Înainte de a începe să utilizezi efectiv un bancomat Bitcoin, ai nevoie de câteva lucruri:
Un portofel cripto
Primul lucru de care vei avea nevoie înainte de a utiliza un ATM Bitcoin este un portofel cripto. Mai precis, vei avea nevoie de un portofel Bitcoin. Un portofel cripto este o aplicație sau o ”bucată de software” care îți permite să îți stochezi activele crypto.
În acest caz, vei avea nevoie de un portofel care acceptă în mod specific Bitcoin (BTC) – unul care îți permite să trimiți și să primești Bitcoin. Nu ar trebui să fie o provocare să găsești unul bun, deoarece Bitcoin este practic cea mai populară criptomonedă.
Există foarte multe tipuri de portofele cripto și toate au avantajele și dezavantajele lor.
Un bancomat Bitcoin
Odată ce ai la îndemână un portofel, va trebui să găsești un bancomat Bitcoin. ATM-urile Bitcoin sunt de obicei amplasate în zone cu trafic intens, cum ar fi centre comerciale sau aeroporturi. Acestea arată ca bancomatele tradiționale, dar îți permit să depui sau să retragi numerar în schimbul Bitcoin.
ATM-urile Bitcoin nu sunt încă la fel de populare (și numeroase) ca bancomatele obișnuite, așa că s-ar putea să nu găsești unul cu mare ușurință, mai ales dacă nu locuiești într-un oraș mare. Pentru a identifica cât mai ușor un astfel de dispozitiv, va trebui să utilizezi o hartă live precum cea oferită de Coin ATM Radar pentru a găsi locația ATM-ului Bitcoin cea mai apropiată de tine. Pe lângă locație, aceste hărți îți permit și să filtrezi căutarea în funcție de taxele operatorului, tipul de ATM și criptomonedele acceptate.
Cum să cumperi BTC la un ATM Bitcoin?
Odată ce ai identificat un bancomat Bitcoin, iată ce trebuie să faci:
Pasul 1: Configurează un cont la operatorul ATM
Majoritatea bancomatelor Bitcoin îți vor cere să-ți creeziun cont la operatorul ATM-ului înainte de a putea utiliza aparatul. Acest lucru se face de obicei prin scanarea cărții tale de identitate sau a permisului de conducere. Procesul de creare a contului este de obicei destul de simplu.
Pasul 2: Introdu informațiile necesare despre portofel
Ți se va cere să introduci informațiile portofelului la bancomat, fie printr-un cod QR, fie printr-o cheie alfanumerică. Scanează-ți QR-ul portofelului Bitcoin folosind telefonul mobil. Dacă nu ai un portofel Bitcoin, poți opta și pentru un portofel de hârtie, pe care îl poți utiliza ulterior pentru a importa criptomonedele Bitcoin într-un portofel hardware.
Pasul 3: Introdu suma în bancomat
După ce ai introdus informațiile despre portofel, poți introduce suma de bani pe care dorești să o convertești în Bitcoin. Suma de bani introdusă și cantitatea de Bitcoin pe care o vei primi în schimb vor fi afișate pe ecran.
Pe ecranul aparatului vor apărea, de asemenea, informații despre adresa portofelului tău Bitcoin și suma de bani introdusă.
Pasul 4: Confirmă achiziția
ATM-ul îți va cere apoi să confirmi tranzacția. Confirmă detaliile achiziției tale și apasă butonul de trimitere. După efectuarea confirmării aparatul va distribui cantitatea corespunzătoare de Bitcoin în portofel. Asta e tot! Ai achiziționat cu succes Bitcoin de la un ATM Bitcoin.
Reține că nu toate ATM-urile Bitcoin sunt la fel, iar pașii necesari pentru a le utiliza pot să difere de la un aparat la altul, în funcție de brand.
Cum să vinzi BTC la un ATM Bitcoin?
Când vine vorba de vânzarea Bitcoin, procesul este aproape același cu cel de cumpărare. Singura diferență este că va trebui să selectezi opțiunea de a vinde — nu de a cumpăra — Bitcoin atunci când te afli la bancomat. De asemenea, va trebui să te asiguri că ATM-ul pe careîl utilizezi acceptă vânzarea de Bitcoin.
Urmează pașii de mai jos pentru a vinde BTC la un ATM Bitcoin:
Pasul 1: Identifică un bancomat Bitcoin multifuncțional
Ca și în cazul achiziționării de Bitcoin, va trebui să găsești un ATM Bitcoin lângă tine. Deși majoritatea bancomatelor Bitcoin acceptă achiziționarea de criptomonede, va trebui să găsești unul care să accepte în mod special și vânzarea criptomonedelor. ATM-urile Bitcoin care pot procesa atât cumpărarea, cât și vânzarea de cripto se numesc ATM-uri Bitcoin bidirecționale.
Pasul 2: Configurează un cont la operatorul ATM
Cel mai probabil, va trebui să creezi un cont la operatorul ATM-ului înainte de a putea utiliza aparatul. Din nou, acest lucru se face de obicei prin scanarea cărții de identitate sau a permisului de conducere.
Pasul 3: Pregătește adresa portofelului crypto pentru a converti Bitcoin în numerar
La bancomat ți se va cere să introduci informațiile despre portofel. Poți face acest lucru printr-un cod QR sau o cheie alfanumerică. Dacă vinzi Bitcoin, va trebui să furnizezi adresa de primire, astfel încât ATM-ul să știe unde să trimită numerarul.
Pasul 4: Conectează-te la contul tău pe ATM-ul Bitcoin
După ce ai introdus informațiile despre portofel, ți se va cere să te conectezi în contul tău la ATM-ul Bitcoin. Procesul de conectare este de obicei destul de simplu.
Pasul 5: Selectează opțiunea de a vinde Bitcoin
După ce te-ai conectat, selectează opțiunea de a vinde Bitcoin. Ți se va cere apoi să introduci suma de Bitcoin pe care dorești să o vinzi. Aparatele au de obicei o sumă minimă și maximă pe care o poți vinde per tranzacție.
Pasul 6: Selectează opțiunea „retragere numerar”
După ce ai introdus suma de Bitcoin pe care dorești să o vinzi, selectează opțiunea de a retrage numerar. ATM-ul va distribui apoi suma corespunzătoare de numerar. Asta e tot! Tocmai ai vândut cu succes BTC la un ATM Bitcoin. Reține de asemenea faptul că nu toate ATM-urile Bitcoin sunt la fel, iar pașii necesari pentru a le utiliza pot varia ușor.
Ce comisioane percepe un ATM Bitcoin?
Majoritatea ATM-urilor Bitcoin percep un procent din tranzacție ca taxă de utilizare, cu o sumă minimă percepută per tranzacție. De exemplu, Coinsource, un operator de bancomate Bitcoin foarte popular în Statele Unite, percepe între 6% și 20% per tranzacție, cu o taxă medie de aproximativ 11% la nivel național.
Există, de asemenea, limite minime și maxime pe tranzacție. De exemplu, majoritatea bancomatelor Bitcoin au un minim de 20 USD per tranzacție. Limitele superioare pot varia de la 3.000 USD la 9.000 USD pe zi, în funcție de tipul și brandul ATM-ului.
Taxele percepute de aceste ATM-uri respectă reglementările statului în care își desfășoară activitatea. Prin urmare, în funcție de țara în care te afli, taxele pot varia.
Unele ATM-uri Bitcoin oferă, de asemenea, opțiunea de a cumpăra sau vinde Bitcoin fără nici un fel de taxe. Cu toate acestea, aceste aparate sunt de obicei greu de găsit. Reține de asemenea faptul că, chiar dacă un bancomat nu percepe nicio taxă, prețul Bitcoin la aceste aparate tinde să fie mai mare decât ceea ce poți găsi folosind un exchange online de criptomonede. Acest lucru se datorează faptului că operatorul ATM-ului trebuie să obțină profit. Prin urmare, de obicei nu se merită să cumperi sau să vinzi Bitcoin la un ATM care nu percepe taxe.