Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Polkadot (DOT): preț, platforme trading, păreri, predicții

Cumpără criptomonede »
Advertisement

 

 • polkadot
 • Polkadot
  (DOT)
 • Price
  $5.03
 • Market Cap
  $6.23 B

Ce este Polkadot (DOT)?

Criptomoneda Polkadot (DOT)

Polkadot (DOT) este un proiect crypto care urmărește să alimenteze viitorul descentralizat al internetului (Web 3.0). Este interoperabil cu alte blockchain-uri în interiorul și în afara domeniului crypto, permite crearea de contracte inteligente și noi blockchain-uri (inclusiv token-uri), creează posibilitatea ca blockchain-urile să facă schimb de informații, este actualizabil (fără hard forks!) și este un protocol guvernat de cei care dețin DOT, criptomoneda nativă a rețelei.

Polkadot este un proiect al Fundației Web3, o organizație non-profit elvețiană cu sediul în Crypto Valley din Elveția (Zug). Parity Technologies din Marea Britanie dezvoltă și întreține rețeaua Polkadot sub comanda Fundației Web3.

Dr. Gavin Wood este co-fondator atât al Web3 Foundation, cât și al Parity Technologies și, prin urmare, este principalul dezvoltator al rețelei Polkadot. Rețeaua Polkadot este construită folosind Substrate, un instrument de dezvoltare blockchain creat de Parity Technologies.

Cum funcționează Polkadot?

Polkadot este una dintre cele mai complicate criptomonede existente. Deși am vrea să spunem că avem o modalitate de a-ți explica tehnologia Polkadot în termeni profani, nu există practic nicio modalitate de a vorbi despre Polkadot fără a cădea în cele din urmă într-o fisură a limbajului tehnic. Unele componente ale rețelei Polkadot au la propriu o serie de articole dedicate explicării lor. Într-o întorsătură ironică, întreaga rețea Polkadot este însă accesibilă printr-un simplu plugin de browser numit Polkadot.js.

La o scurtă privire, Polkadot este un ecosistem de blockchain-uri. Blockchain-ul de bază Polkadot se numește Relay Chain. Blockchain-urile care sunt conectate la Relay Chain sunt cunoscute sub numele de Parachains. Aceste Parachain-uri pot avea propriile lor tokenuri, mecanisme de consens și chiar propriile lor structuri de guvernare.

După cum sa menționat anterior, lanțul de relee este construit folosind Substrate. Orice Parachain care este construit folosind Substrate se poate conecta cu ușurință la Relay Chain. Orice blockchain „extern”, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum, necesită o punte pentru a se conecta la Relay Chain.

Consensul Polkadot

Rețeaua Polkadot folosește un mecanism hibrid de consens. Consensul privind lanțul de releu este o versiune a Proof of Stake (PoS) numită Acord recursiv pentru derivarea strămoșilor bazat pe GHOST (sau pe scurt GRANDPA).

Paralanțurile atașate la lanțul de releu folosesc o versiune de Proof of Work numită Blind Assignment for Blockchain Extension (sau BABE pe scurt). Consensul hibrid al Polkadot implică 4 jucători cheie: validatori, colatori, nominalizatori și pescari.

Validatorii Polkadot

Validatorii din rețeaua Polkadot au sarcina de a verifica tranzacțiile cu Parachains și de a le adăuga la blockchain-ul Relay Chain. Validatorii trebuie să mizeze DOT pentru a fi eligibili pentru nominalizarea ca validator în rețea. Acesta este motivul pentru care consensul PoS al lui Polkadot este denumit și Dovada Mizei nominalizate.

Cantitatea de DOT necesară pentru a fi considerat validator depinde de participarea la rețea și se poate modifica în timp. Depinde nu numai de câtă miză este pusă în spatele fiecărui validator, ci și de dimensiunea setului activ și de câți validatori așteaptă în pool. În plus, lista validatorilor se schimbă în fiecare epocă, adică la fiecare 24 de ore.

Validatorii sunt alocați aleatoriu Parachain-urilor atașate pentru a le verifica tranzacțiile. Aceste tranzacții sunt apoi înregistrate pe un bloc din blockchain-ul Relay Chain pe care validatorii îl generează. Este necesar un minim de 5 validatori per paralanț și acest număr va crește potențial pe măsură ce tot mai multe paralanțuri încep să se lanseze.

Polkadot a început cu 20 de poziții de validator deschise și s-a deschis treptat. Limita finală a numărului de validatori nu a fost încă determinată și ar trebui să fie limitată doar de solicitarea lățimii de bandă a rețelei din cauza transmiterii mesajelor peer-to-peer, dar obiectivul final pentru Polkadot este acela de a avea 1.000 de validatori care autentifică tranzacțiile pe acesta

Atunci când un nou bloc care conține tranzacții Parachain este generat de validatori pe lanțul de releu, 20% din recompensele bloc sunt distribuite între validatori în conformitate cu cantitatea de „puncte de eră” pe care le-au acumulat.

Pentru a menține lucrurile simple, să spunem doar că, cu cât un validator a verificat mai multe tranzacții cu Parachain, cu atât primește mai multe puncte de epocă. Restul de 80% din recompensele bloc sunt trimise la Trezoreria Polkadot.

Un nou bloc este generat pe lanțul de releu Polkadot la fiecare 6 secunde (deși acest lucru poate scădea până la 2 secunde în viitor). Validatorii care se comportă greșit își pot vedea miza redusă cu până la 30%. Suma redusă se modifică în funcție de cât de mult a mizat Validatorul și toate fondurile tăiate merg la Trezorerie. De asemenea, orice nominalizator care și-a delegat jetoanele DOT unui Validator care se comportă greșit își va vedea redusă cantitatea de jetoane mizate.

Criptomoneda DOT a rețelei Polkadot

DOT este o criptomonedă folosită pentru guvernare, miză și legături în rețeaua Polkadot. Oricine deține DOT poate vota pentru modificările propuse la Polkadot.

După cum s-a menționat în secțiunea despre cum funcționează Polkadot, DOT este utilizat pentru staking de către validatori, nominalizatori și pescari. De asemenea, DOT este folosit pentru legarea paralanțurilor de lanțul releu prin colatori. DOT nu a fost tranzacționabil între utilizatori până la lansarea primului său lanț de rețele principale candidate, Faza 1, pe 27 mai 2020.

Deși DOT a avut inițial o ofertă maximă de 10 milioane, aceasta a fost schimbată pentru a permite un grad oarecum alarmant de inflație. La fel ca Band Protocol, rețeaua Polkadot folosește inflația pentru a stimula participarea la rețea.

Rata țintă de participare pentru Polkadot este de 75%, ceea ce corespunde unei rate a inflației de 10% pe an. Rata inflației poate fi de până la 100% pe an dacă nu există suficientă participare la rețea.

Tranzacționarea Polkadot

DOT este disponibil pe o multitudine de platforme de criptomonede, inclusiv Binance, Kraken, Huobi și OKEx. Aproape fiecare exchange pe care este listat DOT în prezent are o lichiditate incredibilă, în special Binance.

Volumul de tranzacționare pe 24 de ore pentru DOT este, de asemenea, incredibil de mare. În plus, odată cu lansarea Polkadot (DOT) pe Coinbase Pro, această lichiditate și volumul de tranzacționare se vor menține în continuare pe un trend ascendent.

Poți cumpăra DOT de pe următoarele burse:

 • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
 • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
 • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →