Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Criptomonede care vor crește →

Cumpărarea și tranzacționarea criptomonedelor este considerată o activitate cu risc ridicat. Niciuna dintre informațiile pe care le-ați citit pe acest site nu ar trebui considerate sfaturi de investiții.

Sunt NFT-urile bazate exclusiv pe Ethereum?

Tokenurile nefungibile (NFT) sunt compatibile cu orice proiect bazat pe Ethereum. Ai putea, de exemplu, să schimbi o bucată dintr-un portret pentru un bilet!

Majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum la un nivel înalt. Ether (ETH), ca și Dogecoin (DOGE), este o criptomonedă, dar blockchain-ul Ethereum permite și aceste NFT-uri, care stochează informații suplimentare ce le permit să funcționeze diferit de monedele digitale.

NFT-urile au un potențial incredibil, iar ERC-721 a fost creat pentru a răspunde nevoii de jetoane unice. Mai mult decât atât, datorită rarității sau vechimii sale, standardul ERC-721 este distinct și poate avea o valoare diferită de un alt token din același contract inteligent. Etherscan NFT Tracker clasifică primele NFT-uri pe Ethereum în funcție de volumul transferurilor.

Dar ai nevoie de Ethereum pentru a face un NFT? Raspunsul este nu. Ethereum nu este o condiție prealabilă pentru crearea NFT-urilor. Alte blockchain-uri precum Solana (SOL), Cardano (ADA), Tezos (XTZ), BNB Chain (BNB) și Tron (TRX) sunt platforme alternative pentru baterea sau crearea NFT-urilor.

Deci, dacă dorești un răspuns la „Este ETH singura modalitate de a cumpăra NFT?” Răspunsul, din nou, este nu. Fiecare platformă necesită ca taxa de tranzacție să fie plătită în tokenul său nativ. De exemplu, 2 ADA (tokenul nativ al blockchainului Cardano) este costul pentru platforma NFT-MAKER PRO, care este plătit în portofelul clienților împreună cu NFT-ul bătut (o cerință a Cardano).

De ce sunt majoritatea NFT-urilor pe Ethereum?

Ethereum este lider printre alte rețele blockchain, iar NFT-urile s-au născut pe blockchain-ul Ethereum. Drept urmare, NFT-urile se vând la un preț substanțial mai mare pe Ethereum, astfel încât creatorii preferă Ethereum în detrimentul altor platforme.

Datorită rețelei și arhitecturii de date extrem de sigure, blockchain-ul Ethereum conduce piața finanțelor descentralizate (DeFi), majoritatea proiectelor NFT rulând pe el ca monede ERC-721. În plus, blockchain-ul oferă NFT-urilor o expunere extinsă la o piață mare și în continuă creștere. Mai mult, sistemele NFT ar trebui să fie în continuare compatibile cu mașinile virtuale Ethereum, astfel încât portofelele Ethereum precum Metamask să le poată susține.

Cu toate acestea, volumul mare de trafic de rețea determină un stoc semnificativ de tranzacții, ceea ce duce la o creștere substanțială a taxelor de tranzacție. Rarible, OpenSea și Nifty Gateway sunt trei piețe NFT foarte populare, bazate pe Ethereum. Cu toate acestea, din cauza limitărilor blockchain-ului Ethereum, creatorii NFT au apelat la alte soluții, cum ar fi blockchain-ul Solana, pentru a depăși aceste dificultăți.

Ethereum NFT vs. Solana NFT

Procesul de consens folosit de Solana și Ethereum este diferit. Mecanismul Proof-of-work este folosit de Ethereum, ceea ce duce la o rețea mai descentralizată, cu o scalabilitate mai mică. Cu toate acestea, upgrade-ul ETH 2.0 este conceput pentru a aborda temuta problemă de scalabilitate care i-a amenințat cotele de piață în sfera NFT și DeFi. Drept urmare, liderul blockchain-ului își poate pierde statutul dacă actualizarea 2.0 nu este implementată rapid.

În schimb, Solana folosește o combinație de dovadă de miză și dovadă de istorie, o metodă mai puțin sigură, dar mai eficientă, care permite tranzacții rapide și cu costuri reduse folosind moneda sa nativă SOL. Cu toate acestea, Ethereum este un proiect matur, cu o poziție semnificativă pe piață, fapt ce sporește încrederea creatorilor în baterea NFT-urilor pe blockchain-ul Ethereum.

SolSea este piața deschisă NFT a Solana. La baterea NFT-urilor, SolSea le permite creatorilor să aleagă și să încorporeze licențe. Acestea fiind spuse, colecționarii știu ce cumpără, iar creatorii știu ce vând. Solanart, o piață NFT proeminentă care a fost lansată înainte de SolSea, este o altă piață NFT populară pe Solana.

De ce folosesc NFT-urile Ethereum și nu Bitcoin?

Scopul fundamental al Ether este de a face operațiunile platformei de contract inteligent Ethereum și aplicații descentralizate (DApps) mai ușor de utilizat și de monetizat, mai degrabă decât de a se impune ca un nou sistem monetar. Cu toate acestea, Satoshi Nakamoto a numit Bitcoin un sistem electronic de numerar peer-to-peer.

Contractele inteligente care atribuie proprietatea și guvernează transferabilitatea NFT-urilor sunt folosite pentru a crea jetoane nefungibile, pe care blockchain-ul Bitcoin nu le acceptă. NFT-urile nu sunt fungibile, deoarece nu sunt interschimbabile. În timp ce fiecare Bitcoin va avea aceeași valoare, fiecare NFT ar putea reprezenta un activ subiacent diferit și, prin urmare, poate avea o valoare distinctă.

De exemplu, atunci când cineva generează sau bate un NFT, execută cod care este stocat în contracte inteligente care urmează diverse standarde, cum ar fi ERC-721. Aceste date sunt stocate pe blockchain, locul în care este gestionat NFT-ul.

În plus față de cele de mai sus, fiecare token are o identitate distinctă care este legată de o singură adresă Ethereum. Acestea fiind spuse, fiecare token are un proprietar unic care poate fi identificat cu ușurință deoarece se bazează pe Ethereum și poate fi achiziționat și tranzacționat pe orice schimb sau piață NFT bazată pe Ethereum.

Care este cel mai bun blockchain pentru NFT-uri?

Atunci când alegi un blockchain pentru baterea NFT-urilor, cum ar fi Ethereum, asigură-te de robustețea contractelor sale inteligente, verifică structura taxelor blockchain, măsurile de securitate și viteza tranzacției și, nu în ultimul rând, evaluează posibilitatea de bifurcare a rețelei.

Pe piața cripto, NFT-urile reprezintă acum o nișă semnificativă. Ele oferă o expunere suplimentară la criptomonede pentru persoanele care altfel nu ar fi intrat în contact cu aceste active. În plus, NFT-urile contribuie în mod activ la adoptarea în masă a tehnologiei blockchain, deoarece sunt atât de strâns legate de arta digitală.

Cu toate acestea, rezistența contractelor inteligente ale unui blockchain este o componentă majoră a securității generale a tehnologiei registrului distribuit. Contractele inteligente trebuie să treacă prin teste extinse pentru a oferi cel mai înalt nivel de fiabilitate și eficiență, asigurând un risc minim de nefuncționare, încălcări și hack-uri.

În plus, sunt necesare soluții rentabile pentru tranzacțiile bazate pe NFT, ceea ce este esențial pentru utilizarea și adoptarea activelor nefungibile. Drept urmare, structura costurilor pentru NFT-uri pe blockchain este un factor important de luat în considerare.

Hard fork-urile pot pune în pericol caracteristicile nefungibile, deoarece duplicarea NFT-urilor pune în discuție integritatea acestora. Prin urmare, este esențial să dezvolți NFT-uri pe blockchain-uri rezistente la hard forks.

În mod similar, deoarece blockchain-urile sunt imuabile prin design, finalitatea mai rapidă înseamnă că atacatorii au mai puține intervale de timp în care să compromită registrele digitale. Prin urmare, orice platformă care realizează o finalitate mai rapidă a tranzacțiilor, menținând în același timp descentralizarea, este ideală pentru crearea piețelor NFT.

În afară de aceste considerente, selecția finală a blockchain-ului pentru dezvoltarea NFT depinde de obiectivele tale, cum ar fi motivul pentru care dorești să deții NFT-uri, bugetul și strategia ta de investiții.

Adaugă Comentariu