O bursă de criptomonede sau un exchange de criptomonede, este o platformă care permite clienților să tranzacționeze criptomonede sau monede digitale pentru alte active, cum ar fi monede fiat convenționale sau alte monede digitale.
Accesează AICI cea mai mare bursă crypto din lume →
Bursele pot accepta plăți cu cardul de credit, transferuri bancare (SEPA) sau alte forme de plată în schimbul monedelor digitale sau criptomonedelor. Un schimb de criptomonede poate fi un market maker care, de obicei, ia spread-urile dintre ofertă și cerere ca un comision de tranzacție pentru serviciul oferit sau, ca platformă de potrivire (matching platform), pur și simplu percepe comisioane.
Unele case de brokeraj care se concentrează și pe alte active, cum ar fi acțiunile, precum Robinhood și eToro, permit utilizatorilor să cumpere, dar nu și să retragă criptomonede în portofelele crypto personale. Platformele dedicate de criptomonede, cum ar fi Binance și Coinbase, permit însă retragerile de criptomonede.
Cum funcționează bursa de criptomonede?
Unele burse pot fi folosite pentru a trimite criptomonede către portofelul personal de criptomonede al unui utilizator. De asemenea, există burse care oferă posibilitatea de a converti soldurile monedelor digitale în carduri preplătite anonime, care pot fi folosite pentru a retrage fonduri de la bancomate din întreaga lume.
Creatorii monedelor digitale sunt adesea independenți de bursa care facilitează tranzacționarea cu respectivele monede. Într-un anumit tip de sistem, bursele de criptomonede sunt companii care păstrează și administrează conturi pentru clienții lor, dar, în general, nu emit monedă digitală acelor clienți în mod direct. Clienții cumpără sau vând monedă digitală de la schimburile crypto, care transferă moneda digitală în sau din contul clientului creat pe platformă. Unele burse sunt subsidiare ale furnizorilor de criptomonede, însă cele mai multe sunt afaceri independente din punct de vedere juridic. Fondurile păstrate în conturile burselor crypto pot fi într-o monedă reală sau virtuală (activele digitale).
Adesea, bursele de monede digitale operează în afara țărilor occidentale pentru a evita reglementarea și urmărirea organelor de anchetă din statele respective. Cu toate acestea, bursele intermediază tranzacțiile de monede fiduciare (EURO, USD etc.) și dețin conturi bancare în mai multe țări pentru a facilita depozitele în diferite monede naționale.
Bursele descentralizate precum Etherdelta, IDEX și HADAX nu stochează fondurile utilizatorilor în conturile platformei, ci facilitează tranzacționarea de criptomonede peer-to-peer. Bursele descentralizate sunt cunoscute ca fiind rezistente la problemele de securitate care afectează alte burse, începând cu 2021 înregistrând volume de tranzacționare din ce în ce mai mari.
Cum au evoluat bursele crypto?
În 2004, trei companii de schimb valutar digital cu sediul în Australia și-au închis voluntar operațiunile în urma unei investigații a Comisiei australiane pentru valori mobiliare și investiții (ASIC). ASIC a considerat că serviciile oferite necesită în mod legal o licență australiană pentru servicii financiare, pe care companiile în cauză nu o dețineau.
În 2006, platforma de schimb valutar digital cu sediul în SUA – Gold Age Inc. – o companie din statul New York, a fost închisă de Serviciul Secret al SUA după ce a funcționat nestingherită timp de 4 ani. Operatorii companiei Arthur Budovsky și Vladimir Kats au fost inculpați „pentru acuzații de operare a unei afaceri ilegale de schimb valutar digital și de transfer de bani” în apartamentele lor, de unde au intermediat tranzacții de peste 30 de milioane de dolari către conturile de monede digitale. Clienții Gold Age Inc. au furnizat documente de identitate fără dovada autenticității acestora și puteau transfera fonduri către oricine din întreaga lume, cu taxe depășind uneori 100.000 USD. Budovsky și Kats au fost condamnați în 2007 la cinci ani de închisoare „pentru implicarea în afaceri de transmitere de bani fără licență”, primind în cele din urmă pedepse de cinci ani de închisoare cu executare.
În aprilie 2007, guvernul SUA a ordonat administrației E-Gold să blocheze aproximativ 58 de conturi E-Gold deținute și utilizate de The Bullion Exchange, AnyGoldNow, IceGold, GitGold, The Denver Gold Exchange, GoldPouch Express, 1MDC și altele, obligând G&SR (proprietarul OmniPay) să lichideze bunurile sechestrate. Câteva săptămâni mai târziu, E-Gold s-a confruntat cu mai multe acuzații.
În iulie 2008, WebMoney și-a schimbat regulile de desfășurare a operațiunilor sale, afectând foarte multe burse, utilizatorilor săi fiindu-le interzis să folosească WebMoney pentru a obține cele mai populare monede electronice, cum ar fi E-gold, Liberty Reserve și altele.
De asemenea, în iulie 2008, cei trei directori ai E-gold au semnat o înțelegere cu procurorii și au pledat vinovați pentru acuzația de „conspirație pentru a se angaja în spălarea banilor” și o acuzație de „exploatare a unei afaceri de transmitere de bani fără licență”. E-gold și-a încetat activitatea în 2009.
În 2013, într-un raport scris pentru Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă, Jean-Loup Richet, cercetător la ESSEC ISIS, a analizat noile tehnici de spălare a banilor pe care infractorii cibernetici le foloseau la acea vreme. O abordare comună a spălării banilor cibernetici a fost utilizarea unui serviciu de schimb valutar digital care transforma dolari în Liberty Reserve și putea fi trimis și primit anonim, destinatarul putând converti moneda Liberty Reserve înapoi în numerar pentru o mică taxă. În mai 2013, schimbul de monede digitale Liberty Reserve a fost închis după ce presupusul fondator, Arthur Budovsky Belanchuk, precum și alți patru au fost arestați în Costa Rica, Spania și New York „sub acuzații de conspirație în vederea spălării banilor și conspirație privind operarea unei afaceri de transmitere de bani fără licență.” Budovsky, fost cetățean american, a fost condamnat în legătură cu raidul Gold Age din 2006.Peste 40 de milioane de dolari în active au fost plasate sub reținere în așteptarea confiscării și au fost confiscate efectiv peste 30 de nume de domenii ale bursei Liberty Reserve. S-a estimat atunci că Liberty Reserve a spălat nu mai puțin de 6 miliarde de dolari.
2014 – în prezent
În urma lansării criptomonedei descentralizate Bitcoin, în 2008, precum și a apariției ulterioare a altor criptomonede, multe burse virtuale au fost create special pentru schimbul de criptomonede descentralizate. Reglementarea lor diferă de la o țară la alta.
În februarie 2014, Mt. Gox, cea mai mare bursă de criptomonede la acea vreme, a suspendat tranzacționarea, și-a închis site-ul și serviciul de schimb și a solicitat protecție împotriva falimentului iar în aprilie 2014 compania a început procedura de lichidare. Acesta a fost rezultatul unui furt colosal de criptomonede Bitcoin direct din hot wallet-ul Mt. Gox, furt ce s-a desfășurat de-a lungul timpului, începând cu sfârșitul anului 2011.
Care sunt cele mai populare burse de criptomonede?
La începutul lui 2018, Bloomberg News a emis un raport al celor mai mari schimburi de criptomonede pe baza datelor privind volumul și veniturile estimate colectate de CoinMarketCap. Statistici similare au fost raportate și pe Statista, într-un sondaj realizat de Encrybit pentru a înțelege problemele inerente ale burselor de criptomonede. Potrivit sondajului, primele trei schimburi de criptomonede sunt Binance, Huobi și OKEX. Alte date din sondaj au inclus problemele pe care comercianții de criptomonede le întâmpină în interacțiunea lor cu bursele crypto, precum și așteptările traderilor. Securitatea și comisioanele mari de tranzacționare au fost la momentul respectiv principalele preocupări.
Lista principalelor burse de criptomonede
- eToro – site web: https://www.etoro.com/ro/
- Binance – site web: https://www.binance.com/ro/
- Coinbase – site web: https://www.coinbase.com/
- Bithumb
- Bitstamp
- Bitfinex
- Huobi
- Kraken
- OKEx
- Upbit
Legislație
Până în 2016, mai multe schimburi de criptomonede care operează în Uniunea Europeană au obținut licențe în conformitate cu Directiva UE privind serviciile de plată și Directiva UE privind moneda electronică. Adecvarea unor astfel de licențe pentru funcționarea unui schimb de criptomonede nu a fost însă testată judiciar. Consiliul European și Parlamentul European au anunțat că vor emite reglementări pentru a impune reguli mai stricte care vizează platformele de schimb crypto.
În 2018, Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA a susținut că „dacă o platformă oferă tranzacționare cu active digitale care sunt valori mobiliare și funcționează ca „schimb”, așa cum este definit de legile federale privind valorile mobiliare, atunci platforma trebuie să se înregistreze la SEC ca bursă națională de valori mobiliare sau să fie scutită de la înregistrare”. Commodity Futures Trading Commission permite acum tranzacționarea derivatelor cripto în mod public.
Printre țările asiatice, Japonia este mai deschisă, iar reglementările impun necesitatea unei licențe speciale de la Autoritatea pentru Servicii Financiare pentru a opera o bursă de criptomonede. China și Coreea rămân încă ostile. În plus, China a interzis total minarea de Bitcoin și a înghețat conturile bancare ale celor implicați în tranzacționarea de criptomonede. În timp ce Australia nu a anunțat încă reglementări concludente privind criptomonedele, le cere cetățenilor săi să-și declare veniturile din activele digitale și să plătească impozitul pe profit.
Acest articol a fost preluat integral de pe Wikipedia în limba engleză. Textul este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice; pot exista și clauze suplimentare (vezi Termeni de utilizare Wikipedia).