Ce este Bitcoin (BTC)?
Bitcoin este o monedă digitală descentralizată creată în ianuarie 2009. Moneda pune în practică ideile expuse într-o carte albă de misteriosul Satoshi Nakamoto, o persoană sau un grup de persoane. Identitatea persoanei sau persoanelor care au creat tehnologia este încă un mister. Bitcoin oferă promisiunea unor comisioane de tranzacție mai mici decât o fac mecanismele tradiționale de plată online și, spre deosebire de monedele emise de guvern, este operat de o autoritate descentralizată.
Bitcoin este cunoscut ca un tip de criptomonedă deoarece folosește criptografia pentru a se menține în siguranță. Nu există bitcoini fizici, ci doar solduri păstrate într-un registru public la care toată lumea are acces transparent (deși fiecare înregistrare este criptată). Toate tranzacțiile Bitcoin sunt verificate printr-o cantitate masivă de putere de calcul printr-un proces cunoscut sub numele de „minerit”. Bitcoin nu este emis sau susținut de nicio bancă sau guvern și nici un bitcoin individual nu este valoros ca marfă. În ciuda faptului că nu are curs legal în majoritatea părților lumii, Bitcoin este foarte popular și a declanșat lansarea a sute de alte criptomonede, denumite colectiv altcoin-uri. Bitcoin este prescurtat BTC atunci când este tranzacționat.
Tehnologie peer-to-peer
Bitcoin este una dintre primele monede digitale care utilizează tehnologia peer-to-peer (P2P) pentru a facilita plățile instantanee. Persoanele și companiile independente care dețin puterea de calcul guvernantă și care participă la rețeaua Bitcoin — „minerii” Bitcoin — sunt însărcinate cu procesarea tranzacțiilor pe blockchain și sunt motivate de recompense (lansarea noului Bitcoin) și taxele de tranzacție plătite în Bitcoin.
Acești mineri pot fi considerați ca fiind autoritatea descentralizată care impune credibilitatea rețelei Bitcoin. Noi bitcoini sunt eliberați minerilor la o rată fixă, dar în scădere periodică. Există doar 21 de milioane de bitcoini care pot fi extrași în total. În februarie 2022, există 18.959.237 de Bitcoin în circuație, respectiv 90% din oferta totală de monede. Cu alte cuvinte, au mai rămas de minat doar 2.040.763 de criptomonede Bitcoin.
În acest fel, Bitcoin și alte criptomonede funcționează diferit de moneda fiat; în sistemele bancare centralizate, moneda este creată la o rată care corespunde creșterii economiei; acest sistem are scopul de a menține stabilitatea prețurilor. Un sistem descentralizat, precum Bitcoin, stabilește rata de lansare din timp în conformitate cu un algoritm.
Minineritul criptomonedei Bitcoin
Mininarea Bitcoin este procesul prin care Bitcoin este eliberat în circulație. În general, mineritul necesită rezolvarea unor puzzle-uri dificile din punct de vedere computațional pentru a descoperi un nou bloc, care este adăugat la blockchain.
Procesul de minare Bitcoin adaugă și verifică înregistrările tranzacțiilor în rețea. Minerii sunt recompensați în criptomonede Bitcoin; recompensa se reduce la jumătate la fiecare 210.000 de blocuri. În 2009, recompensa unui bloc a fost de 50 de bitcoini noi. La 11 mai 2020 a avut loc a treia înjumătățire, aceasta scăzând recompensa pentru fiecare descoperire de bloc la 6,25 bitcoini.
Pentru a mina Bitcoin se pot utiliza mai multe tipuri de echipamente. Cu toate acestea, unele oferă recompense mai mari decât altele. Anumite cipuri de computer, numite circuite integrate specifice aplicației (ASIC) și unități de procesare mai avansate, cum ar fi unitățile de procesare grafică (GPU), pot ajuta la obținerea mai multor recompense. Aceste procesoare miniere elaborate sunt cunoscute sub denumirea de „platforme miniere”.
Un bitcoin este divizibil cu opt zecimale (100 de milioane de zecimale), iar această cea mai mică unitate este denumită Satoshi. Dacă este necesar, respectiv dacă minerii participanți acceptă schimbarea, Bitcoin ar putea fi în cele din urmă divizibil cu și mai multe zecimale.
Cum să cumperi Bitcoin
Mulți susținători Bitcoin cred că moneda digitală este viitorul. Multe persoane care susțin Bitcoin cred că acesta facilitează un sistem de plată mult mai rapid și cu taxe reduse pentru tranzacțiile de pe tot globul. Deși nu este susținut de niciun guvern sau bancă centrală, Bitcoin poate fi schimbat cu monede tradiționale; de fapt, cursul său de schimb față de dolar atrage potențiali investitori și comercianți interesați de speculațiile valutare. Într-adevăr, unul dintre motivele principale pentru creșterea monedelor digitale precum Bitcoin este că acestea pot acționa ca o alternativă la banii fiat naționali și la mărfurile tradiționale precum aurul.
În martie 2014, IRS a declarat că toate monedele virtuale, inclusiv Bitcoin, vor fi impozitate ca proprietate și nu ca monedă. Câștigurile sau pierderile din Bitcoin deținute ca și capital vor fi interpretate ca și câștiguri sau pierderi de capital, în timp ce Bitcoin deținut ca stoc va fi inclus în categoria de câștiguri sau pierderi obișnuite. Vânzarea de Bitcoin pe care l-ai minat sau achiziționat de la altcineva, inclusiv de pe o platformă crypto, respectiv utilizarea Bitcoin pentru a plăti bunuri sau servicii sunt exemple de tranzacții care pot fi impozitate.
Ca și orice alt activ, principiul cumpărării la preț scăzut și vânzării la un preț mai mare se aplică și criptomonedei Bitcoin. Cea mai populară modalitate de a acumula moneda este prin cumpărarea ei de pe o platformă de schimb, dar există multe alte modalități de a cumpăra și a deține Bitcoin.
Poți cumpăra Bitcoin de pe următoarele burse crypto:
- Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
- KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
- Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.
Alte criptomonede
- Bitcoin (BTC)
- Ethereum (ETH)
- Binance Coin (BNB)
- Cardano (ADA)
- Solana (SOL)
- Terra (LUNA)
- Stepn (GMT)
- OpenDAO (SOS)
- XRP (XRP)
- Avalanche (AVAX)
- Polkadot (DOT)
- NEAR Protocol (NEAR)
- Tezos (XTZ)
- Polygon (MATIC)
- Cosmos (ATOM)
- Chainlink (LINK)
- Enjin (ENJ)
- VeChain (VET)
- 0x (ZRX)
- Aave (AAVE)
- Algorand (ALGO)
- The Sandbox (SAND)
- Decentraland (MANA)
- Monero (XMR)
- Zcash (ZEC)
- Fantom (FTM)
- Tether (USDT)
- EOS (EOS)
- Tron (TRX)
- Hedera (HBAR)
- USD Coin (USDC)
- Litecoin (LTC)
- TerraUSD (UST)
- Uniswap (UNI)
- Dai (DAI)
- Maker (MKR)
- Dogecoin (DOGE)
- Shiba Inu (SHIB)
- Ethereum Classic (ETC)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Bitcoin SV (BSV)
- Bitcoin Gold (BTG)
- Cronos (CRO)
- TrueUSD (TUSD)
- Basic Attention Token (BAT)
- Synthetix (SNX)
- Neo (NEO)
- Theta Network (THETA)
- Theta Fuel (TFUEL)
- BitTorrent (BTT)
- Stellar (XLM)
- Filecoin (FIL)
- PancakeSwap (CAKE)
- SushiSwap (SUSHI)
- Internet Computer (ICP)
- yearn.finance (YFI)
- THORChain (RUNE)
- PaxDollar (USDP)
- Kadena (KDA)
- Harmony (ONE)