Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Tezos (XTZ): preț, platforme trading, păreri, predicții

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

Obțineți 100 USDT în crypto »
 • tezos
 • Tezos
  (XTZ)
 • Price
  $1.43
 • Market Cap
  $1.29 B

Ce este Tezos (XTZ)?

Criptomoneda Tezos (XTZ)

Tezos (XTZ) este un protocol blockchain cu sursă deschisă pentru contractele inteligente, care poate găzdui o gamă largă de active și aplicații. Acest lucru este posibil prin guvernarea părților interesate a actualizărilor protocolului de bază și, de asemenea, a modernizărilor procesului de actualizare.

Procesul de actualizare presupune faptul că moneda nu va fi niciodată supusă unui fork, așa cum au experimentat alte protocoale blockchain binecunoscute, cum ar fi Ethereum, care s-a bifurcat în Ethereum și Ethereum Classic.

Care este perspectiva pe termen lung pentru Tezos?

Tezos este conceput pentru a rezista testului timpului. Moneda utilizează un mecanism de dovadă a mizei (POS) pentru a ajunge la un consens cu privire la starea blockchain-ului și oricine deține token-uri (cunoscut sub numele de XTZ) poate participa la procesul de consens. Criptomoneda folosește propriul limbaj de contract inteligent numit Michelson pentru a permite verificarea formală a contractelor inteligente care doresc să folosească blockchain-ul.

Istoria proiectului Tezos

Tezos a fost co-fondat în 2014 de Arthur și Kathleen Breitman împreună cu echipa lor de dezvoltatori de bază. Compania cu sediul în Elveția a strâns 232 de milioane de dolari într-un ICO de două săptămâni, acceptând plăți atât în ​​Bitcoin, cât și în Ether.

Compania a avut probleme când Johann Gevers, președintele fundației care deținea fondurile strânse, a refuzat să le elibereze familiei Breitman. Acest lucru a cauzat întârzieri la lansarea platformei și a afectat prețul monedei într-un mod negativ. După o perioadă de multă atenție nedorită din partea presei, Gevers a părăsit compania cu o indemnizație de concediere și proiectul a reușit să revină pe drumul cel bun.

Cum cumperi criptomoneda Tezos (XTZ)?

Cea mai populară modalitate de a cumpăra XTZ este prin utilizarea unui schimb de criptomonede. Merită remarcat faptul că unele schimburi oferă Tezos doar ca partener comercial pentru alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin. Aceasta înseamnă că nu vei putea achiziționa moneda direct cu monede fiduciare, cum ar fi USD sau EURO.

Îți recomandăm Binance pentru interfața sa intuitivă pentru începători, dar există o serie de platforme diferite de unde poți achiziționa moneda, inclusiv următoarele:

 • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
 • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
 • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Cum funcționează Tezos?

Tezos este un registru descentralizat care utilizează contracte inteligente. Diferența dintre XTZ și alte platforme care încearcă să folosească contractele inteligente, cum ar fi Ethereum, este metoda sa de guvernanță și auto-amendare, împreună cu mecanismul său de consens pentru dovada mizei și securitatea contractului inteligent.

Auto-amendarea permite ca protocolul de rețea să fie actualizat fără a crea o nouă versiune, cunoscută în mod obișnuit sub numele de fork. Auto-amendarea este decisă folosind protocoalele de guvernare în lanț. În cadrul Tezos, toate părțile interesate pot lua parte la acest proces de guvernare, printr-o procedură oficială de alegeri, pentru a ajunge la un acord cu privire la actualizările protocolului de rețea. Acest proces este folosit și pentru a decide ce blocuri sunt adăugate în lanț.

Consensul este atins printr-un mecanism delegat de dovadă a mizei, ceea ce înseamnă că părțile interesate pot fie să se voteze singure, fie să-și delege voturile altcuiva fără a transfera dreptul de proprietate. Acest lucru le permite părților interesate să culeagă recompense, indiferent dacă aleg să participe activ sau să delege. Părțile interesate pur și simplu depun un „depozit de garanție” al XTZ pentru a participa la acest mecanism. Protocolul recompensează apoi comportamentul onest și pedepsește comportamentul necinstit, caz în care poți pierde o parte din depozit.

Limbajul smart contract conceput pentru criptomoneda XTZ se numește Michelson. Acesta este un limbaj complet, codul său putând fi testat și validat matematic pentru securitate și vulnerabilități.

Avantajele Tezos

Principalele avantaje ale protocolului blockchain Tezos sunt legate de capacitățile sale de auto-amendare, de guvernanța în lanț care vine cu aceasta, de mecanismul său de consens pentru dovada mizei și de capacitatea sa de a asigura verificarea formală a contractelor inteligente.

De ce auto-amendarea este de o importanță crucială

Auto-amendarea este un avantaj imens, deoarece evită problema unei bifurcări în rețea, care de obicei împarte comunitatea, modifică stimulentele părților interesate și perturbă rețeaua în timp. Permițând auto-amendarea, costurile de coordonare și upgrade sunt reduse, iar inovațiile viitoare pot fi integrate fără probleme. De asemenea, asigură longevitatea blockchain-ului. Auto-amendarea este decisă prin intermediul guvernării în lanț care utilizează mecanismul de consens privind dovada mizei menționat în secțiunea de mai sus.

Procedura de alegere formală și sistematică pentru a decide cum se actualizează protocoalele de rețea și ce blocuri vor fi adăugate asigură acordul între participanți, permițând totodată modificări ale sistemului de vot prin auto-amendare în cazul în care apare un sistem mai bun. Capacitatea tuturor părților interesate, indiferent de mărimea mizei, de a participa la mecanismul de consens și de a fi recompensați pentru această participare înseamnă, de asemenea, că Tezos (XTZ) vine cu o barieră scăzută de intrare pentru implicarea în rețea.

Verificarea formală a contractelor inteligente este, de asemenea, un mare avantaj. Fiind capabil să verifice și să dovedească matematic că un contract inteligent va funcționa așa cum este proiectat, fără erori, deschide posibilitatea utilizării XTZ pentru găzduirea contractelor inteligente financiare care reprezintă porțiuni mari din valoarea reală, cum ar fi împrumuturi sau active tokenizate.

Dezavantajele Tezos

În afară de faptul că nu poți extrage jetoanele în mod tradițional (deși le primești ca recompensă prin dovada mizei), singurele dezavantaje sunt legate de începutul tumultuos al experienței companiei după Oferta sa inițială de monede (ICO).

Pe lângă atenția negativă din presă creată de conflictul din cadrul companiei, impactul acesteia asupra prețului și eliberarea efectivă a rețelei a dus la un proces care este încă în desfășurare. Cu toate acestea, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse nu mai investighează compania, iar singura problemă este cea a unui proces general de acțiune colectivă formulat de unii investitori nemulțumiți.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →