O monedă virtuală este o reprezentare digitală a valorii disponibilă numai în formă electronică, stocată și tranzacționată prin intermediul aplicațiilor software, mobile sau computerizate. Tranzacțiile care implică monede virtuale au loc prin rețele securizate dedicate. De regulă, monedele sunt emise de entități private sau grupuri de dezvoltatori și sunt în mare parte nereglementate.
Monedele virtuale sunt un subset de monede digitale și includ alte tipuri de monede, cum ar fi criptomonede și jetoane emise de organizații private. Avantajele monedelor virtuale includ viteze mai rapide ale tranzacțiilor și ușurința în utilizare. Dezavantajele monedelor virtuale sunt acelea că pot fi piratate și nu oferă prea multă susținere legală investitorilor, deoarece nu sunt reglementate.
Caracteristici cheie
- Monedele virtuale sunt reprezentări digitale ale valorii ale căror tranzacții au loc pe rețele online
- Toate monedele virtuale sunt monede digitale, însă reciproca nu este valabilă
- Monedele virtuale sunt emise de organizații private sau grupuri de dezvoltatori și sunt în mare parte nereglementate
- Monedele virtuale măresc viteza tranzacțiilor prin eliminarea intermediarilor din proces, dar sunt, de asemenea, susceptibile la hack-uri și escrocherii online
Înțelegerea monedelor virtuale
Monedele virtuale sunt o formă de monedă digitală. Acestea sunt emise de entități private, cum ar fi un grup de dezvoltatori sau organizații, fiind destinate numai utilizării online – nu au o formă fizică precum banii de hârtie – astfel că sunt diferite față de reprezentările digitale ale monedei emise de o Bancă Națională.
Termenul de monedă virtuală a apărut în 2012, când Banca Centrală Europeană (BCE) l-a definit pentru a clasifica tipurile de „monedă digitală într-un mediu nereglementat, emisă și controlată de dezvoltatorii săi și utilizată ca metodă de plată între membrii unei anumite comunități virtuale.” Internal Revenue Service (IRS) din Statele Unite descrie monedele virtuale ca „reprezentări digitale ale valorii care funcționează ca o unitate de cont, un depozit de valoare și un mijloc de schimb.”
Ambele definiții, deși suficient de ample pentru a cuprinde mai multe atribute ale monedelor virtuale, s-ar putea să nu fie complet corecte astăzi.
Universul monedelor care pot fi considerate virtuale s-a extins considerabil din 2012 pentru a include diverse forme de bani care nu aderă la definiția BCE a termenului. De exemplu, anumite criptomonede, care sunt considerate o formă de monedă virtuală, cum ar fi XRP, nu sunt strict controlate sau utilizate de către o comunitate virtuală.
De asemenea, monedele virtuale nu au reușit să devină metodă de plată sau mijloc de schimb în societatea de masă, utilizarea lor fiind limitată uneori doar la comunitățile de jocuri și alteori fiind văzute pur și simplu ca un activ de investiții speculativ. Dacă acestea vor deveni un depozit de valoare, precum aurul, rămâne, de asemenea, discutabil.
În discuție mai este și problema reglementării. Deși monedele virtuale rămân nereglementate în marea majoritate a jurisdicțiilor financiare, această situație începe încet-încet să se schimbe. De exemplu, Bitcoin, criptomoneda cu cea mai mare capitalizare bursieră, a fost adoptată ca monedă națională în El Salvador.
În Statele Unite, unde se află cele mai sofisticate piețe financiare din lume, monedele virtuale nu sunt reglementate. Dar reglementarea este luată în considerare din ce în ce mai serios de autorități, Securities and Exchange Commission (SEC) dorind să aducă platformele de criptomonede sub supravegherea sa. Reglementarea pentru monedele stabile, o altă formă de monedă virtuală, este, de asemenea, în discuție. Nu în ultimul rând, IRS taxează tranzacțiile care implică anumite tipuri de monede virtuale, cum ar fi criptomonedele.
Nu în utlimul rând, Rezerva Federală din SUA intenționează să lanseze un document care va evalua efectul eliberării monedelor digitale ale băncii centrale (CBDC) asupra economiei. Deși CBDC-urile nu sunt monede virtuale, documentul Fed poate influența reglementarea monedei virtuale, așa cum se discută în prezent în cadrul agențiilor guvernamentale.
Tipuri de monede virtuale
În funcție de rețeaua lor de operare, monedele virtuale sunt clasificate după cum urmează:
Monede virtuale închise
O monedă virtuală închisă, așa cum sugerează și numele său, funcționează într-un ecosistem controlat și privat, astfel încât nu poate fi convertită într-o altă monedă virtuală sau într-o monedă fiat reală. Exemple de monede virtuale închise sunt monedele din sistemele de jocuri. Deși astfel de monede pot fi folosite în mediile lor respective (în acest caz, jocurile), ele nu pot fi convertite în numerar din lumea reală.
Monede virtuale deschise
Monedele virtuale deschise sunt cunoscute și ca monede virtuale convertibile, deoarece pot fi convertite în alte forme de bani. Ele operează în ecosisteme deschise și pot fi convertite într-o altă monedă fie în cadrul platformei, fie în afara acesteia. Exemple de monede virtuale deschise sunt stablecoin-urile și criptomonedele alternative. Bitcoin și Ethereum, cele mai mari două criptomonede după capitalizarea bursieră, pot fi convertite în alte criptomonede sau în anumite monede fiduciare. Acest proces de conversie este considerat o tranzacție comercială și este impozitat de majoritatea jurisdicțiilor unde are loc.
Deși majoritatea monedelor virtuale deschise au o configurație descentralizată, anumite criptomonede, cum ar fi XRP, sunt centralizate din punct de vedere al organizării, ceea ce înseamnă că o agenție centrală este responsabilă pentru producția și distribuția lor.
Tokenurile emise în cadrul unei Oferte Inițiale de Monede (ICO) pot fi monede virtuale deschise sau închise, în funcție de rețeaua în care operează și de utilizarea lor.
Avantajele monedelor virtuale
Avantajele monedelor virtuale sunt următoarele:
- Monedele virtuale nu au costuri mari de producție și stocare
- Sistemele tehnologice ale monedelor virtuale măresc viteza tranzacțiilor și elimină granițele geografice
- Monedele virtuale descentralizate pot elimina intermediarii în timpul tranzacțiilor monetare și pot stabili o legătură directă între două părți în cadrul unei tranzacții
- Monedele virtuale pot fi programate pentru a finaliza tranzacțiile automate. De exemplu, contractele inteligente pe blockchain-ul Ethereum pot deține și elibera bani în conturile de escrow fără intervenție umană
- Monedele virtuale sunt depozite digitale de valoare și pot atribui valoare unor seturi disparate de obiecte, de la jetoane in-game până la lucrări de artă
Dezavantajele monedelor virtuale
Dezavantajele monedelor virtuale sunt următoarele:
- Monedele virtuale sunt ținte atractive pentru hackeri, de-a lungul timpului existând mai multe cazuri de piratare a rețelelor blockchain
- Deși nu au costuri de producție sau de stocare fizică, monedele virtuale au alte cheltuieli asociate. De exemplu, utilizatorilor de criptomonede li se cere să le stocheze în portofelele crypto. La bursele de tranzacționare, criptomonedele au și costuri de custodie.
- Monedele virtuale pot fi supuse înșelătoriilor. Mai multe oferte inițiale de monede (ICO), care au devenit populare în urma unei creșteri a prețurilor criptomonedelor, au fost de fapt escrocherii în care dezvoltatorii privați vindeau jetoane fără valoare pentru rețele ipotetice. Tokenurile nu au putut fi convertite în alte monede.
- Monedele virtuale nereglementate nu oferă investitorilor suport legal, deoarece sunt emise de entități private și, în cea mai mare parte, nu sunt reglementate de autoritățile financiare.
- Monedele virtuale tranzacționate pe burse, cum ar fi criptomonedele, pot fi supuse unor fluctuații de preț extrem de volatile.
Diferențele dintre monedele digitale, monedele virtuale și criptomonede
Chiar dacă sună la fel și funcționează în mod similar, monedele digitale, virtuale și criptomonedele sunt de fapt diferite. Mai jos sunt enumerate principalele diferențe dintre cele trei tipuri de monede:
- Toate monedele virtuale și criptomonedele sunt monede digitale. Cu toate acestea, nu toate monedele digitale aparțin acestor două categorii. De exemplu, CBDC-urile nu sunt monede virtuale sau criptomonede.
- Monedele digitale pot fi reglementate sau nereglementate. Un exemplu de monedă digitală reglementată este CBDC. Exemple de monede digitale nereglementate sunt Bitcoin și Ethereum. Majoritatea covârșitoare a monedelor virtuale nu sunt reglementate, în timp ce criptomonedele nu sunt reglementate în nicio jurisdicție.
- Nu toate monedele digitale sunt securizate criptografic. Criptomonedele folosesc întotdeauna criptografia pentru a-și securiza rețelele, în timp ce monedele virtuale pot folosi sau nu criptografia pentru a-și securiza rețelele.
Concluzie
Monedele virtuale sunt reprezentări digitale ale valorii care pot exista doar în formă electronică. Tranzacțiile lor au loc pe rețele online. Exemple de monede virtuale includ tokenuri și criptomonede. Monedele virtuale sunt o formă nouă de monedă și, ca atare, sunt în mare parte nereglementate. Dar această situație se schimbă și un număr tot mai mare de agenții guvernamentale și țări iau în considerare implicațiile introducerii monedelor virtuale în economiile lor.
Întrebări frecvente despre monedele virtuale
Ce sunt monedele virtuale?
Monedele virtuale sunt reprezentări digitale ale valorii ale căror tranzacții sunt efectuate numai prin rețele electronice, pe internet. Ele nu au o formă fizică.
Care sunt diferitele tipuri de monede virtuale?
În funcție de tipul de rețea în care operează, monedele virtuale pot fi împărțite în monede virtuale deschise și închise. Primele funcționează într-un ecosistem deschis și pot fi convertite în alte monede virtuale sau monede fiat, în timp ce utilizarea și emiterea celor din urmă sunt limitate la un ecosistem închis.
Care este diferența dintre monedele virtuale, digitale și criptomonede?
Toate monedele virtuale și criptomonedele sunt monede digitale. Dar contrariul nu este adevărat – nu toate monedele digitale sunt monede virtuale sau criptomonede. De exemplu, CBDC-urile sunt monede digitale, dar nu sunt nici monede virtuale, care sunt nereglementate, nici criptomonede, care sunt rețele descentralizate.
Care sunt avantajele monedelor virtuale?
Monedele virtuale nu necesită costuri de producție sau de stocare fizică. De asemenea, accelerează tranzacțiile prin eliminarea intermediarilor din proces și elimină granițele geografice. Monedele virtuale pot fi, de asemenea, programate pentru anumite tranzacții, cum ar fi eliberarea de fonduri escrow.
Care sunt dezavantajele monedelor virtuale?
Natura digitală a monedelor virtuale le face ținte atractive pentru hackeri. Monedele virtuale au, de asemenea, costuri asociate, cum ar fi cele asociate cu portofelele digitale și serviciile de custodie. Ecosistemul monedei virtuale este, de asemenea, susceptibil la escrocherii.
Cum să începi tranzacționarea monedelor virtuale
Mulți oameni ar dori să investească în monede virtuale, dar nu știu sigur cum sau de unde să cumpere criptomonede. Investiția online în active digitale este evident convenabilă, dar de unde știi ce monede să alegi? O modalitate de a experimenta tradingul este să copiezi investitori mai experimentați decât tine. CopyTrader de la eToro este o bună opțiune în acest sens.