Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fantom (FTM): preț, platforme trading, păreri, predicții

Cumpără crypto →

Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.

You have not selected any currency to display

Ce este Fantom (FTM)?

Criptomoneda Fantom (FTM)

Fantom este un proiect crypto care se concentrează pe găsirea Sfântului Graal al unui blockchain cu un randament ridicat, capabil să păstreze un nivel maxim de descentralizare.

Această rețea cripto este compatibilă cu Ethereum Virtual Machine (EVM), ceea ce înseamnă că orice aplicație descentralizată (dapp) implementată pe Ethereum poate fi implementată și pe Fantom fără a face mult mai mult decât o simplă copiere și inserare a codului de implementare. Datorită acestei ușurințe de tranziție de la Ethereum la Fantom, există deja peste 80 de dapp-uri disponibile pe platforma Fantom.

Nu este un secret pentru nimeni că Ethereum, care este cel mai popular blockchain pentru contractele inteligente, a devenit mult mai costisitor de-a lungul anilor, din cauza taxelor de gaz din ce în ce mai mari. Din acest motiv, Fantom este promovat și ca un „ajutor Ethereum” care poate permite utilizatorilor să interacționeze cu o mare varietate de aplicații dapp la un cost mai mic. Echipa de dezvoltatori din spatele Fantom s-a concentrat puternic pe construirea mai multor punți către celelalte blockchain-uri populare de pe internet.

Vrei să cumperi criptomoneda Fantom (FTM)?

Datorită utilizării propriului algoritm de consens aBFT, cunoscut sub numele de Lachesis, tranzacțiile Fantom și interacțiunile contractuale apar instantaneu. O parte cheie a menținerii rețelei în siguranță este ca utilizatorii să-și mizeze FTM-ul în rețea.

Utilizatorii care mizează FTM pot câștiga 4% APY din depozitele pe termen scurt, în timp ce blocarea fondurilor pentru perioade mai lungi de timp poate aduce utilizatorilor un câștig de până la 13% APY. Uilizatorii își pot păstra accesul la lichiditatea lor FTM după ce aceasta a fost mizată prin activul sintetic sFTM. Aceasta înseamnă că ei își pot folosi FTM-ul în alte părți ale ecosistemului Fantom dapp, chiar dacă acesta a fost deja mizat în rețea. Pe lângă miză, tokenul FTM poate fi folosit și pentru plăți, guvernare în lanț și plata taxelor de rețea.

Cum funcționează Fantom (FTM)?

În loc să copieze mecanismele proof-of-work (PoW) pentru consens utilizate în Bitcoin și Ethereum, Fantom folosește propriul algoritm de consens numit Lachesis. Potrivit dezvoltatorilor din spatele proiectului, Lachesis îi permite lui Fantom să opereze într-un mod mult mai rapid și mai scalabil decât modul în care au funcționat blockchain-urile tradiționale în trecut. Datorită vitezei cu care funcționează rețeaua Fantom, susținătorii săi sunt de părere că este opțiunea perfectă pentru aplicațiile care implică un debit mare al tranzacțiilor.

Lachesis este ceea ce este cunoscut sub numele de un sistem de consens Bizantin Asincron Tolerant (aBFT). Dezvoltatorii din spatele Fantom cred că au rezolvat problema de lungă durată de a nu putea scala blockchain-urile fără a compromite alte aspecte vitale ale rețelelor, și anume descentralizarea și securitatea.

Rezistența la atacurile de tip denial of service (DDoS) este considerată a fi un beneficiu cheie al Lachesis față de sistemele de consens Practic Byzantine Fault Tolerant (pBFT). În plus, sistemele aBFT sunt destinate să aibă o latență mai mică decât algoritmii de consens bazați pe pBFT.

Pentru cei familiarizați cu alte sisteme de consens blockchain, trebuie remarcat faptul că aBFT folosește și tehnologia Directed Acyclic Graph (DAG). Fiecare nod din rețea stochează un DAG local, care este în cele din urmă utilizat pentru a calcula ordinea finală a evenimentelor. Spre deosebire de alte sisteme blockchain, evenimentele de tranzacție stocate în blocuri sunt comparate cu alte noduri din rețea, mai degrabă decât cu blocurile în sine.

Fantom a fost fondat de către un informatician din Coreea de Sud, Dr. Ahn Byung Ik, în 2018. În prezent, Fundația Fantom este cea care se află în spatele creșterii și dezvoltării proiectului.

De unde poți cumpăra Fantom?

Fantom (FTM) este o criptomonedă oarecum populară, disponibilă pentru tranzacționare pe multe dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume. Iată câteva platforme crypto de unde poți cumpăra Fantom:

  • eToro – Poți tranzacționa aproximativ 130 de criptomonede foarte populare. Este considerată cea mai bună platformă de Social Trading din lume.
    Investițiile în criptoactive sunt foarte volatile și nu sunt reglementate în anumite țări din UE. Nu există nicio protecție pentru consumatori. Se poate aplica impozit pe profit.
  • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
  • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Avantajele Fantom

Un avantaj uriaș al blockchain-ului Fantom este că este compatibil cu atât de multe dintre instrumentele de dezvoltare care au fost create pentru Ethereum. Acest lucru, combinat cu fondul pentru dezvoltatori al Fundației Fantom, a condus la o creștere extraordinară a ecosistemului dapp Fantom într-o perioadă scurtă de timp, iar intenția proiectului este de a sprijini creșterea Ethereum, mai degrabă decât să concureze cu cel mai popular blockchain din lume.

Un alt avantaj esențial al Fantom este mecanismul de consens Lachesis, care permite tranzacții de mare viteză, cu costuri reduse, care pot fi atractive pentru cei care sunt începători în utilizarea dapps. De asemenea, Lachesis permite utilizatorilor să câștige până la 13% APY din jetoanele lor FTM.

Dezavantajele Fantom

Desigur, unele dintre cele mai bune caracteristici ale Fantom vin cu dezavantajele lor. Lachesis este încă o tehnologie nevalidată și ar putea fi prea centralizată pentru a oferi valoare pe termen lung într-o industrie în care descentralizarea este cheia. Există, de asemenea, un nivel ridicat de putere centralizată în jurul Fundației Fantom, iar incidentul din martie 2021 în care o problemă cu doi validatori a oprit rețeaua ar putea fi un motiv de îngrijorare.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că Fantom operează pe o piață extrem de competitivă, deoarece există zeci de lanțuri compatibile cu EVM care doresc fie să ajute Ethereum să se extindă, fie să îl înlocuiască în întregime.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →

Cumpără crypto →

Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.