Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Cardano (ADA): preț, platforme trading, păreri, predicții

Criptomonede care vor crește →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

 • cardano
 • Cardano
  (ADA)
 • Price
  $0.421
 • Market Cap
  $14.91 B

Ce este Cardano (ADA)?

Cardano

Cardano este o platformă blockchain de a treia generație, proof-of-stake (PoS), descentralizată, concepută pentru a fi o alternativă mai eficientă la rețelele proof-of-work (PoW). Scalabilitatea, interoperabilitatea și sustenabilitatea pe rețelele PoW precum Ethereum sunt limitate de sarcina de infrastructură a costurilor în creștere, consumului de energie și timpilor de tranzacție lenți.

Charles Hoskinson, co-fondatorul blockchain-ului proof-of-work (PoW) Ethereum, a înțeles implicațiile acestor provocări pentru rețelele blockchain și a început să dezvolte Cardano și criptomoneda sa principală, ADA, în 2015, lansând platforma și criptomoneda sa nativă ADA doi ani mai târziu.

Platforma Cardano rulează pe protocolul de consens Ouroboros. Ouroboros, creat de Cardano în faza sa de fondare, este primul protocol PoS care nu numai că s-a dovedit a fi sigur, dar a fost și primul care a fost bazat pe cercetările academice.

Caracteristici cheie

 • Cardano este o platformă blockchain care își propune să fie o platformă de dezvoltare a aplicațiilor descentralizate (DApp) cu un registru cu mai multe active și contracte inteligente verificabile.
 • Cardano este construit în cinci etape: fundație, descentralizare, contracte inteligente, scalare și guvernare.
 • Cardano funcționează pe protocolul de consens Ouroboros de dovadă a mizei (proof-of-work), iar evoluțiile sunt bazate pe cercetări academice.
 • Criptomoneda principală a Cardano se numește „ADA”.
 • Cardano este descentralizată și susținută de Fundația Cardano, IOHK și EMURGO.

Despre Cardano

Charles Hoskinson, co-fondatorul Ethereum, a început dezvoltarea Cardano în 2015, lansând efectiv platforma în 2017.

Cardano s-a poziționat de la bunc început ca o alternativă la Ethereum. Ambele platforme sunt folosite pentru aplicații similare, cum ar fi contractele inteligente, având obiectivul de a construi un sistem conectat și descentralizat. Cardano se consideră o versiune actualizată a Ethereum, fiind cunoscută drept o platformă de a treia generație (spre deosebire de Ethereum, considerat de a doua generație). De asemenea, platforma blockchain Cardano are scopul de a oferi servicii bancare persoanelor din întreaga lume.

Principalele aplicații ale Cardano sunt domeniile managementului identității și trasabilității. Prima poate fi utilizată pentru a eficientiza și simplifica procesele care necesită colectarea de date din mai multe surse, iar cea de-a doua pentru a urmări și audita procesele de fabricație ale unui produs, de la proveniență până la produsele finite și, potențial, pentru a elimina piața mărfurilor contrafăcute.

Supravegherea dezvoltării ecosistemului protocolului Cardano este descentralizată, iar responsabilitățile sunt împărțite de partenerii Cardano: Fundația Cardano, IOHK și EMURGO. Fundația Cardano, o organizație non-profit, este custodele legal responsabil de supravegherea primară a mărcii Cardano. Fundația promovează vizibilitatea protocolului pe scena globală, identifică noi oportunități de utilizare și se conectează cu factorii de decizie, autoritățile de reglementare și mediul academic.

IOHK este compania de inginerie software și tehnologie responsabilă pentru construirea Cardano, cu o componentă de cercetare dedicată promovării educației blockchain. IOHK lucrează îndeaproape cu partenerii academici nu numai pentru a-și continua misiunea educațională, ci și pentru a îmbunătăți scalabilitatea pe termen lung a protocolului Cardano, utilizând cea mai recentă cercetare științifică evaluată de colegi pentru implementarea actualizărilor platformei. EMURGO este partenerul tehnologic global responsabil de promovarea adoptării comerciale a protocolului Cardano, integrând afaceri dintr-o gamă largă de sectoare în sistemul blockchain al Cardano.

Fazele de dezvoltare Cardano

Pentru a-și atinge obiectivul, Cardano este construit în cinci faze, rețeaua fiind construită într-o platformă de dezvoltare a aplicațiilor descentralizate (DApp) cu un registru cu mai multe active și contracte inteligente verificabile. Fiecare dintre cele cinci faze poartă numele unei persoane istorice influente și este denumită colocvial ”epocă”. Cele cinci faze, sau epoci, sunt:

 • Fundație (epoca Byron)
 • Descentralizare (epoca Shelley)
 • Contracte inteligente (epoca Goguen)
 • Scalare (epoca Basho)
 • Guvernare (epoca Voltaire)

Cazuri de utilizare Cardano

Organizațiile din spatele Cardano au lansat trei produse: Atala PRISM, Atala SCAN și Atala Trace. Primul produs este comercializat ca instrument de management al identității ce poate fi utilizat pentru a oferi acces la servicii. De exemplu, poate fi folosit pentru a verifica acreditările la deschiderea unui cont bancar sau eligibilitatea pentru ajutor guvernamental. Celelalte două produse sunt folosite pentru a urmări traseul unui produs printr-un lanț de aprovizionare.

De asemenea, Cardano dezvoltă o platformă de contract inteligent care va servi ca o platformă stabilă și sigură pentru dezvoltarea de aplicații descentralizate la nivel de întreprindere. În viitorul apropiat, echipa de la Cardano plănuiește să utilizeze un sistem democratic de guvernare în lanț – numit Project Catalyst – pentru a gestiona dezvoltarea și execuția proiectelor, respectiv pentru a moderniza sistemul de management al trezoreriei pentru a finanța costurile viitoare.

De unde cumperi Cardano (ADA)?

Fiind o criptomonedă extrem de populară, de top 10, ADA este listată pe principalele platforme de tranzacționare crypto, inclusiv pe Binance, Karken și Coinbase. De asemenea, poți achiziționa ADA utilizând o serie de alte metode de a cumpăra cripto, pe care le găsești la pagina cumpără criptomonede.

Principalele burse de unde poți cumpăra criptomoneda ADA:

 • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
 • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
 • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →