele de instrumente derivate ar putea face față volatilității extreme, oferind în același timp un efect de levier de 100 de ori.

Pe 16 iunie 2021, jurnalistul Colin Wu a postat pe Twitter că Huobi a scăzut temporar efectul maxim de levier de tranzacționare la 5x pentru noii utilizatori. Până la sfârșitul lunii, bursa crypto a interzis utilizatorilor din China să tranzacționeze instrumente derivate pe platformă.

După unele presiuni de reglementare și posibile plângeri din partea comunității, Binance Futures a limitat tranzacționarea cu levier a noilor utilizatori la 20x, pe 19 iulie. O săptămână mai târziu, FTX a urmat decizia, invocând „eforturi de a încuraja tranzacționarea responsabilă”.

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a afirmat că poziția medie a levierului deschis a fost de aproximativ 2x și doar „o mică parte din activitatea de pe platformă” ar fi afectată. Nu se știe dacă aceste decizii au fost coordonate sau chiar mandatate de un organism de reglementare.

Cointelegraph a arătat anterior cât de frecvent volatilitatea de doar 5% în prețul unei criptomonede determină lichidarea regulată a pozițiilor cu efect de levier de 20 ori mai mare. Astfel, iată trei strategii folosite de comercianții profesioniști care sunt adesea mai conservatori și mai aserți.

Traderii în marjă își păstrează majoritatea monedelor în hard wallet-uri

Majoritatea investitorilor înțeleg beneficiul menținerii unei ponderi cât mai mari de monede într-un portofel rece, deoarece împiedicarea accesului la internet diminuează considerabil riscul de hack-uri. Dezavantajul, desigur, este că această poziție ar putea să nu ajungă la bursă în timp util, mai ales când rețelele sunt aglomerate.

Din acest motiv, contractele futures sunt instrumentele preferate pe care comercianții le folosesc atunci când doresc să-și scadă poziția pe piețele volatile. De exemplu, depunând o marjă mică, cum ar fi 5% din deținerile lor, un investitor o poate crește de 10 ori și își poate reduce foarte mult expunerea netă.

Acești comercianți ar putea apoi să-și vândă pozițiile pe bursele la vedere după finalizarea tranzacției lor și să închidă simultan poziția scurtă. Opusul ar trebui luat în calcul de cei care doresc să-și crească brusc expunerea folosind contracte futures. Poziția derivatelor ar fi închisă atunci când banii (sau stablecoin-urile) vor ajunge la bursa spot.

Forțarea lichidărilor în cascadă

Balenele știu că în vremuri de maximă volatilitate a prețurilor, lichiditatea tinde să fie redusă. Drept urmare, unii vor deschide intenționat poziții cu efect de levier ridicat, așteptându-se să fie reziliate forțat din cauza marjelor insuficiente.

În timp ce „aparent” pierd bani din tranzacție, aceștia au intenționat să forțeze lichidările în cascadă pentru a face presiuni pe piață în direcția lor preferată. Desigur, un comerciant are nevoie de o cantitate mare de capital și mai multe conturi pentru a executa o astfel de operațiune.

Traderii de levier profită din „rata de finanțare”

Contractele perpetue, cunoscute și sub denumirea de swap invers, au o rată încorporată taxată de obicei la fiecare opt ore. Ratele de finanțare garantează că nu există dezechilibre ale riscului de schimb. Chiar dacă interesul deschis atât al cumpărătorilor, cât și al vânzătorilor este egal în orice moment, pârghia reală utilizată poate varia.

Atunci când cumpărătorii (longs) sunt cei care solicită mai multă pârghie, rata de finanțare devine pozitivă. Prin urmare, acei cumpărători vor fi cei care plătesc taxele.

Creatorii de piață și birourile de arbitraj vor monitoriza în mod constant aceste rate și, în cele din urmă, vor deschide o poziție de pârghie pentru a colecta astfel de taxe. Deși pare ușor de executat, acești traderi vor trebui să își acopere pozițiile cumpărând (sau vânzând) pe piața spot.

Utilizarea derivatelor necesită cunoștințe, experiență și, de preferință, o răbdare de fier pentru a rezista perioadelor de volatilitate. Cu toate acestea, așa cum am arătat mai sus, este posibil să utilizezi efectul de pârghie fără a fi un trader imprudent.

Adaugă Comentariu