Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Ethereum (ETH): preț, platforme trading, păreri, predicții

De aici cumperi crypto foarte ușor →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

  • ethereum
  • Ethereum
    (ETH)
  • Price
    $2,472.74
  • Market Cap
    $297.58 B

Ce este Ethereum (ETH)?

Ethereum

Ethereum este o platformă dezvoltată pe tehnologia blockchain care este cel mai bine cunoscută pentru criptomoneda sa nativă, numită ether, sau ETH. Natura distribuită a tehnologiei blockchain este ceea ce face platforma Ethereum sigură, iar această securitate permite ETH să acumuleze valoare.

Platforma Ethereum suportă o rețea de aplicații descentralizate, cunoscute ca dApps. Contractele inteligente, care au apărut pe platforma Ethereum, sunt o componentă centrală a modului în care funcționează platforma. Multe aplicații financiare descentralizate (DeFi) și alte aplicații folosesc contracte inteligente în combinație cu tehnologia blockchain.

La data scrierii acestei recenzii, Ethereum este a doua criptomonedă ca valoare de piață, după Bitcoin.

Caracteristici cheie

  • Ethereum este o platformă bazată pe blockchain, care este cel mai bine cunoscută pentru criptomoneda sa, ETH.
  • Tehnologia blockchain care alimentează Ethereum permite crearea și menținerea publică a registrelor digitale securizate.
  • Bitcoin și Ethereum au multe asemănări, dar se deosebesc prin viziuni și limitări diferite pe termen lung.
  • Ethereum trece la un protocol operațional care oferă stimulente pentru procesarea tranzacțiilor celor care dețin cele mai mari cantități de ETH.

Cum funcționează Ethereum?

Ethereum, ca și alte criptomonede, folosește tehnologia blockchain. Pentru a înțelege ce este un blockchain, imaginează-ți un lanț foarte lung de blocuri legate între ele, cu toate informațiile despre fiecare bloc cunoscute de fiecare membru al rețelei blockchain. Cu fiecare membru al rețelei având aceleași cunoștințe despre blockchain, care funcționează ca un registru electronic, se poate crea și menține un consens distribuit cu privire la starea blockchain-ului.

Tehnologia Blockchain creează un consens distribuit despre starea rețelei Ethereum. Blocuri noi sunt adăugate la blockchain-ul Ethereum foarte lung pentru a procesa tranzacții Ethereum și a bate noi monede Ethereum sau pentru a executa contracte inteligente pentru Ethereum dApps.

Rețeaua Ethereum își derivă securitatea din natura descentralizată a tehnologiei blockchain. O vastă rețea de computere din întreaga lume menține rețeaua blockchain Ethereum, iar rețeaua necesită un consens distribuit – acord majoritar – pentru orice modificări care urmează să fie aduse blockchain-ului. Pentru a manipula cu succes blockchain-ul Ethereum, un individ sau un grup de participanți la rețea ar trebui să obțină controlul majoritar asupra puterii de calcul a platformei Ethereum – o sarcină care ar fi practic imposibilă.

Platforma Ethereum poate suporta mult mai multe aplicații decât ETH și alte criptomonede. Utilizatorii rețelei pot crea, publica, monetiza și utiliza o gamă diversă de aplicații pe platforma Ethereum și pot folosi ETH sau altă criptomonedă ca plată.

Viitorul rețelei Ethereum

Tranziția Ethereum la protocolul de verificare a mizei (Proof of stake), care permite utilizatorilor să valideze tranzacțiile și să creeze noi ETH pe baza deținerii lor de ether, face parte dintr-o actualizare majoră a platformei Ethereum cunoscută sub numele de Eth2. De asemenea, upgrade-ul adaugă capacitate rețelei Ethereum pentru a-și susține creșterea, ceea ce ajută la rezolvarea problemelor cronice de congestie a rețelei care au condus la creșterea taxelor de gaz.

Adopția Ethereum continuă, inclusiv de către companii de nivel înalt. În 2020, producătorul de cipuri Advanced Micro Devices (AMD) a anunțat un joint venture cu ConsenSys pentru a crea o rețea de centre de date construite pe platforma Ethereum. Din 2015, Microsoft are un parteneriat cu ConsenSys pentru a dezvolta tehnologia Ethereum Blockchain as a Service (EBaaS) pe platforma Microsoft Azure cloud.

O scurtă istorie a Ethereum

Vitalik Buterin, care este creditat ca fondator al Ethereum, a publicat o carte albă pentru în 2013 prin care a conceptualizat pentru prima dată rețeaua Ethereum. Platforma Ethereum a fost lansată în 2015 de Buterin și Joe Lubin, fondatorul companiei de software blockchain ConsenSys. Fondatorii Ethereum au fost printre primii care a luat în considerare întregul potențial al tehnologiei blockchain, dincolo de simpla posibilitate de tranzacționare sigură a monedei virtuale.

Un eveniment notabil din istoria Ethereum este hard fork-ul (divizarea) dintre Ethereum și Ethereum Classic. În 2016, un grup de participanți la rețea a câștigat controlul majoritar al blockchain-ului Ethereum pentru a sustrage ether în valoare de peste 50 de milioane de dolari, capital ce fusese strâns pentru un proiect numit The DAO. Succesul raidului a fost atribuit implicării unui dezvoltator terț pentru noul proiect. În timp ce majoritatea comunității Ethereum a optat să inverseze furtul prin invalidarea blockchain-ului Ethereum existent și aprobând un blockchain cu un istoric revizuit, o fracțiune a comunității a ales să mențină versiunea originală a blockchain-ului Ethereum. Acea versiune nemodificată a Ethereum s-a împărțit definitiv pentru a deveni criptomoneda Ethereum Classic, sau ETC.

De la lansarea Ethereum, criptomoneda ETH a crescut fulminant, devenind a doua cea mai mare criptomonedă după valoarea de piață. Ethereum este depășit doar de Bitcoin.

Cum pot cumpăra Ethereum?

Investitorii pot folosi una dintre multele platforme de schimb de criptomonede pentru a cumpăra și a vinde ETH. Ethereum este listat pe aproape toate schimburile crypto, inclusiv Binance, Coinbase și Kraken, precum și pe bursa eToro.

Principalele burse de unde poți cumpăra criptomoneda ETH:

  • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
  • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
  • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →