Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

Cumpără criptomonede Bitcoin, Ethereum, Cardano etc.

De aici cumperi crypto foarte ușor →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

Datorită evoluției fulminante a sectorului crypto, în prezent ai la dispoziție mai multe metode de a cumpăra criptomonede precum Bitcoin, Ethereum sau Cardano. În această prezentare ne vom referi la Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, dar informațiile oferite sunt valabile pentru cumpărarea oricărei alte criptomonede.

Există 4 metode principale prin care poți cumpăra Bitcoin, dar cea mai sigură, mai rapidă și mai convenabilă dintre toate este aceea prin care te folosești de un card de credit sau debit.

Alte modalități presupun achiziția de criptomonedă cu plata prin transfer bancar (SEPA), Peer-to-Peer (P2P) și direct de la un ATM.

De unde cumperi criptomonede cu cardul de credit/debit?

Enumerăm în continuare principalele platforme de criptomonede care oferă posibilitatea de a cumpăra criptomonede Bitcoin, Ethereum, Cardano etc. cu un card de credit sau de debit.

eToro

Bursa eToro

eToro (site web: https://www.etoro.com/ro/) oferă investitorilor posibilitatea de a copia tranzacțiile cu criptomonede ale profesioniștilor. Pe lângă criptomonede, brokerul oferă acces la acțiuni și ETF-uri. Pentru investitorii în criptomonede care doresc să își crească șansele de a face profit prin copierea strategiilor de succes ale profesioniștilor, platforma de investiții sociale eToro este o ofertă foarte atractivă.

Cu peste 500 de criptomonede listate, eToro este o alegere de primă clasă pentru toți cei care își doresc să investească în mai multe active. La eToro poți începe să tranzacționezi criptomonede cu o depunere minimă de 50 USD, care se poate face atât prin card cât și prin transfer bancar. Compania oferă totodată și posibilitatea de a investi în acțiuni fracționale, ceea ce înseamnă că poți cumpăra o mică parte dintr-o acțiune cu orice sumă de minim 50 USD.

eToro percepe o taxă de 1% pentru cumpărarea sau vânzarea de active cripto. Pentru acțiuni și tranzacții cu ETF nu există comision, brokerul suportând toate taxele de tranzacționare atunci când vinzi un stoc.

Cumpără criptomonede la eToro →

Binance

Binance

Binance este unul dintre cele mai mari și mai cunoscute schimburi de criptomonede din lume. Avantajele achiziționării de Bitcoin (BTC) la Binance sunt reprezentate de comisioanele de schimb mai mici decât ale burselor concurente, iar lichiditatea crescută a exchange-ului îți permite să cumperi și să vinzi rapid criptomonede pentru a profita din plin de știrile care mișcă piața.

Această platformă de schimb este cea mai bună opțiune pentru utilizatorii din întreaga lume, cu excepția rezidenților din SUA, cărora le este interzis să cumpere majoritatea criptomonedelor.

Citește recenzia noastră Binance sau vizitează site-ul Binance.com/ro/

*Utilizează codul de reducere VAE18EEC la Binance pentru a beneficia de 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.

Gate.io

Gate.io

Înființată în 2013, Gate.io a devenit rapid o platformă de tranzacționare foarte populară. Deși nu este cel mai mare exchange, acesta oferă o interfață ușor de utilizat pentru începători, oferind în același timp diagrame robuste și avansate pentru diferite niveluri de calificare – inclusiv traderi tehnici. Platforma se mândrește cu un număr mare de altcoin-uri, inclusiv Bitcoin (BTC), fiind de regulă primul schimb care adaugă noi token-uri. De asemenea, Gate.io este cunoscută și pentru faptul că are toleranță zero împotriva oricărui tip de manipulare a pieței.

Citește recenzia noastră Gate.io sau vizitează site-ul oficial Gate.io

Coinbase

Coinbase

Coinbase este o bursă cripto listată pe NASDAQ și se evidențiează drept una dintre cele mai utilizate platforme din Statele Unite. Coinbase acceptă clienți din peste 100 de țări, inclusiv Australia, Canada, Marea Britanie și România.

La Coinbase au fost tranzacționate deja peste 500 de miliarde de dolari în active cripto, platforma înregistrând un număr de peste 70 de milioane de utilizatori lunar. De asemenea, securitatea exchange-ului este o caracteristică primordială, 98% din fondurile clienților fiind păstrate într-un mediu stocare offline, securizat.

Platforma Coinbase este simplu de utilizat și este disponibilă pe desktop, Android și iOS, oferind oportunități de tranzacționare a peste 150 de criptomonede, inclusiv Bitcoin (BTC).

Citește recenzia noastră Coinbase sau vizitează site-ul Coinbase.com

Paybis

Paybis

Paybis operează o platformă de cumpărare Bitcoin și alte criptomonede foarte populare. De aici poți cumpăra foarte ușor Bitcoin (BTC) și o serie de alte criptomonede folosind un card de credit sau de debit. Paybis activează din 2014 și a ajutat deja sute de mii de oameni să facă achiziții Bitcoin sigure și ușoare.

Dacă dorești să cumperi Bitcoin (BTC) și să-l păstrezi pe termen lung, Paybis este probabil una dintre cele mai simple moduri de a cumpăra criptomonede folosind un card de credit sau de debit.

Vizitează site-ul platformei Paybis.com

BitPanda

BitPanda

Lansat în 2014, BitPanda a devenit rapid un nume important în spațiul crypto și are o reputație foarte bună pentru cumpărarea sau vânzarea criptomonedei Bitcoin. De-a lungul timpului, BitPanda s-a extins în mod constant, oferind atât posibilități de tranzacționare cu o gamă largă de criptomonede, cât și posibilitatea de a cumpăra metale prețioase și o serie de alte servicii.

BitPanda listează aproape 50 de criptomonede pentru tranzacționare. Această gamă variată de active cripto poziționează platforma destul de bine în sectorul său de activitate, în special printre acei brokeri care facilitează achizițiile instantanee de cripto.

Vizitează site-ul platformei BitPanda.com

Kraken

Kraken

Kraken este una dintre cele mai vechi platforme de criptomonede din spațiul crypto, cu o istorie de peste un deceniu.

De la începuturi sale umile, platforma a devenit în prezent unul dintre cele mai recunoscute nume din industrie, oferind o selecție extinsă de active pentru tranzacționare, inclusiv Bitcoin (BTC).

Costurile de tranzacționare sunt competitive cu cele ale altor burse, iar cumpărarea de criptomonede de la Kraken este o modalitate sigură și deosebit de ușoară, chiar și pentru începători.

Vizitează site-ul platformei Kraken.com

Cum să cumperi Bitcoin cu un card de credit în doar câțiva pași?

O platformă cel puțin la fel de populară ca cele menționate până acum este eToro. Aceasta permite investitorilor din UE să tranzacționeze acțiuni, criptomonede, mărfuri și multe altele. De asemenea, eToro oferă utilizatorilor din România o gamă foarte variată de servicii, inclusiv posibilitatea de a cumpăra şi tranzacționa unele dintre cele mai populare criptomonede.

Cum cumperi criptomonede de la eToro?

  • Deschide un cont gratuit – Mergi pe site-ul web eToro și fă click pe butonul „Înscrieți-vă acum” pentru a-ți crea un cont de utilizator folosind e-mailul sau unul dintre conturile tale de rețele sociale.
  • Verifică-ți contul – Încarcă o copie a cărții de identitate și dovada adresei de domiciliu (se acceptă și facturi de la utilități).
  • Depune monedă fiat – La eToro sunt acceptate depuneri de minim 50 USD. Poți utiliza orice tip de card de credit sau de debit pentru a efectua plata.

eToro – A doua cea mai bună platformă pentru a cumpăra Bitcoin cu cardul de credit, după Binance

eToro este considerat cel mai important broker de investiții și tranzacționare Bitcoin. Platforma de tranzacționare eToro se mândrește cu peste 30 de milioane de utilizatori la nivel global și cu o gamă largă de servicii financiare.

eToro este o platformă foarte reglementată, cu licențe de operare de la Australian Securities, precum și de la Comisia de investiții (ASIC) și de la Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Toate aceste licențe demonstrează că achiziționarea de Bitcoin pe platforma eToro este întotdeauna lipsită de orice risc.

CopyTrader este o caracteristică unică, disponibilă exclusiv la eToro, care permite clienților să urmărească și să copieze tacticile de tranzacționare ale traderilor mai experimentați pentru a obține profit mai ușor.

eToro permite investitorilor să cumpere Bitcoin cu card de credit, transfer bancar PayPal, Skrill, Neteller și altele. Pentru tranzacționarea, transferurile și conversiile cu active digitale, eToro acceptă peste 50 de criptomonede. De asemenea, platforma se mândrește cu una dintre cele mai accsebile depuneri inițiale de pe piață. Investitorii din România pot începe tranzacționarea cu doar 50 USD. În plus, eToro oferă unul dintre cele mai avansate portofele cripto, cu securitate de top.

eToro este fără doar și poate cel mai bun loc în care să mergi dacă vrei să cumperi Bitcoin cu USD. De remarcat faptul că, deși depozitele sunt gratuite, eToro percepe o taxă de 5 USD pentru a iniția retragerile.

Pro

  • Instrument de copy-trading
  • Opțiuni variate de plată
  • Extrem de reglementat

Contra

  • Tranzacțiile sunt în dolari SUA

Vizitează site-ul platformei eToro

Cum să cumperi Bitcoin cu un card de credit pe eToro – mini tutorial

  1. Deschide un cont pe eToro

Pentru a face acest lucru, fă click pe butonul de înregistrare de la eToro. Introdu adresa și parola unică sau înregistrează-te folosind contul Google sau Facebook.

  1. Verifică-ți ID-ul

Trebuie să finalizezi procedura de cunoaștere a clientului (KYC) pentru a fi complet integrat pe platformă. Tot ce este necesar este o copie scanată a actului tău de identitate, a permisului de conducere sau a unui pașaport valabil. De asemenea, va trebui să prezinți o dovadă de rezidență, cum ar fi o factură recentă de utilități sau un extras de cont bancar.

  1. Fă primul depozit

Folosește opțiunea „Depune fonduri” de pe site-ul eToro pentru a face o depunere. Vei fi trimis direct la pagina de depunere, unde poți introduce informațiile cardului tău de credit sau de debit. Pentru a-ți finanța contul, accesează „Depozit” și introdu suma activului digital pe care dorești să-l cumperi.

  1. Caută Bitcoin

În câmpul de căutare, tastează „BTC” și fă click pe primul rezultat care apare.

  1. Cumpără Bitcoin

Făi clic pe butonul „Trade” pentru a deschide pagina de cumpărare pentru a investi în Bitcoin. Introdu cantitatea de Bitcoin pe care dorești să o cumperi și fă click pe „Open Trade” pentru a cumpăra Bitcoin cu cardul de credit.

Mergi la eToro →

De ce să cumperi Bitcoin cu cardul de credit/debit?

Ivestitorii care cumpără Bitcoin folosind un card de credit sau de debit beneficiază de avantaje multiple. Acesta includ:

  1. Depuneri și retrageri rapide

Pe cele mai multe platforme unde poți cumpăra instantaneu Bitcoin cu cardul de credit, tranzacțiile sunt de obicei rapide și fără probleme. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că plata cu un card de credit elimină pasul lung de verificare cerut de alte metode de plată, cum ar fi transferurile bancare.

În plus, majoritatea platformelor, inclusiv eToro, nu percep nicio taxă pentru depozitele efectuate cu carduri de credit sau de debit.

  1. Securitate ridicată

Cardurile de credit oferă o protecție mai bună împotriva fraudei și un anumit grad de independență față de contul tău bancar, iar acest lucru adaugă un nivel suplimentar de securitate. Acest lucru se datorează faptului că debitările nu sunt efectuate direct în contul tău bancar; în schimb, emitentul cardului tău de credit o va vedea ca o debitare a contului tău, care trebuie îndeplinită exact atunci când folosești cardul pentru a efectua plata.

  1. Ușor de utilizat

Plata cu cardul pentru achiziția de Bitcoin este cu mult mai ușoară față de alte metode de plată. Spre deosebire de plata prin transfer bancar, unde este nevoie să aștepți verificarea depozitului, care poate dura între 3 și 7 zile la eToro, folosind cardul de credit poți cumpăra criptomonede Bitcoin aproape instantaneu.

Alte opțiuni pentru a cumpăra cripto cu cardul

Coinbase – Cea mai bună platformă pentru începători

Coinbase este recunoscut ca fiind cel mai lichid schimb de criptomonede la nivel global, cu un volum foarte mare de perechi de active digitale.

Deși platforma percepe anumite costuri atunci când cumperi, vinzi sau convertești criptomonedele, taxele sunt relativ mici. Comisioanele de trading sunt de 0,5%, însă există reduceri substanțiale de taxe pentru cei cu volum mare de tranzacționare. În plus, depozitul minim al Coinbase este stabilit la 2 USD (probabil cel mai mic de pe piață). De asemenea, nu există comisioane pentru depunerile sau retragerile inițiale.

Coinbase oferă o varietate de opțiuni de plată, inclusiv carduri de credit, transferuri bancare și alte opțiuni. Deoarece include o aplicație mobilă și un portofel independent, platforma este una dintre cele mai bune alternative la eToro. Interfața este simplă și intuitivă, ceea ce face totul mai ușor pentru cei care vor să cumpere Bitcoin cu cardul de credit.

De asemenea, Coinbase pune la dispoziția utilizatorilor diverse materiale și activități educaționale pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine piața cripto-financiară, cum funcționează industria cripto și cum să profite de pe urma investițiilor în activele digitale.

Pro

  • Prietenos pentru începători
  • Depozit minim scăzut
  • Interfață intuitivă

Contra

  • Taxe de tranzacționare ridicate

Vizitează site-ul platformei Coinbase →

Cum să cumperi Bitcoin cu cardul de credit fără verificare

Există (încă) posibilitatea de a cumpăra Bitcoin cu cardul de credit fără verificare (fără a oferi informații despre tine), însă doar pe anumite platforme care permit utilizatorilor să cumpere Bitcoin fără a-și verifica identitatea. Acestea sunt, de regulă, platforme nereglementate.

Din acest motiv, unele dintre aceste platforme pot fi nesigure și ar putea chiar să compromită detaliile cardului tău bancar. De aceea, pentru a cumpăra Bitcoin cu cardul de credit, îți recomandăm să utilizezi întotdeauna platforme de încredere și reglementate, precum eToro, Coinbase și Binance.

Concluzie

În urma creșterii popularității Bitcoin pe piața activelor digitale din ultimii ani, s-a remarcat o creștere pe măsură a opțiunilor de plată disponibile pentru investitori. Una dintre aceste opțiuni de plată este să cumperi Bitcoin cu cardul de credit: o opțiune ușor de utilizat, ieftină și rapidă.

Varietatea acestor opțiuni naște însă o serie de întrebări, cum ar fi De unde să cumperi criptomonede cu cardul de credit? Alegerea noastră de top este – platforma de tranzacționare crypto nr. 1 în lume.

Binance este o platformă de tranzacționare și investiții care permite investitorilor să cumpere Bitcoin cu un card de credit. Serviciul excelent pentru clienți, opțiunile largi de investiții, structura transparentă a taxelor și platforma foarte reglementată sunt câteva dintre caracteristicile pentru care Binance este atât de atractivă pentru milioane de utilizatori din întreaga lume.

Cum cumperi criptomonede prin transfer bancar (SEPA)

Ce este un transfer bancar SEPA?
Dacă locuiești în Europa, este posibil să fi auzit deja de SEPA (Single Euro Payment Area), o metodă de plată utilizată pe scară largă pentru plăți și transferuri rapide și ușoare cu euro.

Cine poate obține un cont bancar SEPA?
Contul tău bancar tradițional ar trebui să accepte transferuri bancare SEPA dacă locuiești într-o țară din zona euro. Dacă te afli într-o țară din afara zonei euro, poți verifica cu ușurință ce bănci oferă serviciul SEPA dacă dorești să efectuezi acest tip de transfer.

Ce țări suportă SEPA?
Unele state membre SEPA nu folosesc moneda euro. Cu toate acestea, au acorduri speciale cu Uniunea Europeană, astfel încât cetățenii lor să poată beneficia de această metodă de plată. Poți găsi mai jos o listă completă a țărilor care acceptă plățile SEPA:

Andorra, Austria, Belgia, Regatul Unit, Bulgaria, Cipru, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Republica Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovenia, Slovacia, Spania și Suedia, Elveția, Monaco, Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Vatican.

Cum cumperi criptomonede prin SEPA?
Majoritatea platformelor de criptomonede permit alimentarea conturilor cu moneda Eur folosind serviciul de transfer bancar SEPA. Avantajul principal al SEPA este că permite transferul unor sume mari de bani (în euro) la costuri de tranzacție foarte avantajoase. Pentru a cumpăra criptomonede utilizând SEPA, caută această opțiune în contul platformei tale (eToro, Binance, Gate.io etc.), alimentează-ți contul cu suma dorită iar apoi cumpără criptomonede cu Euro.

Sfat: Pentru a cumpăra rapid criptomonede, folosește întotdeauna cardul de credit/debit.

Cum cumperi cripto prin metoda Peer-to-Peer (P2P)

Piețele Peer-to-Peer (P2P) și schimburile cripto tradiționale sunt platforme care permit utilizatorilor să schimbe Bitcoin și alte criptomonede pentru o monedă preferată. În esență, cele două platforme oferă servicii similare, dar experiențele de tranzacționare au diferențe fundamentale.

În timp ce orice platformă de criptomonede tradițională folosește un motor automat pentru a finaliza tranzacțiile de cumpărare și vânzare, piețele P2P le permit utilizatorilor să tranzacționeze direct cripto unii cu alții, folosind metoda de plată preferată și moneda locală.

Pentru a cumpăra criptomonede prin P2P, asigură-te că platforma pe care vrei să o folosești suportă acest serviciu. Iată care sunt pașii necesari pentru a cumpăra:

Plasează o comandă
Odată ce plasezi o comandă P2P, activul cripto va fi depozitat de platforma cripto.

Plătește vânzătorul
Trimite bani vânzătorului prin metodele de plată sugerate. Finalizează tranzacția fiat și fă click pe „Transferat, notificați vânzătorul”.

Obține criptomonedele
Odată ce vânzătorul confirmă primirea banilor, criptomonedele ținute în escrow de către platformă îți vor fi eliberate în cont.

Avantajele cumpărării de criptomonede prin P2P sunt reprezentate de evitarea taxelor de tranzacționare.

Sfat: Pentru a cumpăra rapid criptomonede, folosește întotdeauna cardul de credit/debit.

Cum cumperi criptomonede de la un ATM

Primul lucru la care trebuie să te gândești înainte de a lua decizia de a cumpăra Bitcoin sau alte criptomonede de la un ATM este dacă ai deja un portofel către care să trimiți criptomonedele achiziționate. Dacă răspunsul este afirmativ, tot ce ai de făcut este să identifici un ATM care oferă acest tip de serviciu.

În România există deja câteva ATM-uri de unde poți cumpăra cripto, iar la nivel internațional există deja mai multe mii de astfel de dispozitive. Odată identificat ATM-ul cripto, nu trebuie decât să urmezi instrucțiunile de pe ecran. Întregul proces este unul simplu și intuitiv, așa că nu ar trebui să întâmpini probleme.

Una dintre modalitățile la îndemână pentru identificarea rapidă a unui ATM cripto este utilizarea Coin ATM Radar (https://coinatmradar.com), un site web care păstrează toate informațiile despre ATM-urile Bitcoin, inclusiv taxele, procedurile de verificare, disponibilitatea și multe altele.

Există însă câțiva factori importanți de care trebuie să ții cont atunci când utilizezi un bancomat Bitcoin.

  • Nu există rambursări. Datorită naturii Bitcoin, tranzacțiile efectuate folosind un bancomat Bitcoin sunt ireversibile.
  • În prezent nu poți plăti facturi sau servicii folosind un bancomat Bitcoin. Dacă cineva îți cere să faci o plată pentru un serviciu sau să plătești o factură printr-un ATM Bitcoin, probabil că ești înșelat, nu o face!
  • Dacă utilizezi un portofel de hârtie pentru tranzacții, nu trimite niciodată o poză a portofelului nimănui. Oricine deține portofelul de hârtie sau o imagine a acestuia va avea acces deplin la fondurile tale.
  • Nu cumpăra niciodată Bitcoin sau alte criptomonede pentru terți: ar trebui să cumperi Bitcoin doar pentru tine, nu cumpăra niciodată în numele terților.

Sfat: Pentru a cumpăra rapid criptomonede, folosește întotdeauna cardul de credit/debit.

Ce este Bitcoin (BTC)?

Bitcoin este o rețea descentralizată care permite transferul de valoare prin utilizarea unei rețele securizate, compusă din „mineri”, care găzduiesc noduri (calculatoare care stochează copii ale registrului BTC).

Fiind un activ digital, participarea cuiva la rețeaua Bitcoin necesită doar acces la o conexiune la internet. Activul în sine poate fi folosit fie ca mijloc de plată, fie ca depozit de valoare.

Cum funcționează?

Bitcoin funcționează utilizând un protocol „Proof-of-work”. Această structurare presupune ca minerii din rețeaua Bitcoin să lupte pentru o recompensă Bitcoin, care este eliberată la fiecare 10 minute. Pe durata celor 10 minute, minerii validează tranzacțiile încheiate între participanții la rețea iar aceste tranzacții sunt apoi înregistrate pe un bloc de date. Blocurile sunt înregistrate permanent în ordine secvențială, legate în mod similar cu un lanț, astfel că tocmai natura acestui proces a făcut ca tehnologia să fie numită „blockchain”.

Datorită popularității și creșterii rețelei, minarea Bitcoin a devenit în mare parte neprofitabilă pentru omul obișnuit din cauza cerințelor de calcul. În timp ce inițial mineritul a fost posibil pe un laptop, la începutul ciclului de viață al Bitcoin, astăzi minerii sunt de obicei companii foarte mari, care operează echipamente masive cu mii de componente hardware specializate.

Cum va evolua Bitcoin?

Creșterea rețelei Bitcoin și a prețului criptomonedei este un subiect foarte controversat. În general, se crede că, pe termen lung, Bitcoin nu va mai fi la fel cum există astăzi: fie va „exploda”, fie va „scădea”.

O mare parte din creșterea care se așteaptă să se producă se învârte în jurul ideii că Bitcoin va înlocui aurul ca depozit de valoare „go-to”. Cu capacitățile actuale ale rețelei Bitcoin, aceasta este o posibilitate reală. Iar dacă este tratat ca un depozit de valoare, se va acorda mai puțină prioritate vitezei și costurilor tranzacției – reducându-se implicit impactul limitărilor actuale ale rețelei.

Pe lângă faptul că Bitcoin poate deveni un depozit de valoare, soluțiile Layer2, cum ar fi Lightning Network, au potențialul de a transforma criptomoneda într-un candidat legitim pentru micro-tranzacții și cheltuieli de zi cu zi. Dezvoltarea Lightning Network a făcut salturi promițătoare în ultimii doi ani, diverse companii dedicându-se maturizării acesteia.

Cel mai bun scenariu ar vedea implementarea 100% a soluției Lightning Network, care va oferi viteză, securitate și economii ale costurilor de tranzacție. Într-un astfel de scenariu, nu numai că micro-tranzacțiile ar deveni posibile, dar trăsăturile inerente ale Bitcoin i-ar permite să acționeze și ca un depozit de valoare.

Ideologie de bază

În timp ce multe criptomonede au obiective înalte, puține sunt însă și cele bazate pe o ideologie puternică. Bitcoin este unul dintre acestea.

Cum Satoshi Nakamoto este încă anonim, intențiile sale rămân necunoscute, cel puțin într-o anumită măsură. Ceea ce este clar este că scopul Bitcoin este să ofere un mijloc de transfer de valoare incluziv, sigur, stabil. Și cel mai important aspect, să râmână rezistent la manipulările guvernamentale.

Se crede că aceste atribute, încorporate în Bitcoin, se datorează exemplelor trecute de fraudă, manipulare și decizii de autoservire luate continuu de participanții la sistemul bancar tradițional.

Dacă are succes, Bitcoin ar putea oferi o oportunitate ”o dată în viață„ celor nebancarizați de a avea acces la servicii moderne și ar aduce democrația în domeniul finanțării.

Acceptare și controverse

Spre deosebire de majoritatea criptomonedelor create până în prezent, Bitcoin are un cuvânt greu de spus în ceea ce privește adoptarea. În timp ce o mare parte din acest lucru se datorează avantajului ”primului venit”, Bitcoin a reușit în timp să se impună ca lider al industriei prin trăsăturile sale inerente (descentralizat, antiinflaționist etc.)

În timp ce adoptarea generală nu a avut loc încă, semnele acestui lucru sunt din ce în ce mai evidente în ultimii ani, în special pe fondul pandemiei de Covid-19. Un activ care a fost cândva o tehnologie marginală este acum un nume cunoscut, oferind pe zi ce trece un număr tot mai mare de modalități de a cumpăra și de a cheltui criptomonede.

La nivel instituțional, Bitcoin a cunoscut o serie de succese și eșecuri în ultimii ani. Deși s-a observat un eșec în jurul dezvoltării unui Bitcoin ETF, per ansamblu, succesele au fost numeroase.

De asemenea, de-a lungul ciclului de viață al Bitcoin, au existat diverse certuri între dezvoltatori (SegWit, etc.) și controverse care au afectat criptomoneda. Cele mai frecvente două controverse în jurul acestui activ digital sunt:

  • Activitatea ilegală – O percepție conform căreia infractorii cumpără și utilizează criptomoneda BTC, activul susținând activitatea de pe piața neagră.
  • Consumul de energie – Creșterea rețelei și dependența de dovezile de lucru au dus la creșterea consumului de energie al computerelor care alimentează rețeaua.

Reglementare

Datorită naturii sale descentralizate, fără o autoritate centrală, Bitcoin nu este privit ca un activ sigur în cea mai mare parte a lumii.

În timp ce BTC nu poate fi privit ca ceva sigur, există de asemenea o serie de discrepanțe în întreaga lume în jurul clasificării sale. Este Bitcoin o monedă? Este o marfă? Este o colecție? etc.

În ceea ce privește America de Nord, Bitcoin este văzut pe scară largă ca o monedă virtuală și tratată ca atare. Jay Clayton, președintele SEC, a declarat acest lucru.

„Criptomonedele: Acestea sunt înlocuitori pentru monedele suverane, înlocuiesc dolarul, euro, yenul cu Bitcoin… Acest tip de monedă nu este o valoare mobiliară.”

Cine a creat Bitcoin?

Bitcoin ar putea avea cea mai interesantă poveste de origine dintre toate criptomonedele create vreodată. Acest lucru se datorează în principal misterului care îl înconjoară pe fondatorul său – Satoshi Nakamoto.

Misterul din jurul lui Satoshi este că nimeni nu știe cine este el/ea/ei. Mai mult, deoarece identitatea lui Satoshi este necunoscută, este posibil ca această persoană să nu mai fie în viață astăzi.

Ceea ce se știe este că portofelele asociate cu Satoshi conțin aproape 1 milion de BTC, marea majoritate rămânând neatinse de la crearea lor.