Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

VeChain (VET): preț, platforme trading, păreri, predicții

Cumpără crypto →

Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.

  • vechain
  • VeChain
    (VET)
  • Price
    $0.047
  • Market Cap
    $3.81 B

Ce este VeChain (VET)?

Criptomoneda VeChain (VET)

VeChain este o relicvă din zilele în care mulți directori din lumea corporativă respingeau Bitcoin, dar îmbrățișau tehnologia subiacentă din spatele criptomonedei. Fondat în 2015, VeChain este un proiect blockchain care se concentrează pe a ajuta întreprinderile să rezolve probleme legate de încredere și transparență în diverse lanțuri de aprovizionare din întreaga lume. Până acum, rețeaua a permis mai multor companii mari să se protejeze împotriva proliferării mărfurilor contrafăcute.

Compania din spatele VeChain are birouri în China, Europa, Statele Unite ale Americii, Singapore și Japonia, având relații puternice și parteneriate live cu o varietate de entități guvernamentale și corporative din China. VeChain intenționează să se concentreze pe creșterea și dezvoltarea în continuare a acestor parteneriate.

Există două jetoane cripto separate implicate în VeChain: VET și VTHO. VET este tokenul folosit pentru plăți, în timp ce VTHO este folosit pentru a plăti gazul în rețea (similar cu ETH în Ethereum).

Istoria VeChain

VeChain a fost fondată în 2015, într-un moment în care soluțiile blockchain pentru întreprinderi primeau și mai mult hype decât Bitcoin. Acesta a fost vârful erei „blockchain, nu Bitcoin”. VeChain a fost fondat inițial de fostul CIO Louis Vuitton China, Sunny Lu, ca parte a unei companii mai mari de tehnologie blockchain, cunoscută sub numele de Bitse.

Tokenul VET a fost lansat inițial ca un token ERC-20 pe Ethereum și era cunoscut sub numele de VEN înainte ca numele tickerului să fie schimbat în VET. Această trecere la tokenul VET a făcut parte dintr-un proces de rebranding VeChain care a avut loc în 2018 și a inclus lansarea propriului blockchain nativ al VeChain.

Privind înapoi la cartea albă inițială, viziunea pentru VeChain a fost aceea de a se concentra întotdeauna pe soluții privind lanțul de aprovizionare pentru marile corporații. În acest sens, VeChain a obținut cu siguranță un oarecare succes prin parteneriatele sale cu mărci majore, globale, precum PwC și Walmart.

Cum funcționează VeChain?

Unii oameni devin foarte repede confuzi când aud că VeChain are două jetoane native diferite în rețeaua sa, dar realitatea este că modul în care funcționează jetoanele este destul de simplu după ce înveți despre diferențele dintre ele. Cele două jetoane de pe VeChain sunt VET și VTHO.

VET este practic moneda blockchain-ului VeChain, în timp ce VTHO acționează ca un fel de token de gaz pentru a plăti contractele inteligente (gândește-te la ETH pe Ethereum). VTHO înseamnă VeChainThor Energy, deoarece blockchain-ul VeChain s-a redenumit VeChainThor după lansarea unei varietăți de noi funcții.

Sistemul cu două jetoane dezvoltat de VeChain a fost de fapt construit pentru a rezolva o problemă care se vede și astăzi în ecosistemul Ethereum. Deoarece există un singur token nativ, ETH, pe Ethereum, dezvoltatorii se confruntă cu o problemă în sensul că le este greu să estimeze cantitatea de ETH de care au nevoie pentru o anumită tranzacție. Cartea albă VeChain descrie o serie de moduri diferite în care acest lucru a fost rezolvat în blockchain-ul VeChainThor.

În ceea ce privește modul în care funcționează blockchain-ul actual VeChainThor, sistemul este extrem de centralizat de standardele criptomonedei. În primul rând, nici dovada de lucru și nici dovada de miză nu pot fi găsite ca mecanisme de consens pe VeChain. În schimb, proof-of-authority (PoA) este folosită pentru a oferi VeChain un control mai mare asupra întregii rețele și pentru a se asigura că funcționează corect.

De fapt, titularii VET care nu sunt dispuși să treacă printr-un proces Know Your Customer (KYC) sunt limitati la un total de 20% din cotă în consensul VeChain și există doar 101 de noduri master care se ocupă de managementul tranzacțiilor pe blockchain-ul VeChainThor. Niciunul dintre aceste noduri master nu are permisiunea de a fi anonim.

Fondatorii VeChain au spus că obiectivul lor este să atingă un echilibru în ceea ce privește eficiența și descentralizarea cu modul în care este structurat blockchain-ul lor, dar nivelul mare de permisiune necesar pentru a deveni un nod principal și centralizarea generală a rețelei pun sub semnul întrebării dacă blockchain-ul sau tokenul cripto nativ este necesar pentru ca acest sistem să funcționeze.

De unde să cumperi VeChain

La fel ca majoritatea altor active cripto, cel mai bun loc pentru a cumpăra tokenul VET al VeChain este prin intermediul unui schimb de criptomonede. De când VeChain a fost fondat în 2015, a avut suficient timp pentru a prolifera în întregul ecosistem cripto și a fi listat pe cele mai mari burse din lume. Iată câteva dintre principalele schimburi cripto de unde poți cumpara criptomonede VeChain:

  • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
  • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
  • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Avantajele VeChain

Principalul avantaj al VeChain este pentru companiile mari care simt nevoia de a îmbunătăți nivelul de transparență în lanțurile lor de aprovizionare. VeChain este una dintre puținele companii care și-a propus să rezolve o problemă din lumea reală folosind tehnologia blockchain, iar dovezile arată că au reușit să ofere ceva de valoare diferitelor instituții guvernamentale și corporative cu care au colaborat cu ei in ultimii ani.

Este dificil să argumentezi împotriva utilității unei platforme care are parteneriate cu PwC, Walmart și diverse agenții guvernamentale din China. Este de asemenea posibil ca această concentrare asupra dinamicii lanțului de aprovizionare să se dovedească benefică pentru VeChain pentru a-și crea propria nișă pe termen lung.

Un alt beneficiu cheie al VeChain este că are un fondator puternic și de renume. La fel ca Vitalik Buterin cu Ethereum și Justin Sun cu Tron, există un nume greu în spatele VeChain, iar acesta este fostul CIO Louis Vuitton din China, Sunny Lu.

Dezavantajele VeChain

Există un număr mare de dezavantaje diferite ale VeChain, iar cele mai multe dintre ele gravitează în jurul centralizării relative pe care acest proiect o are în comparație cu alte proiecte blockchain de pe piață.

În primul rând, există o serie de companii tehnologice mari, tradiționale, care lucrează la soluții legate de blockchain pentru problemele lanțului de aprovizionare, cel mai notabil exemplu fiind IBM. Multe dintre aceste alternative la VeChain nu au de fapt propriile token-uri cripto native, deoarece crearea unui nou activ cripto a fost considerată inutilă de către echipele din spatele proiectelor. De fapt, nu este clar dacă blockchain-ul este ceva mai mult decât un cuvânt la modă atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor legate de lanțurile de aprovizionare.

Folosirea de către VeChain a dovezii de autoritate, având și propriul token cripto nativ, este puțin nedumerită. În sistemele proof-of-work, cum ar fi Bitcoin (sau chiar sistemele proof-of-stake), este nevoie de o criptomonedă subiacentă în rețea pentru a stimula minerii (sau stakers) potențial anonimi să facă eforturi în procesarea tranzacțiilor și creșterea securității rețelei. Nu este însă clar de ce este necesară o criptomonedă într-o configurație precum cea a lui VeChain, deoarece nodurile master nu au voie să fie anonime și o mare parte a rețelei este complet reglementată de VeChain.

În timp ce utilizarea a două jetoane cripto (VET și VTHO) este prezentată ca un avantaj de către VeChain (și poate foarte bine să fie), probabil că tocmai această abordare derutează mulți potențiali utilizatori.

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →

Cumpără crypto →

Investițiile în criptoactive sunt extrem de volatile și nereglementate în unele țări din UE. Nu există protecție pentru consumatori. Se pot aplica taxe pe profituri.