Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Cosmos (ATOM): preț, platforme trading, păreri, predicții

De aici cumperi crypto foarte ușor →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

  • cosmos
  • Cosmos Hub
    (ATOM)
  • Price
    $4.45
  • Market Cap
    $1.74 B

Ce este Cosmos (ATOM)?

Criptomoneda Cosmos (ATOM)

Cosmos (ATOM) este un proiect interesant care se autointitulează „Internetul blockchain-urilor”. Cosmos încearcă să construiască un ecosistem cripto de blockchain-uri paralele, independente, care se pot scala și interopera unele cu altele. Acest lucru se întâmplă deja cu Terra (LUNA), Cronos și Osmosis, care au fost construite folosind kitul de dezvoltare software (SDK) Cosmos și se conectează prin protocolul de comunicare Inter-Blockchain (IBC).

Rețeaua Cosmos utilizează un mecanism de consens pentru dovada mizei care utilizează criptomoneda ATOM. Viziunea Cosmos este de a sparge barierele dintre blockchain-uri, permițându-le să tranzacționeze între ele și oferind dezvoltatorilor facilitatea de a construi aplicații care utilizează token-uri dintr-o varietate de blockchain-uri independente.

Poți cumpăra și tranzacționa Cosmos (ATOM) pe unele dintre cele mai populare platforme crypto din lume.

Prezentare generală ATOM

Oamenii din spatele proiectului ATOM urmăresc să-și pună în aplicare viziunea printr-un set de instrumente open-source, rețeaua Cosmos fiind compusă din trei tehnologii. Protocolul Tendermint, care este responsabil pentru guvernare, kit-ul de dezvoltare software (SDK) Cosmos, care facilitează dezvoltarea aplicațiilor și protocolul Inter-Blockchain Communication (IBC). Cosmos este un proiect comunitar open source creat de All In Bits Inc.

Tendermint este numele algoritmului de consens Cosmos care împachetează straturile de rețea și consens ale unui blockchain într-un singur motor generic. Acesta va permite dezvoltatorilor să se concentreze pe dezvoltarea aplicațiilor lor în loc de protocolul blockchain de bază și să economisească foarte mult timp.

Pentru a ușura dezvoltarea aplicațiilor, echipa de dezvoltare combină Tendermint cu kitul de dezvoltare software Cosmos, care este un cadru generalizat ce simplifică procesul de construire a aplicațiilor blockchain. Odată ce dezvoltatorii pot construi rapid blocuri personalizate, acestea vor fi conectate cu ușurință prin protocolul de comunicare Inter-Blockchain.

Cosmos se poate scala și se poate conecta într-un mod în care Ethereum nu a reușit încă. De-a lungul timpului, o serie de alte proiecte au început să fie interesate de blockchain-ul Cosmos și se bazează pe acest chain. De exemplu, Terra-Luna, Crypto.com și Osmosis sunt în prezent cele mai tari proiecte de pe Cosmos, dar există sute de aplicații și blockchain diferite cu miliarde de dolari în valoare blocată.

Cel mai mare competitor al Cosmos în acest spațiu este Polkadot (DOT), care oferă sute de parachain-uri diferite.

Istoria Cosmos (ATOM)

Cosmos a fost conceput inițial de creatorul Tendermint, Jae Kwon, în 2014, căruia i s-a alăturat Ethan Buchman un an mai târziu. Ei au creat împreună kitul de dezvoltare software Cosmos pentru a reduce bariera de intrare în dezvoltarea blockchain și pentru a construi o rețea descentralizată cu adevărat puternicp. Cei doi sunt și fondatorii, respectiv, președintele și vicepreședintele Fundației Interchain, o organizație non-profit care își propune să cerceteze, să dezvolte și să promoveze tehnologii de rețea deschise, descentralizate, care vor oferi mai multă suveranitate, securitate și durabilitate pentru comunitățile din întreaga lume.

Oferta inițială de monede Cosmos a avut loc pe 6 aprilie 2017, strângând 17,3 milioane USD în Ethereum, Bitcoin și USD. Aproximativ 75% din oferta disponibilă de jetoane a fost vândută în timpul ICO, 5% fiind alocate pentru investitorii seeds iar câte 10% pentru All In Bits și Fundația Interchain. Rețeaua principală Cosmos a fost lansată pe 14 martie 2019 cu foarte mult succes. Cu toate acestea, un atac din vara lui 2019 a expus o vulnerabilitate în rețea, care a fost însă remediată cu maximă operativitate.

Cosmos și-a finalizat foaia de parcurs a cărții albe pe 18 februarie 2021, odată cu lansarea comunicației inter-blockchain (IBC) și unui set complet de alte funcții.

Cum cumpăr Cosmos?

Majoritatea oamenilor aleg să cumpere Cosmos (ATOM) de la un schimb de criptomonede. Există foarte multe tipuri diferite de exchange-uri cripto, unele concentrându-se pe tranzacționarea cu numeroase forme de active digitale, în timp ce altele acționează mai degrabă ca un brokeraj, care pur și simplu oferă oamenilor posibilitatea de a cumpăra criptomonede cu fiat-ul lor (cum ar fi USD sau EUR).

Cosmos este disponibil pentru cumpărare pe o serie de platforme, inclusiv pe următoarele:

  • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
  • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
  • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Cum funcționează Cosmos?

Kit-ul de dezvoltare software Cosmos facilitează noile aplicații blockchain care pot fi conectate în rețeaua Cosmos, dar cele două moduri principale în care funcționează rețeaua sunt prin intermediul protocoalelor Tendermint și Inter-Blockchain Communication. Împreună ele formează Rețeaua Cosmos.

Tendermint este format din două componente tehnice principale: un motor de consens blockchain și o interfață de aplicație generică. Motorul de consens, numit Tendermint Core, să asigură că aceleași tranzacții sunt înregistrate pe fiecare mașină în aceeași ordine.

Interfața aplicației, numită Application Blockchain Interface (ABCI), permite procesarea tranzacțiilor în orice limbaj de programare. Tendermint se ocupă doar de porțiunile de rețea și de consens ale blockchain-ului, ceea ce înseamnă că stratul de aplicație își poate defini propriile reguli. Această combinație de componente înseamnă că dezvoltatorii pot construi rapid blockchain-uri individuale, personalizate, cu diferite aplicații și cu propriul set de reguli de guvernare și seturi de validatori. Aceste blockchain-uri rulate separat sunt apoi compatibile datorită caracteristicii protocolului de comunicare Inter-Blockchain.

Protocolul de comunicare Inter-Blockchain permite oricărui blockchain care rulează Tendermint sau oricărui alt motor blockchain cu finalitate rapidă să transfere valoare sau date unul către celălalt.

În cele din urmă, tot felul de blockchain-uri pot fi conectate prin rețeaua Cosmos, creând un ecosistem.

Ce este IBC-ul?

Conform viziunii Interchain, Cosmos a dezvoltat Protocolul de comunicare Inter Blockchain (IBC). Acest instrument face exact ceea ce spune numele său: permite diferitelor blockchain-uri să comunice între ele.

Lansarea IBC a fost ultima parte a dezvoltării celor trei componente majore ale tehnologiei Cosmos: Tendermint Core, Cosmos SDK și IBC.

Pentru a înțelege mai bine IBC, gândește-te la modul în care funcționează Internetul. Protocolul specific (TCP/IP) permite computerelor să comunice cu servere centralizate, creând astfel Internetul.

IBC-ul funcționează în mod similar. Acesta însă conectează rețele blockchain întregi, spre deosebire de doar câteva mega servere. Prin urmare, este discutabil că Interchain-ul va fi de 1.000 de ori mai mare decât Internetul. Pentru a utiliza IBC, vei avea nevoie de un cont Interchain (cum ar fi un portofel crypto Cosmos).

Cea mai bună analogie pentru un cont interchain este o scrisoare. Scrisoarea este ambalată într-un plic care este la rândul său ambalat într-o cutie (modulul IBC din zona A face această activitate). Un camion de livrare, numit și releu, transportă scrisoarea din zona A (blockchain 1) în zona B (blockchain 2). Modulul IBC din zona B va deschide cutia și va transmite plicul către destinația corespunzătoare (contul de primire).

Portofel Keplr: Portofelul Interchain

Portofelul Keplr este primul portofel interchain de pe Cosmos. Este un portofel bazat pe browser, similar cu MetaMask pentru Ethereum sau Phantom pentru Solana, dar cu suport pentru orice lanț IBC. Acesta este disponibil atât pe iOS, cât și pe Android.

Conturile interchain sunt conținute într-un portofel, la fel cum adresele Ethereum sunt conținute într-un portofel Ethereum.

Portofelul Keplr acceptă peste 16 lanțuri, inclusiv Cosmos, Osmosis, Juno, Secret Network, Akash Network, Sentinel, Kava, Certik și IrisNet, printre multe altele. Keplr poate fi găsit pe Google Playstore și IOS App Store.

Staking-ul criptomonedei Cosmos (ATOM)

Stakingul (miza) este un mecanism de securizare a rețelelor. În schimbul securizării Cosmos Hub, utilizatorii sunt recompensați cu taxe de tranzacție și recompense de miză.

Stakingul implică blocarea activelor cripto precum ATOM pentru a oferi securitate economică pentru blockchain-urile publice. Utilizatorii pot obține până la 15% APY pentru jetoanele lor ATOM din staking. Pe scurt, dacă mizezi 1.000 criptomonede ATOM, câștigi 150 de ATOM în fiecare an (12,5 pe lună). Recompensele încep să se genereze imediat după ce tranzacția de staking este confirmată în lanț.

Poți chiar miza diferite alte criptomonede, precum Osmo sau Juno, pentru a câștiga până la 80% APY!

De remarcat că nu există o perioadă fixă de blocare, utilizatorii putând revendica recompense în orice moment folosind un portofel acceptat de IBC, cum ar fi Keplr.

Interchain Security

După cum am menționat anterior, staking-ul va securiza rețeaua, nu doar Cosmos Hub. Validatorii de rețea (persoanele fizice sau companiile cu o anumită cantitate de tokenuri ATOM blocate) pot alege să valideze orice lanț din Interchain folosind delegația ATOM ca garanție.

Cosmos este totodată și o organizație autonomă descentralizată (DAO) și, prin urmare, deținerea de jetoane ATOM oferă utilizatorilor posibilitatea de a vota cu privire la guvernarea rețelei.

În plus, utilizatorii sunt stimulați să securizeze alte lanțuri pe Interchain deoarece vor beneficia de recompense suplimentare. Aceste lanțuri se numesc lanțuri copii sau baby blockchain, în timp ce Cosmos este blockchain-ul părinte. Cu cât sunt mai multe lanțuri copii, cu atât vor fi mai multe recompense.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →