Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Uniswap (UNI): preț, platforme trading, păreri, predicții

Criptomonede care vor crește →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

  • uniswap
  • Uniswap
    (UNI)
  • Price
    $9.97
  • Market Cap
    $7.52 B

Ce este Uniswap (UNI)?

Criptomoneda Uniswap (UNI)

Construită pe Ethereum, Uniswap este o bursă descentralizată care folosește fondurile globale de lichiditate pentru a crea piețe unice pentru orice pereche de active, utilizând un protocol de lichiditate automat ca model de tranzacționare.

UNI este tokenul care guvernează schimbul descentralizat, iar deținătorii acestei criptomonede controlează trezoreria comunității, pe lângă guvernarea protocolului, împreună cu capacitatea de a miza jetonul și de a împărți comisioanele câștigate de un pool de lichidități. În prezent, Uniswap este cel mai popular schimb descentralizat din sectorul finanțelor descentralizate. Să aruncăm o privire asupra tokenului și schimbului de criptomonede în sine, cu mai mult accent pe token-ul UNI.

Vrei să cumperi criptomoneda Uniswap (UNI)?

Istoria Uniswap

Uniswap a fost fondat în noiembrie 2018 de Hayden Adam, un dezvoltator tânăr, dar talentat. Cu un grant de 100.000 USD de la Fundația Ethereum, Hayden și echipa sa mică, compusă din mai puțin de 10 oameni, au reușit să construiască un schimb descentralizat convingător, cunoscut astăzi sub brandul Uniswap. În aprilie 2019, Uniswap a obținut o finanțare de un milion de dolari, bani pe care i-a folosit pentru a lansa Uniswap V2 un an mai târziu (în mai 2020).

În septembrie 2020, Uniswap a anunțat lansarea token-ului său UNI, o criptomonedă ce va oferi comunității guvernanță asupra viitorului protocolului și capacitatea de a activa comutatorul taxei de protocol după o perioadă de blocare de 180 de zile. Activarea acestui comutator a însemnat faptul că toți cei care au mizat UNI au primit o parte din taxele protocolului. Acest lucru a venit ca un bonus față de posibilitatea de a câștiga o parte din comisioanele de tranzacție pentru furnizarea de lichiditate a unui activ.

Caracteristicilei bursei Uniswap

Viteza rețelei
Viteza rețelei este legată de Ethereum și de taxele de gaz plătite, astfel că tranzacția ta va fi mai rapidă cu cât ești dispus să plătești mai mult. În cazul în cate plătești doar taxa minimă de gaz, atunci tranzacția va fi extrem de lentă.

Alocarea tokenului
Echipa de dezvoltare și-a alocat 20% din oferta inițială a tokenului, ceea ce înseamnă că fondatorii Uniswap pot aproba orice propunere le place și au o influență foarte puternică asupra direcției de dezvoltare a proiectului.

Implicarea dezvoltatorilor
Tokenul UNI nu a constituit baza pe care a fost construit protocolul, ci un airdrop menit să ajute Uniswap să rămână competitiv cu alte schimburi descentralizate care au început să ofere o structură de partajare a taxelor pentru stakers. Viitorul token-ului și schimbului sunt acum în mâinile utilizatorilor, dar foarte puțini deținători au suficientă miză sau delegație pentru a face propuneri ce ar putea fi luate în considerare

Lichiditate
Aflat pe locul 29 în clasamentul activelor digitale după capitalizarea pieței (conf. CoinMarketCap, la data de 01.05.2022), Uniswap este disponibil pe toate bursele crypto majore și are un volum de tranzacționare în ultimele 24 de ore de 270 milioane de dolari.

Ce este protocolul Uniswap?

Uniswap folosește un protocol Automated Market Maker (AMM). AMM-urile sunt o clasă de schimburi descentralizate (DEX) care se bazează pe formule matematice pentru a stabili prețul unui token. În cadrul unui DEX nu există ordine de cumpărare sau vânzare, iar comercianții nu trebuie să găsească pe altcineva căruia să-i vândă monedele. În schimb, un contract inteligent acționează ca producător (maker) într-o tranzacție de schimb. Conceptul este similar cu serviciile de schimb rapid precum ShapeShift și Changelly, dar diferența este că rezervele companiei sunt înlocuite cu fonduri de lichiditate bazate pe contracte inteligente.

Un pool de lichidități conține două active într-o pereche de tranzacționare. Procentul relativ al fiecărui jeton din acel pool este cel care determină prețul teoretic al unui anumit activ. Utilizatorii care furnizează lichiditate pool-urilor primesc o parte din comisionul de tranzacționare de 0,3%. Cea mai bună parte a protocolului Uniswap este că nu renunți niciodată la custodia fondurilor tale, câștigi furnizând lichidități, iar activul rămâne în portofelul tău crypto.

Cine deține Uniswap?

Uniswap a fost lansat de Hayden Adam, dar în esență este un schimb descentralizat care nu este deținut de nimeni. Deținătorii de criptomonede UNI decid direcția de dezvoltare a platformei crypto și tot ceea ce ține de comisioane, subvențiile de trezorerie și celelalte decizii lăsate în general în mâinile proprietarului unei companii. Din aceste motive, există îngrijorări împortante cu privire la cât de descentralizat este Uniswap cu adevărat.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →