Interoperabilitatea blockchain poate fi cheia atât pentru macroeconomia jocurilor metaverse, cât și pentru ceea ce le face distractive.
Dacă nu ești dornic să te alături lui Mark Zuckerberg în Metaverse, am o veste proastă pentru tine: ești deja acolo. Nu ai nevoie de un set cu cască de realitate virtuală pentru a intra într-o lume virtuală. Oamenii au reprezentat realitatea de când strămoșii noștri îndepărtați au pictat pentru prima dată pe pereții peșterilor. Dacă TV-ul, radioul, cărțile sau ziarele ți-au oferit vreodată acces la evenimente la care nu ai participat fizic, ai experimentat deja un fel de metavers.
Sportul și jocurile sunt o altă realitate la care participăm adesea virtual – în tribune sau în spatele unui ecran – când nu suntem pe teren.
Deci, nu este o coincidență că, până acum, jocurile domină ceea ce majoritatea oamenilor înțeleg ca Metaverse sau, mai larg, Web3. Dragostea noastră înnăscută pentru joc, înțelegerea faptului că jocurile împlinitoare depind de reguli și structuri și dorința noastră de a atribui valoare evenimentelor care se desfășoară în ele sunt parte integrantă a culturii noastre – de la fotbal și șah la Roblox. Ele sunt, de asemenea, o parte importantă a economiei: piața mondială a sporturilor a atins aproape 400 de miliarde de dolari în 2020. Chiar și după blocarea generată de pandemie, estimările pieței pentru jocurile video sunt că acestea vor ajunge la 178 de miliarde de dolari anual.
Prin urmare, este absolut firesc ca jocurile să conducă călătoria către metaversuri mai captivante și mai interconectate. De asemenea, este probabil ca jocurile să continue să ofere valoare financiară consumatorilor, companiilor și țărilor în meta-realitățile lor. Oferta recentă a Microsoft de a cumpăra Activision Blizzard într-o tranzacție în numerar subliniază cu siguranță acest aspect.
Modul în care astfel de francize majore de jocuri online se vor integra într-un metavers Web3 nu a fost încă demonstrat, dar jocurile bazate pe blockchain, cum ar fi Axie Infinity, Decentraland și Alien Worlds, au devenit proeminente până acum. Aceste jocuri au inițiat un model play-to-earn (P2E) care oferă o perspectivă asupra viitorului.
Utilizarea jetoanelor nefungibile (NFT) și a monedelor digitale din joc le permite jucătorilor să genereze active în aceste jocuri, să le schimbe sub formă de token și să transfere valoarea în monede reale prin schimburi cripto. O dezvoltare convingătoare atât pentru jucători, cât și pentru cei care nu sunt jucători, este că, în loc ca proprietarii de mărci (Facebook/Meta, Microsoft etc) să extragă toată valoarea din jocuri, jucătorii înșiși pot avea cel mai greu cuvânt de spus în succesul unui joc.
Sursa: Cointelegraph.com