Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Internet Computer (ICP): preț, platforme trading, păreri, predicții

Criptomonede care vor crește →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

  • internet-computer
  • Internet Computer
    (ICP)
  • Price
    $9.80
  • Market Cap
    $4.55 B

Ce este Internet Computer (ICP)?

Criptomoneda Internet Computer (ICP)

Internet Computer (ICP) este tokenul nativ al Internet Computer, o rețea și o platformă bazată pe blockchain care încearcă să construiască o versiune descentralizată a internetului. Dezvoltat de Fundația DFINITY din Zug (Elveția), Internet Computer este conceput ca o alternativă distribuită la serverele cloud centralizate (cum ar fi Amazon Web Services).

Internet Computer permite persoanelor și organizațiilor să implementeze site-uri web, aplicații, rețele sociale și alte servicii bazate pe web, rețeaua fiind capabilă să proceseze tranzacțiile la viteze asociate anterior cu o tehnologie și o infrastructură mai centralizate.

Ca platformă, Internet Computer constă într-un protocol rulat de noduri independente din întreaga lume, protocolul descriind modul în care aceste noduri pot aloca lățimea de bandă de calcul aplicațiilor. În acest context, tokenul ICP își are utilitatea sa, fiind folosit pentru a furniza putere de calcul într-un mod similar cu acela în care ETH alimentează blockchain-ul Ethereum prin taxe de gaz. ICP are, de asemenea, o funcție de guvernare, permițând deținătorilor și participanților să voteze propunerile de dezvoltare.

Vrei să adaugi Internet Computer (ICP) în portofoliu?

Ca token, ICP are atât elemente inflaționiste, cât și deflaționiste. Deținătorii sunt recompensați cu ICP nou creat pentru participarea la voturi, dar ICP este, de asemenea, ars după ce a fost folosit pentru a alimenta tranzacțiile și procesele de calcul. Ca atare, ICP poate deveni în general deflaționist dacă platforma Internet Computer devine adoptată pe scară largă.

Istoria ICP și Internet Computer

Platforma Internet Computer a fost concepută în 2016, când a fost înființată oficial Fundația DFINITY la Zug, Elveția. Încă din 2016, scopul său declarat a fost dezvoltarea unui blockchain care să poată găzdui site-uri web, sisteme, servicii de internet și sisteme financiare care se bazează pe contracte inteligente, fără a utiliza servere sau infrastructuri centralizate.

Această idee a fost suficientă pentru a atrage în 2018 o investiție de 173 de milioane de dolari de la Andreessen Horowitz și Polychain Capital. Cu un astfel de capital, DFINITY a reușit să progreseze substanțial cu proiectul, care și-a lansat rețeaua principală în decembrie 2020. ICP a intrat pe deplin în piață pe 7 mai 2021, tokenul ICP atingând maximul absolut de 700 USD per unitate doar câteva zile mai târziu.

La momentul scrierii acestei recenzii, nu există evoluții sau actualizări majore de la lansarea din mai 2021. Deși, așa cum am menționat anterior, Fundația DFINITY a anunțat lansarea unui fond de dezvoltare de 220 de milioane de dolari spre sfârșitul lunii mai, cu scopul de a accelera dezvoltarea platformei.

Avantajele ICP

Nucleul platformei Internet Computer este utilizarea tehnologiei sale unice on-chain. Spre deosebire de mecanismele de consens de dovadă a muncii și a mizei (eng. proof-of-work and proof-of-stake), utilizarea ICP presupune că întreaga platformă Internet Computer are nevoie de o singură cheie publică pentru a verifica tranzacțiile, spre deosebire de mii sau milioane în cazul PoW sau PoS. Acest lucru îi permite să funcționeze la scară largă și la o viteză fulgerătoare, depășind Ethereum și Bitcoin.

La modul general, Internet Computer este o platformă extrem de ambițioasă, care își propune să ofere o versiune descentralizată a Web-ului. Dacă se poate apropia de realizarea acestui deziderat, acest lucru ar transforma probabil ICP într-una dintre cele mai valoroase criptomonede. În același timp, ca platformă de contract inteligentă, ICP poate fi folosită și pentru a rula aplicații în finanțele descentralizate (DeFi), oferindu-i o bază solidă pentru a se ramifica mai departe în ecosistemul cripto existent.

Dezavantajele ICP

Ca și în cazul altor tehnologii inovatoare, platforma Internet Computer rămâne destul de netestată. Încă nu putem fi siguri că protocolul său nu este lipsit de erori și vulnerabilități semnificative, așa că poate trece mult timp până când acesta va ajunge la maturitatea deplină.

Pe de altă parte, în timp ce noțiunea de internet descentralizat sună atrăgător de idealist și nou, încă nu este clar dacă o masă critică de organizații și indivizi va fi suficient de interesată de el pentru a se îndepărta de Amazon Web Services și Google Clouds.

De câțiva ani încoace, unii oameni continuă să vorbească despre „ștergerea Facebook” și înlocuirea motorului de căutare Google cu DuckDuckGo, dar Facebook și Google rămân platformele dominante în zonele lor de activitate. Prin analogie, am putea avea în vedere un scenariu similar pentru serverele centralizate, unde unii oameni se plâng de dominația Microsoft sau Amazon, însă prea puțini sunt de fapt suficient de preocupați să migreze către o alternativă relativ netestată.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →