Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Chainlink (LINK): preț, platforme trading, păreri, predicții

De aici cumperi crypto foarte ușor →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

  • chainlink
  • Chainlink
    (LINK)
  • Price
  • Market Cap
    $6.6 B

Ce este Chainlink (LINK)?

Criptomoneda Chainlink (LINK)

Chainlink (LINK) este o tehnologie intrigantă de middleware blockchain ce utilizează tokenul LINK, o criptomonedă ce ”trăiește” ca un sub-token pe blockchain-ul Ethereum. Chainlink este o rețea descentralizată de oracole concepută pentru a permite contractelor inteligente să să se conecteze cu lumea exterioară.

În mod tradițional, blockchain-urile și contractele inteligente sunt conștiente doar de ceea ce se întâmplă în interiorul lor. Scopul lor este de a conecta contractele inteligente prin blockchain-uri și de a permite acelor contracte accesul la resurse cheie care nu se află în blockchain, cum ar fi fluxurile de date, interfețele de programare a aplicațiilor web (API) și plățile tradiționale în contul bancar.

Poți cumpăra criptomoneda LINK de pe toate platformele de criptomonede, inclusiv de pe următoarele:

  • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
  • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
  • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Chainlink este indisolubil legat de rețeaua sa de Oracole. Oracolele sunt fluxuri de date de la sisteme externe care furnizează informații vitale în blockchain-uri, pe care contractele inteligente le vor executa în condiții specifice. Oracolele sunt servicii terțe cu un punct de control centralizat, unic și care nu fac parte din mecanismul de consens blockchain, așa că problemele care apar în legătură cu acestea este dacă datele primite de la un oracol sunt de încredere. Deoarece contractele inteligente funcționează automat, este esențial ca datele pe care le primesc acestea să fie exacte și de încredere pentru a asigura funcționarea corectă a contractului inteligent.

Chainlink își propune să creeze o rețea de oracole descentralizate cu care contractele inteligente să interacționeze în siguranță. Primind date de la mai multe Oracole înainte de a declanșa un rezultat, Chainlink elimină orice punct de eșec și menține valoarea contractelor inteligente care se bazează pe date externe.

Istoria Chainlink

Chainlink a experimentat o dramă atât în ​​timpul, cât și după oferta sa inițială de monede (ICO) în 2017, când a obținut finanțare în Ethereum pentru a susține proiectul. În perioada în care au oferit ICO-ul, valoarea Ethereum a crescut semnificativ, dar pentru că Chainlink a decis să folosească un plafon rigid de 32 de milioane de dolari echivalent Ethereum, mai degrabă decât o limită strictă pentru cantitatea de Ethereum în sine, s-a ajuns să se distribuie cu 30% mai multe jetoane investitorilor, mai degrabă decât să se preia încă 30% din Ethereum.

În esență, mai multe părți interesate au fost excluse, în ciuda faptului că au cumpărat active în cadrul ICO. În combinație cu aceasta, compania a demonstrat abilități slabe de marketing și comunicare și a fost inaccesibilă odată ce ICO a luat sfârșit, ceea ce i-a făcut pe mulți oameni să creadă că totul a fost o înșelătorie. Ulterior prețul LINK a scăzut rapid la un minim istoric înainte de a reveni la niveluri stabile, odată ce a fost clar că proiectul nu era o înșelătorie și au fost anunțate mai multe parteneriate.

Din acest punct a avut loc o dezvoltare și o activitate consecventă, ChainLink devenind unul dintre cele mai populare monede alternative de pe piață. În prezent, ChainLink este văzut ca unul dintre cele mai promițătoare proiecte din rețeaua Ethereum pentru faptul că își propune să rezolve o problemă fundamentală din ecosistemul blockchain.

Cum funcționează Chainlink?

Chainlink este o rețea descentralizată de noduri cu acces la fluxurile de date. Rețeaua este compusă din două părți separate, sistemele on-chain și sistemele off-chain, care interacționează pentru a furniza serviciul general. Componenta on-chain a Chainlink este reprezentată de contractele inteligente implementate pe blockchain-ul Ethereum.

Aceste contracte procesează cererile de date ale utilizatorilor care doresc să profite de capacitățile oracle ale rețelei. Contractele sunt apoi corelate cu oracolele lor adecvate (fluxul de date de la o instituție financiară). Fiecare dintre aceste contracte conține trei subcontracte, primul dintre acestea, contractul de reputație, verifică istoricul unui furnizor de Oracle pentru a stabili integritatea acestuia. La rândul său, contractul de potrivire a comenzilor înregistrează acordul privind nivelul de servicii al contractului de utilizator în rețea și colectează oferte de la furnizorii responsabili de Oracle. În cele din urmă, contractul de agregare acumulează datele colective ale oracolelor alese și le echilibrează pentru a găsi rezultatul cel mai precis.

