Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Solana (SOL): preț, platforme trading, păreri, predicții

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

Obțineți 100 USDT în crypto »
 • solana
 • Solana
  (SOL)
 • Price
  $131.06
 • Market Cap
  $57.96 B

Ce este Solana (SOL)?

Solana

Solana este o platformă blockchain concepută pentru a găzdui aplicații descentralizate, scalabile. Fondată în 2017, Solana este un proiect open-source condus în prezent de Fundația Solana cu sediul la Geneva, în timp ce blockchain-ul a fost construit de Solana Labs din San Francisco. Solana este mult mai rapidă în ceea ce privește numărul de tranzacții pe care le poate procesa și are comisioane de tranzacție semnificativ mai mici în comparație cu blockchain-urile rivale precum Ethereum.

Criptomoneda care rulează pe blockchain-ul Solana — SOL — a crescut cu aproape 12.000% în 2021 și, cu o capitalizare de piață de peste 140 de miliarde de dolari, este a 8-a cea mai mare criptomonedă din acest punct de vedere.

Caracteristici cheie

 • Solana este o platformă blockchain concepută pentru a găzdui aplicații descentralizate, scalabile.
 • Solana poate procesa mult mai multe tranzacții pe secundă și are taxe de tranzacție mult mai mici decât blockchain-urile rivale precum Ethereum.
 • Criptomoneda nativă a platformei Solana, SOL, are o capitalizare de piață de peste 140 de miliarde de dolari, ceea ce o face a 8-a cea mai populară criptomonedă.
 • Solana este un blockchain Proof of Stake (PoS) care utilizează, de asemenea, o nouă tehnologie numită Proof of History (PoH).

Istoria rețelei Solana

Experiența anterioară a lui Yakovenko în companii de tehnologie de vârf din domeniul proiectării sistemelor distribuite, cum ar fi Qualcomm Incorporated (QCOM), îl făcuse conștient de faptul că un ceas de încredere simplifică sincronizarea rețelei și, atunci când se întâmplă acest lucru, rețeaua ar fi exponențial mai rapidă, singura constrângere fiind lățimea de bandă.

Yakovenko a presupus că utilizarea Proof of History ar accelera enorm blockchain-ul în comparație cu sistemele blockchain fără ceasuri, precum Bitcoin și Ethereum, care se luptau să depășească 15 tranzacții pe secundă (tps) la nivel mondial, o fracțiune din debitul gestionat de sistemele de plată centralizate, cum ar fi Visa Inc., care atinge vârfuri de 65.000 tps.

Implementarea inițială a lui Yakovenko a avut loc într-o bază de cod privată și s-a bazat pe limbajul de programare C. Ulterior, Yakovenko a migrat întreaga bază de cod la limbajul de programare Rust, la cererea fostului său coleg la Qualcomm, Greg Fitzgerald. În februarie 2018, Fitzgerald a început să prototipeze prima implementare open source a cărții albe a lui Yakovenko și a realizat ulterior prima lansare a proiectului, demonstrând că 10.000 de tranzacții semnate ar putea fi verificate și procesate în puțin peste jumătate de secundă. La scurt timp după aceea, Stephen Akridge – un alt coleg de la Qualcomm ai lui Yakovenko – a demonstrat că debitul poate fi îmbunătățit masiv prin descărcarea verificării semnăturii către procesoarele grafice.

Cu aceste etape ale proiectului sub control, Yakovenko i-a recrutat pe Fitzgerald, Akridge și alți trei pentru a fonda o companie numită Loom. Cu toate acestea, din cauza posibilității de confuzie cu un proiect bazat pe Ethereum care avea un nume similar, compania/proiectul a fost rebranduit în Solana, după micul oraș coastă de lângă San Diego, unde locuiau co-fondatorii când lucrau pentru Qualcomm.

În iunie 2018, proiectul a fost extins pentru a rula pe rețele bazate pe cloud, iar o lună mai târziu compania a publicat un testnet public cu 50 de noduri, autorizat, care suportă în mod constant aproximativ 250.000 de tranzacții pe secundă. Până în decembrie 2021 Solana procesase peste 40 de miliarde de tranzacții la un cost mediu de 0,00025 USD per tranzacție.

Tehnologia Solana

Scopul arhitecturii Solana este de a demonstra că există un set de algoritmi software care, atunci când sunt utilizați împreună pentru a implementa un blockchain, elimină blocajele software-ului la nivel de performanță, permițând debitului tranzacțiilor să se extindă proporțional cu lățimea de bandă a rețelei. Arhitectura Solana satisface toate cele trei atribute de dorit pentru un blockchain: scalabil, sigur și descentralizat. Arhitectura Solana descrie o limită superioară teoretică de 710.000 de tranzacții pe secundă (tps) pe o rețea standard Gigabit și 28,4 milioane tps pe o rețea de 40 Gigabit.

Blockchain-ul Solana operează atât pe un model Proof of History (PoH) cât și Proof of Stake (PoS). PoS permite validatorilor (cei care validează tranzacțiile adăugate în registrul blockchain) să verifice tranzacțiile în funcție de câte monede sau jetoane dețin; PoH permite ca tranzacțiile respective să fie marcate temporal și verificate foarte rapid.

De unde cumperi Solana (SOL)?

Succesul tău în cumpărarea și vânzarea criptomonedei SOL va depinde în mod semnificativ de schimbul cripto pe care îl alegi. Având în vedere că există o multitudine de platforme crypto, alegerea celei mai bune poate fi extrem de dificilă. Pentru a nu mai pierde timpul cu analiza diferitelor tipuri de platforme, iată o listă cu primele 3 de unde poți cumpăra SOL cu cardul de credit/debit:

 • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
 • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
 • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →