Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Zcash (ZEC): preț, platforme trading, păreri, predicții

Cumpără criptomonede »
Advertisement

 

 • zcash
 • Zcash
  (ZEC)
 • Price
  $26.02
 • Market Cap
  $203.87 M

Ce este Zcash (ZEC)?

Criptomoneda Zcash (ZEC)

Fondată în 2015 de Nathan și Zooko Wilcox, ZCash, cu sediul în Denver, Colorado, oferă un serviciu de plată care funcționează pe un blockchain public descentralizat, fără a dezvălui expeditorul, destinatarul și valoarea tranzacțiilor. Spre deosebire de Bitcoin, numai cei care au cheia de vizualizare corectă pot vedea conținutul.

ZCash oferă control total utilizatorilor săi, deoarece este la discreția utilizatorilor cărora doresc să partajeze cheia de vizualizare. În consecință, tranzacțiile cu ZCash nu depind de cooperarea celorlalte părți.

Construit pe baza unor cercetări științifice riguroase, cu contribuții de la cercetătorii de la MIT, Technion, Johns Hopkins, Universitatea Tel Aviv și UC Berkeley, Zcash este sinonimul perfect pentru bani digitali confidențiali și taxe mici de tranzacție.

Poți să cumperi moneda Zcash și să o tranzacționezi cu alte valute la aproape orice bursă crypto și să o cheltui, să o trimiți, respectiv să o primești prin telefonul mobil, un calculator desktop sau prin intermediul unui portofel digital. Cu Zcash ai acces egal la criptomonede ca oricine altcineva, indiferent din ce pătură demografică sau socială faci parte.

Cum funcționează Zcash?

Există două tipuri de adrese în Zcash. Adresele private sunt cunoscute sub denumirea de adrese Z, în timp ce o adresă transparentă este cunoscută ca adresă T.

Între aceste două adrese au loc mai multe tipuri de tranzacții.

 • O tranzacție privată este una care are loc între două adrese Z. Deoarece o astfel de tranzacție are loc pe blockchain-ul public, se poatecunaoște faptul că tranzacția a avut loc și taxele au fost plătite. Cu toate acestea, datorită criptării zero-knowledge, valoarea tranzacției și câmpurile de note nu sunt vizibile.
 • O tranzacție de deshielding este una care are loc între o adresă Z și o adresă T. Se numește ”tranzacție de deshielding” deoarece o astfel de tranzacție îndeplinește nevoile de audit și conformitate. Utilizatorii pot efectua astfel de tranzacții pentru a îndeplini obligațiile de dezvăluire a plăților prin tastele de vizualizare.
 • Opusul tranzacției de deshielding care are loc între o adresă Z și o adresă T este cunoscut sub numele de tranzacție de protecție.

Utilizatorii presupun adesea că toate tranzacțiile pe Zcash sunt obligatoriu private. Această percepție dă naștere la îndoieli cu privire la credibilitatea Zcash. Însă nu este cazul. O tranzacție „t-address” la „t-address” în Zcash este similară cu cea a unei tranzacții Bitcoin. Este pe deplin publică, în sensul că expeditorul, destinatarul și valoarea tranzacției sunt vizibile public.

Taxa de tranzacție în rețeaua Zcash este foarte mică, de numai 0,001 Zcash. De remarcat faptul că o tranzacție în Zcash va expira iar fondurile nu vor fi grevate dacă nimeni nu o minează în 50 de minute sau 20 de blocuri.

Avantajele Zcash

În mod similar cu ceea ce oferă Monero, menținerea confidențialității și a anonimatului utilizatorului este, fără îndoială, cea mai importantă caracteristică a Zcash.

Zcash folosește tehnologia zK-SNARK zero-knowledge proof, care permite nodurilor rețelei să verifice tranzacțiile fără a fi nevoie să dezvăluie informații sensibile despre tranzacție. Cu toate acestea, acest lucru nu îndeplinește rolul unui blockchain public redundant.

Tranzacțiile cu Zcash trebuie transmise printr-un blockchain public. Dar, spre deosebire de criptomonedele pseud-anonime, cum ar fi BTC, tranzacțiile ZEC nu dezvăluie adresele de trimitere și primire sau suma trimisă. Pentru a adăuga transparență și pentru a respecta cerințele de reglementare, tranzacțiile cu Zcash pot fi dezvăluite pentru audit sau conformare cu reglementările.

Poți cumpăra Zcash (ZEC) de pe principalele burse crypto, inclusiv de la:

 • Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
 • KuCoin – Oferă tranzacționarea a peste 300 de criptomonede foarte populare. Este adesea primul exchange care oferă oportunități de cumpărare pentru noi jetoane.
 • Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.

Monedele ZEC sunt mult mai flexibile și mai eficiente decât multe alte monede cripto relativ populare, deoarece sunt fungibile sau complet interschimbabile. Monede precum BTC, de exemplu, vin cu înregistrările lor anterioare și istoricul tranzacțiilor înregistrate pe blockchain-ul public. În tranzacțiile ZCash însă, înregistrările anterioare nu au nicio influență asupra eficacității sale în prezent.

ZCash este ASI-resistant, unde ASIC înseamnă Circuite integrate specifice aplicației (en: Application-Specific Integrated Circuits). A fi rezistent la ASIC implică faptul că ZCash nu impune o dependență puternică de hardware și plăci grafice scumpe. Cu alte cuvinte, tehnologia Zcash scade bariera de intrare și face mineritul mai accesibil și democratic. Cu toate acestea, comunitatea ASIC a votat împotriva prioritizării acestei funcții.

În ceea ce privește mecanismul de consens al protocolului ZCash, acesta a modificat mecanismul Proof of Work și l-a făcut Equihash PoW. Equihash PoW face posibilă optimizarea echipamentelor. Alături de meritele protocolului, unele blocaje pot limita creșterea Zcash și ZEC în viitor.

Dezavantajele Zcash

Cea mai mare putere a Zcash se poate dovedi a fi și cel mai mare dezavantaj al său. Ca monedă de confidențialitate, este dificil de urmărit dacă cineva folosește ZEC pentru a îndeplini obiective în limitele legii. Asta deoarece, cel puțin până în prezent, nu există o modalitate simplă de a urmări traseul unei monede Zcash în rețeaua blockchain. Având în vedere rapoartele despre AlphaBay, care ia în considerare utilizarea Zcash pe dark web, fiabilitatea protocolului rămâne încă sub semnul întrebării.

Fiind conceput în primul rând pentru utilizatorii Linux, Zcash se limitează la mineritul CPU. Deși nu există nicio restricție privind utilizarea acestuia pe Windows sau MAC, minarea CPU nu este profitabilă cu opțiunile din prezent.

Zcash (ZEC) Tokenomics

Zcash a fost lansat la 28 octombrie 2016 folosind baza de cod a Bitcoin ca un bloc pentru dezvoltarea protocolului. Oferta circulantă a Zcash este de 14.271.825 monede ZEC (la data scrierii acestei recenzii), iar oferta maximă este fixată la 21 milioane de monede ZEC (identică cu oferta Bitcoin).

Alte criptomonede

Toate criptomonedele →