Chainlink folosește apoi aceste contracte pentru a selecta oracole pe baza parametrilor stabiliți de utilizator, raportează datele solicitate înapoi către blockchain imediat de au găsite de oracolele off-chain și apoi agregează datele transmise de toate oracolele pentru a oferi o informație exactă.

Partea off-chain a rețelei este reprezentată de noduri oracle care sunt conectate la rețeaua Ethereum sau la orice rețea blockchain care utilizează contracte inteligente. Nodurile sunt responsabile pentru colectarea tuturor datelor solicitate prin contractele on-chain. Datele sunt procesate prin Chainlink Core, software-ul care permite infrastructurii off-chain să interacționeze cu blockchain-ul și să transmită datele la oracolul on-chain pentru agregarea lor și îndeplinirea contractului. Datele colectate off-chain sunt realizate de operatorii Oracle, care sunt plătiți în LINK pentru primirea și trimiterea datelor.

Avantajele Chainlink

Există două avantaje principale ale Chainlink: sursele și oracolele sale distribuite. Majoritatea oracolelor sunt centralizate, în timp ce Chainlink este o rețea de oracole descentralizate. În mod tradițional, oracolele sunt servicii terțe oferite de entități centralizate, care nu sunt supuse mecanismelor de consens blockchain și, prin urmare, fiabilitatea datelor este îndoielnică. Datele incorecte care sunt transmise către blockchain ar putea duce la contracte inteligente care îndeplinesc funcțiile incorect și cu un singur oracol ca sursă. De asemenea, aceste date ar putea fi modificate de persoane rău intenționate.

Pentru a contracara această problemă de securitate, Chainlink utilizează un sistem de oracole și surse distribuite. Dacă oracolul este considerat demn de încredere, acesta poate extrage date din mai multe surse, sporindu-și fiabilitatea ca sursă. În plus, atunci când un utilizator depune o solicitare de contract în rețeaua Chainlink, cererea este contractată către mai multe oracole, care pot extrage informații din diverse surse.

De exemplu, când un utilizator introduce o cerere de contract, solicitarea sa este trimisă la mai multe oracole, mai degrabă decât la o singură sursă centralizată. Aceste oracole găsesc apoi datele din diverse surse, uneori cu suprapuneri în sursele datelor, dar acest lucru garantează faptul că respectivul contract primește o agregare echilibrată a informațiilor și, prin urmare, se presupune că este corect.

Acest sistem format din două părți garantează faptul că oracolele sunt oneste, deoarece datele sunt agregate și măsurate în comparație cu altele care au fost deja colectate și, prin urmare, Chainlink contribuie la garantarea faptului că toate contractele inteligente sunt executate cu acuratețe și fără activități rău intenționate.

În plus față de acest sistem, Chainlink a dezvoltat parteneriate cu grupuri notabile precum SWIFT și Google Cloud, ceea ce înseamnă că este o rețea ce se bucură de legitimitate și utilitate pentru entitățile centralizate, rămânând în același timp descentralizată.

Dezavantajele Chainlink

În principiu, nu există dezavantaje evidente în cazul Chainlink, ci doar unele dezavantaje mai subtile pentru cei care doresc să investească în criptomoneda sa. Prima dintre aceste subtilități este că tokenul LINK este considerat de mulți ca fiind oarecum inutil pentru rețea, deoarece este folosit exclusiv pentru a plăti operatorii oracle.

Mulți cred că acest lucru ar fi putut fi făcut cu o altă criptomonedă care este mai puțin legată de proiect, ceea ce înseamnă că valoarea LINK este direct corelată cu nivelul de utilizare a rețelei. Prin urmare, pentru a se asigura sunt compensați în mod echitabil, este puțin probabil ca operatorii să fie motivați să ruleze oracole cu nivel minim de utilizare.

A doua subtilitate este lipsa de promovare și comunicare de partea Chainlink. După cum am menționat mai devreme, după Oferta inițială de monede și chiar înainte de aceasta, a existat o lipsă de promovare și comunicare din partea Chainlink. Acest lucru i-a făcut pe mulți să creadă că au fost înșelați. Din fericire, echipa din spatele proiectului este acum mult mai activă pe multe platforme de social media.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →