- XRP
(XRP) - Price $0.521
- Market Cap
$29.49 B
Ce este XRP (XRP)?
În spatele criptomonedei XRP se află Ripple, compania care a creat Ripple Consensus Ledger. În acest fel, Ripple funcționează atât ca platformă, cât și ca monedă. Dezvoltatorii Ripple folosesc un protocol open-source pentru a oferi utilizatorilor o serie de beneficii. Aceste beneficii includ tranzacții sigure, rapide și ieftine.
Cu toate acestea, Ripple nu este menit să funcționeze doar ca monedă, cum ar fi Bitcoin. În timp ce Bitcoin a fost gândit ca un mijloc de a ocoli sistemul financiar tradițional, Ripple a îndeplinit o nișă de piață total diferită. Platforma a fost concepută pentru a reduce decalajul dintre instituțiile financiare tradiționale și sectorul blockchain.
Ripple (XRP) este diferit de multe alte criptomonede populare din câteva motive cheie. În primul rând, diferă de concurență deoarece a fost creat de o companie privată, cu scop lucrativ. Astăzi, Ripple are birouri în San Francisco, New York, Londra, Sydney, Luxemburg, Singapore și Mumbai. Firma deservește peste 300 de instituții financiare din peste 40 de țări.
Istoria Ripple începe în 2013, când un grup de dezvoltatori intuitivi a decis să își unească forțele pentru a crea ceva unic pe piață. La acea vreme, Jed McCaleb, creatorul rețelei EDonkey, a invitat o echipă de investitori să participe la un proiect cunoscut sub numele de Ripple Labs. Important este că McCaleb este, de asemenea, o figură majoră în sectorul crypto. El a avut contribuție decisivă în crearea a numeroase startup-uri bazate pe cripto, inclusiv Ripple, Stellar și Overnet.
Ripple Labs
Ripple Labs este numele oficial al companiei de tehnologie care a dezvoltat protocolul de plată Ripple. Această firmă din San Francisco a fost fondată oficial în 2012. Inițial, Ripple Labs a intrat pe piață sub numele Opencoin. Cu toate acestea, în 2015, firma și-a schimbat numele în Ripple.
Ripple Labs a fost fondată de un cunoscut investitor angel și activist pentru confidențialitate, Chris Larsen. Larsen este o figură carismatică care este cel mai bine cunoscută pentru că a co-fondat o platformă de credite online E-loan în 1996. Lui i s-a alăturat programatorul și antreprenorul, Jed McCaleb.
McCaleb este cunoscut ca fiind unul dintre co-fondatorii infamei platforme crypto Mt.Gox. Mt.Gox a fost unul dintre primele schimburi de Bitcoin din lume și pentru o lungă perioadă de timp a fost cel mai mare exchange de Bitcoin din lume. La un moment dat, bursa a gestionat 70% din volumul total de tranzacționare cu Bitcoin. Mt.Gox și-a vândut acțiunile și nu a fost afiliat la bursă în timpul hack-ului din iunie 2011, care a făcut ca prețurile Bitcoin să scadă luni de zile la rând.
RippleNet
RippleNet este comunitatea de bănci, instituții financiare și profesioniști care formează comunitatea de afaceri Ripple. De la începuturile sale, Ripple a muncit din greu pentru a securiza această vastă rețea de profesioniști din industrie. Aceste firme sunt la curent cu sistemul avansat al blockchain-ului Ripple.
Rețeaua permite băncilor să se bucure de o experiență fără fricțiuni, deoarece permite trimiterea de fonduri la nivel global în câteva secunde. Astăzi, RippleNet include unele dintre cele mai cunoscute instituții din sector. Iată câteva dintre reperele majore din timpul expansiunii RippleNet de până acum:
- Bank of America
În 2016, BOA a anunțat un parteneriat cu Ripple. S-a dovedit că banca a testat în secret tehnologia firmei ca o modalitate de a îmbunătăți infrastructura interbancară cu câteva luni înainte de anunț. - SBI Holdings
În 2016, SBI Holdings și Ripple au încheiat un acord pentru integrarea băncii în RippleNet. Mișcarea a fost văzută de directorii băncilor ca o modalitate de a eficientiza remitențele și plățile transfrontaliere instantanee. Deloc surprinzător, de când a apărut conceptul, peste 47 de bănci s-au aderat la proiect. - Standard Chartered Bank (SCB)
În 2016, Standard Charter Bank sa alăturat unei echipe de alți investitori pentru a utiliza fabuloasa sumă de 55 de milioane de dolari pentru dezvoltarea în continuare a tehnologiilor Ripple. În total, investiția a dus runda de finanțare Seria B a Ripple la 93 de milioane de dolari. - Santander și American Express
În 2017 Ripple a încheiat un parteneriat cu compania de carduri de credit American Express și cu principala instituție bancară Santander. Parteneriatul strategic a fost menit să eficientizeze în continuare sistemele de plăți transfrontaliere. La acel moment, știrile au ajutat foarte mult la creșterea prețurilor XRP, valoarea de piață a criptomonedei crescând cu peste 35% când anunțul a devenit public. - Royal Bank of Canada
Într-o manevră surprinzătoare, Royal Bank of Canada a lansat un raport detaliat intitulat „Imagine 2025” în care banca a intrat în detalii cu privire la testarea tehnologiilor Ripple. Mai exact, raportul precizează că RippleNet poate reduce costurile medii bancare cu 46% per plată. În plus, raportul RBC afirmă că timpul de decontare pentru tranzacțiile procesate prin Ripple este de doar 3-5 secunde. Aceasta este o îmbunătățire uriașă față de sistemul actual, care durează în medie 2-3 zile. - MoneyGram
În iunie 2019, Ripple și-a asigurat un parteneriat cu unul dintre cele mai recunoscute nume din sectorul remitențelor. MoneyGram. Din nou, scopul proiectului a fost de a oferi accesul MoneyGram la tehnologia de plată transfrontalieră a Ripple:
Ce este criptomoneda XRP?
XRP servește un scop foarte important în cadrul ecosistemului Ripple. Acest token este activul digital care facilitează utilizarea capabilităților rețelei. În acest fel, XRP funcționează ca un token utilitar. Acest token reprezintă transferul de valoare prin rețeaua Ripple.
Te poți gândi la XRP ca la mediator pentru schimburi. Aceste schimburi pot include atât criptomonede, cât și monede fiduciare. În esență, XRP este un fel de wild card. Acesta permite băncilor participante să dețină capacitatea de a facilita transferurile globale de bani fără a fi nevoie să ia în considerare ratele de schimb.
De exemplu, să presupunem că o bancă din SUA trebuie să trimită 5 milioane USD unei alte instituții situate în UE. În condiții normale, acest transfer ar fi un proces costisitor și consumator de timp din mai multe motive. În primul rând, fondurile ar trebui să treacă printr-un număr de sisteme de verificare terță parte pentru a se asigura că sunt efectiv disponibile și trimise în siguranță.
Fiecare dintre aceste părți se adaugă la costul total al tranzacțiilor, precum și la timpul necesar pentru a finaliza transferul. Pe lângă aceste comisioane, băncile ar trebui să ia în considerare rata de conversie a banilor internaționali. În exemplul furnizat, banca americană va pierde o parte din participațiile sale în conversia în euro.
Aici este locul în care XRP își servește perfect scopul utilitar. Transferul precizat anterior ar merge mult mai ușor prin ecosistemul Ripple. Banca americană și-ar putea transforma pur și simplu fondurile în XRP. Acest proces este extrem de simplu și presupune doar acțiunea de a selecta numărul de fonduri pe care dorești să le convertești și să faci clic pe un buton.
Acum, că moneda fiat a băncii a fost convertită în XRP, este mai ușor să trimiți fondurile oriunde în lume. Iar cel mai mare avantaj este acela că transferul costă doar o fracțiune din ceea ce oferă sistemele tradiționale în prezent. Pentru a pune economiile în perspectivă, trimiterea unei plăți de 1.000.000.000 USD prin bancă, la nivel internațional, te poate costa mii de dolari. Folosind Ripple, exact aceeași tranzacție costă doar câțiva cenți.
În plus, deoarece nu există nicio limită pentru numărul de fonduri pe care le poți trimite prin XRP, acesta oferă băncilor mai multă flexibilitate pe piață. În prezent, trimiterea a peste 1 milion de dolari la nivel global solicită băncilor să îndeplinească o serie de cerințe suplimentare de reglementare. Aceste cerințe pot întârzia tranzacțiile cu până la 3 zile. XRP elimină aceste probleme din ecosistemul Ripple.
Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA) – O criptomonedă fără blockchain
Deși ai putea considera blockchain-urile o parte esențială a tuturor criptomonedelor, în ceea ce privește Ripple, nu este cazul. Ripple folosește o tehnologie proprie de descentralizare și un mecanism de consens – algoritmul de consens al protocolului Ripple (RPCA). Algoritmul de consens Ripple Protocol (RPCA) este aplicat la fiecare câteva secunde de către toate nodurile, pentru a menține corectitudinea și acordul rețelei. În sistemul RPCA, fiecare server publică o listă de tranzacții noi în rețea cunoscută sub numele de „candidate set”.
Apoi, fiecare server își compară lista cu statusul actual al rețelei și cu modificările propuse. Odată ce comparația este completă, serverele vor vota starea tuturor tranzacțiilor. În final, 80% dintre noduri trebuie să fie de acord asupra noilor tranzacții pentru a ajunge într-o stare de aprobare. Sistemul adaugă toate tranzacțiile care au îndeplinit aceste cerințe în registrul contabil distribuit. Apoi sistemul închide registrul. Acest registru închis oferă un punct de referință pentru a verifica următorul RPCA.
De unde cumperi XRP?
Ripple (XRP) este disponibil pentru cumpărare pe următoarele burse:
- – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
- KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
Alte criptomonede
- Bitcoin (BTC)
- Ethereum (ETH)
- Binance Coin (BNB)
- Cardano (ADA)
- Solana (SOL)
- Terra (LUNA)
- Stepn (GMT)
- OpenDAO (SOS)
- XRP (XRP)
- Avalanche (AVAX)
- Polkadot (DOT)
- NEAR Protocol (NEAR)
- Tezos (XTZ)
- Polygon (MATIC)
- Cosmos (ATOM)
- Chainlink (LINK)
- Enjin (ENJ)
- VeChain (VET)
- 0x (ZRX)
- Aave (AAVE)
- Algorand (ALGO)
- The Sandbox (SAND)
- Decentraland (MANA)
- Monero (XMR)
- Zcash (ZEC)
- Fantom (FTM)
- Tether (USDT)
- EOS (EOS)
- Tron (TRX)
- Hedera (HBAR)
- USD Coin (USDC)
- Litecoin (LTC)
- TerraUSD (UST)
- Uniswap (UNI)
- Dai (DAI)
- Maker (MKR)
- Dogecoin (DOGE)
- Shiba Inu (SHIB)
- Ethereum Classic (ETC)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Bitcoin SV (BSV)
- Bitcoin Gold (BTG)
- Cronos (CRO)
- TrueUSD (TUSD)
- Basic Attention Token (BAT)
- Synthetix (SNX)
- Neo (NEO)
- Theta Network (THETA)
- Theta Fuel (TFUEL)
- BitTorrent (BTT)
- Stellar (XLM)
- Filecoin (FIL)
- PancakeSwap (CAKE)
- SushiSwap (SUSHI)
- Internet Computer (ICP)
- yearn.finance (YFI)
- THORChain (RUNE)
- PaxDollar (USDP)
- Kadena (KDA)
- Harmony (ONE)