Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Monero (XMR): preț, platforme trading, păreri, predicții

Criptomonede care vor crește →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

 • monero
 • Monero
  (XMR)
 • Price
  $173.44
 • Market Cap
  $3.21 B

Ce este Monero (XMR)?

Criptomoneda Monero (XMR)

În contrast cu Bitcoin, care este doar pseudo-anonim, Monero este o criptomonedă complet anonimă. Monero este una dintre cele mai controversate criptomonede de pe piață, nu atât din motive de preț sau de popularitate, cât din cauza concentrării sale pe confidențialitate. Acest lucru este excelent pentru utilizatorii care doresc să-și protejeze identitatea, dar îl face și un potențial vehicul pentru activități ilicite.

Prezentare generală Monero (XMR)

Monero ascunde implicit tot ceea ce ține de o tranzacție cu criptomonede, de la sumele trimise, până la absolut toate informațiile transmise între două părți implicate în tranzacție. Monero și-a atins anonimatul deplin folosind diferite tipuri de tehnici criptografice, altele decât cele pe care le folosește Bitcoin. După lansarea sa din 2014, mai multe upgrade-uri ulterioare de protocol au adus îmbunătățiri semnificative garanțiilor de confidențialitate care au fost furnizate inițial de echipa din spatele proiectului.

Monero atrage foarte multă atenție pentru că este folosit în diferite hack-uri online. Datorită naturii sale anonime, Monero este folosit inclusiv pentru a solicita răscumpărarea în cadrul un activități ilicite. De asemenea, Monero este folosit în rețelele bot care folosesc computere infectate pentru a mina criptomonede.

Pe măsură ce confidențialitatea devine din ce în ce mai rară în lumea rețelelor sociale, a marketingului și a publicității online în general, serviciile de păstrare a confidențialității, cum ar fi aplicația de mesagerie Signal, sau protocoalele de transfer de bani precum zCash sau Monero, vor primi o atenție din ce în ce mai mare. Aceasta este o părere împărtășită de unele dintre cele mai mari nume din industria crypto, cum ar fi CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong.

Cum reușește Monero să fie complet anonim?

Monero (XMR) a combinat mai multe tehnologii pentru a face tranzacțiile cu criptomonede complet anonime. Monero a implementat o tehnică criptografică numită Ring Signatures. Mai exact, rețeaua Monero combină tranzacția ta cu o selecție aleatorie de alte chei publice, astfel încât orice cheie publică poate fi utilizată pentru a verifica validitatea tranzacției, însă doar una dintre cheile private corespunzătoare a fost utilizată pentru a produce tranzacția. Ring Signatures garantează practic că este imposibil din punct de vedere computațional să afli ce cheie publică a fost folosită pentru a produce tranzacția.

Mai simplu spus, Monero include o negație plauzibilă în fiecare tranzacție. În acest fel, nu există nicio modalitate ca cineva să știe dacă ai participat sau nu la o anumită tranzacție.

De asemenea, Monero ascunde sumele care sunt tranzacționate în cadrul oricărei tranzacții. Acest lucru păstrează soldurile tuturor adreselor Monero ascunse pentru public, împreună cu sumele care sunt tranzacționate în rețea. Cu alte cuvinte, chiar dacă cineva ar descoperi că ai folosit rețeaua Monero, suma de bani pe care ai transferat-o ar fi totuși ascunsă publicului.

Cum să cumperi Monero (XMR)?

În ciuda statutului său de monedă de confidențialitate supremă, majoritatea schimburilor majore de criptomonede îți permit să cumperi Monero. Desigur, pentru a utiliza o platformă centralizată, va trebui să treci de protocoalele de verificare a identității Know Your Customer (KYC), ceea ce încalcă oarecum scopul Monero.

O posibilă metodă de evitare a exigențelor sistemului KYC este aceea prin care achiziționezi o criptomonedă precum Bitcoin sau Ethereum pe o bursă, pe care să o tranzacționezi apoi pentru Monero pe un schimb mai mic, de tipul crypto-crypto. Schimburile axate doar pe crypto au în general un sistem KYC mai permisiv, dar, desigur, vei lăsa o urmă a tranzacției tale la schimbul inițial.

O altă opțiune pentru cumpărarea XMR este o piață de criptomonede peer-to-peer. Aceste piețe elimină intermediarul (bursa) și permit utilizatorilor să schimbe criptomonede direct cu alți utilizatori. Este însă important să fii foarte atent atunci când utilizezi schimburi cripto P2P, deoarece vei beneficia de mai puțină securitate decât ai putea avea parte utilizând o platformă populară.

Poți cumpăra Monero (XMR) inclusiv de la următoarele schimburi crypto:

 • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
 • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
 • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Istoria Monero

Monero a fost lansat în aprilie 2014 de către un membru al popularului forum Bitcoin, disponibil la adresa bitcointalk.com. Cunoscută inițial ca BitMonero, criptomoneda a fost redenumită în Monero la cinci zile după înființare de către echipa de dezvoltatori care a preluat oficial proiectul. Monero a primit un upgrade în 2017, care i-a consolidat securitatea și anonimatul, făcând ca sumele tranzacționate să fie confidențiale pentru public.

Actualizarea din 2017 a făcut ca observatorii pasivi ai blockchain-ului să nu mai poată vedea suma de bani aferentă unei tranzacții. Acest lucru, pe lângă soldurile ascunse ale conturilor Monero și adresele de unică folosință pentru tranzacții, fac din Monero cel mai sigur sistem de procesare a tranzacțiilor inventat vreodată.

În prezent, Monero îi recompensează pe mineri la o rată de 2 XMR per bloc sau 2 XMR la fiecare 2 minute. Aceasta înseamnă că 1 XMR este creat în fiecare minut. Monero va continua să producă blocuri în acest ritm până în jurul lunii mai 2022, când cantitatea de monero nou care intră în sistem va fi constantă, respectiv .06 XMR per bloc.

Popularitatea criptomonedei Monero pe Dark Web

Monero a jucat un rol esențial în anumite mișcări ale crimei organizate, cum ar fi atacurile WannaCry care au avut loc în 2017 și tranzacțiile generale pe dark web. În timpul WannaCry, după ce răscumpărarea a fost colectată în Bitcoin, atacatorii au mutat fondurile în Monero pentru a-și ascunde și mai mult identitatea.

Monero este o metodă de plată populară pe dark web, deoarece are în mod inerent mai multă confidențialitate încorporată în protocolul său decât alte criptomonede populare. Deși un utilizator Bitcoin își poate ascunde sau masca identitatea, acest nivel de confidențialitate nu se apropie încă de nivelul de protecție obținut prin utilizarea tehnicilor criptografice încorporate în Monero. Până în prezent, mulți comercianți pe dark web preferă și chiar insistă ca toți clienții lor să folosească Monero în loc de Bitcoin pentru tranzacții.

Fiind o monedă de confidențialitate, existența Monero este adesea salutată de criminali și teroriști ca fiind un refugiu sigur pentru prezența lor digitală, dar trebuie să recunoaștem că uneori există o nevoie reală ca oamenii obișnuiți să își protejeze informațiile și tranzacțiile online.

Cum funcționează Monero?

Monero folosește un algoritm de minare proof of work, la fel ca Bitcoin sau Ethereum. Cu toate acestea, Monero este în mod semnificativ diferit de aceste două criptomonede. Monero este complet anonim datorită diferitelor tehnici criptografice folosite pentru a masca identitățile și activitățile utilizatorilor rețelei. Aceste tehnici se numesc Ring Signatures, Confidential Transactions, BulletProofs și Stealth Addresses.

Implicațiile privind confidențialitatea sunt următoarele:

 • Suma tranzacționată în orice tranzacție în rețea nu este cunoscută.
 • Expeditorul oricărei tranzacții nu este cunoscut
 • Destinatarul oricarei tranzactii nu este cunoscut
 • Soldul oricărei adrese de pe Monero nu este cunoscut

Caracteristicile de confidențialitate de mai sus îngreunează munca forțelor de ordine care încearcă să determine care este fluxul de bani în rețeaua Monero. Prin urmare, instrumentele tradiționale de analiză blockchain nu pot compila statistici despre mișcarea Monero în rețea.

În afară de mecanismele de confidențialitate îmbunătățite, unice pentru Monero, tranzacția cu această criptomonedă are loc întocmai ca tranzacția cu orice altă criptomonedă. Utilizând un portofel crypto, care constă dintr-o cheie publică și una privată, semnezi tranzacțiile cu cheia privată și trimiți bani la cheia publică.

Dacă chiar îți dorești să verifici soldul tău Monero într-un explorator de blocuri online, cum ar fi xmrchain.net, poți utiliza o cheie specială Monero, numită cheie de vizualizare privată. Acest lucru ar putea fi util atunci când îți verifici tranzacțiile Monero către și dinspre bursele crypto.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →