Un portofel cripto (sau Crypto Wallet) este un portofel digital sigur pentru păstrarea criptomonedelor pe termen lung. În acest ghid îți explicăm cum să alegi și să configurezi primul tău portofel de criptomonede.
Sari la: Top 5 portofele criptomonede în 2022
Dacă intenționezi să iei parte la fenomenul cripto, înainte de a te decide în ce monede virtuale să investești, va trebui să îți configurezi portofelul cripto. Reține faptul că în acest ghid vorbim exclusiv despre portofelele hardware, mai exact acele portofele cripto care nu depind de o conexiune la internet, fiind practic niște dispozitive de stocare cripto ”la rece”, cele mai sigure sub aspectul securității oferite.
Fiecare portofel cripto hardware vine cu o cheie privată care îți permite – exclusiv ție – să accesezi conținutul portofelului. Configurarea portofelului nu înseamnă doar a stoca criptomonedele Bitcoin sau Ethereum pe care le-ai cumpărat anterior de pe o platformă de criptomonede. Acesta îți permite, de asemenea, să trimiți și să primești în siguranță aceste active digitale și alte tipuri de criptomonede.
Există diferite tipuri de portofele cripto disponibile, inclusiv aplicații mobile și portofele care arată ca niște stick-uri USB. Deși există unele diferențe, majoritatea funcționează într-un mod similar prin stocarea perechilor de chei private care îți permit să îți sincronizezi portofelul pe mai multe dispozitive pentru a trimite și primi criptomonede.
Înainte de a face prima achiziție de criptomonede, ar trebui să știi cum să utilizezi și să configurezi un portofel cripto. Având în vedere acest lucru, să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care funcționează portofelele de criptomonede și ce poți face pentru a-l alege pe cel mai bun pentru tine.
Top 5 portofele criptomonede în 2022
Portofele hardware, cunoscute și sub denumirea de „portofele reci” sau „portofele de stocare la rece”, sunt dispozitive fizice care tind să arate similar cu un stick USB. Cheile tale private pentru accesarea criptomonedelor pe un blockchain sunt stocate pe acest dispozitiv.
Deoarece un portofel hardware nu este conectat la internet și există sub formă fizică, mulți îl consideră cel mai sigur mod de a stoca criptomonede. Un hacker nu are practic nicio modalitate de a-ți accesa criptomonedele fără a avea acest dispozitiv în mână.
Portofelele hardware vin însă și cu câteva dezavantaje. În primul rând, ofertele populare de la companii precum Ledger și Trezor pot fi destul de scumpe. De asemenea, deși pierderea portofelului nu înseamnă și pierderea criptomonedelor, vei avea nevoie de o frază secretă de recuperare pentru a recâștiga accesul la criptomonede în cazul în care pierzi portofelul ori acesta îți este furat s-au distrus. Pierderea frazei de recuperare (mai multe cuvinte într-o anumită ordine) înseamnă pierderea definitivă a accesului la criptomonedele tale.
Iată care sunt cele mai bune 5 portofele de criptomonede de tip hardware:
1. Ledger Nano X

Ledger Nano X este unul dintre cele mai bune portofele hardware de pe piață pentru stocarea offline a criptomonedelor. Sprijinit de aplicații bine concepute și foarte bogate în funcții pentru mobil și desktop, Nano X simplifică inclusiv gestionarea și adăugarea de noi active în portofoliul tău. Principala întrebare este dacă îmbunătățirile aduse lui Nano X merită cheltuiala suplimentară față de modelul anterior (Ledger Nano S).
Pro
- Ușor de folosit
- Foarte sigur
- Funcționalitate DeFi
- Design atractiv
Contra
- Navigarea ar putea fi mai simplă
- Prețul prea mare
Ledger Nano X este un portofel hardware premium pentru stocarea criptomonedelor, creat special pentru a-ți păstra averea digitală într-un mediu foarte sigur. Spre deosebire de portofelele calde (Hot Wallets), care sunt conectate la internet și, prin urmare, vulnerabile la atac, Nano X stochează cheile tale private offline, pe dispozitivul însuși.
Pentru a se asigura că hardware-ul este cât mai rezistent, Ledger utilizează un sistem de operare personalizat (BOLOS) și un cip Secure Element (SE) certificat CC EAL5+. Securitatea dispozitivului a fost, de asemenea, auditată și verificată de ANSSI, agenția națională de securitate cibernetică a Franței.
Nano X oferă toate caracteristicile fratelui său mai ieftin, Ledger Nano S, dar cu capacitatea adăugată de a stoca o gamă mai mare de active simultan și de a-ți gestiona portofoliul din mers, conectând dispozitivul la aplicația pentru smartphone prin Bluetooth.
O baterie mult mai mare de 100 mAh înseamnă, de asemenea, că poți utiliza acest portofel hardware atunci când ești în oraș, fără a fi nevoie să-l conectezi la o sursă de alimentare.
În timp ce Nano X este conceput în primul rând ținând cont de HODLers, acesta este, de asemenea, foarte simplu de utilizat pentru trimiterea și primirea de criptomonede, datorită parteneriatelor cu platformele cripto Coinify și Changelly, precum și a protocolului integrat DeFi Compound.
Cumpără Ledger Nano X aici
Preț Ledger Nano X
Ledger Nano X te va costa aproximativ 119 USD pe majoritatea magazinelor online externe (sau aprox. 700 lei la eMAG).
Cel mai apropiat concurent al Nano X este, probabil, Modelul T de la Trezor, care costă 170 USD pe site-ul oficial (sau aprox. 1.200 lei la eMAG).
Deși mai puțin sofisticat, Ledger Nano S este la fel de sigur ca Nano X, însă nu are aceleași opțiuni de conectivitate. Costând doar 59 USD (sau aprox. 300 lei la eMAG), Nano S ar putea fi cea mai bună opțiune pentru cei care sunt preocupați de securizarea criptomonedelor, dar care nu doresc să cheltuie prea mult pentru un astfel de dispozitiv.
Interfață și ușurință în utilizare
Utilizarea Ledger Nano X este relativ simplă. De fapt, nici nu ar putea exista multe lucruri care pot merge prost atunci când sunt disponibile doar două butoane. Când dispozitivul este pornit, butoanele sunt folosite pentru a naviga la stânga și la dreapta în meniuri, iar apăsarea simultană pe ambele confirmă selecția.
Cu toate acestea, acest proces pare uneori puțin stângaci, mai ales când vine vorba de revenirea la un meniu anterior, motiv pentru care ne-a lăsat să ne dorim un ecran tactil sau cel puțin un al treilea buton.
Când vine vorba de gestionarea criptomonedelor, dispozitivul va trebui să fie conectat fie la aplicația desktop Ledger Live, fie la aplicația mobilă, printr-un cablu USB-C la USB-A pentru primul și Bluetooth pentru cel de-al doilea. Clienții nativi sunt disponibili pentru toate sistemele de operare majore, acoperind Windows, macOS, Linux, Android și iOS.
Atât aplicațiile desktop, cât și cele mobile sunt ușor de utilizat, datorită unui design simplu și a unei interfețe curate.
Conectarea Nano X cu aplicațiile Ledger Live este destul de simplă, cu condiția ca instrucțiunile să fie urmate întocmai. De exemplu, eșecul notării expresiei de recuperare de 24 de cuvinte ar putea duce la un adevărat dezastru, dar această etapă face parte integrantă din securizarea criptomonedelor folosind un portofel hardware.
Singura problemă pe care am întâlnit-o a vizat configurarea unui cont Bitcoin prin intermediul aplicației, care necesită să alegi între două formate de adrese diferite. Aplicația ar putea face o treabă mai bună prin a explica diferența pentru începătorii cripto, chiar dacă subiectul este foarte bine acoperit pe site-ul Ledger.
Transfer de fonduri
Utilizarea Nano X pentru a trimite și a primi criptomonede este ca o joacă de copii. Cu dispozitivul conectat la aplicația Ledger Live, tranzacțiile pot fi configurate și aprobate cu doar câteva clicuri pe buton. Portofelul acceptă aproximativ 1.800 de active cripto diferite.
Cu toate acestea, ceea ce diferențiază Nano X este capacitatea sa de a permite cumpărarea de criptomonede direct prin aplicația Ledger Live, datorită unui parteneriat cu Coinify. Acest lucru îți permite să eludezi orice taxe de tranzacție pe care le-ai suporta prin achiziționarea cripto printr-un schimb și apoi declanșarea unui transfer în portofelul Ledger.
Ledger Live include și unele funcționalități DeFi, permițându-ți să îți pui criptomonedele la lucru, precum și să le securizezi. Un parteneriat cu protocolul de creditare Compound îți permite să împrumuți active compatibile cu Ethereum și să acumulezi dobândă ca recompensă pentru adăugarea de lichiditate în rețea.
În cele din urmă, fila Swap îți oferă posibilitatea de a schimba direct un activ cripto cu altul (de exemplu, Bitcoin pentru Ether), care este o modalitate rapidă de a-ți diversifica portofoliul fără a trece înapoi la moneda fiat. Cu toate acestea, această funcție nu este disponibilă în anumite regiuni, cum ar fi Japonia și Statele Unite.
Suport oferit
Principala cale de a obține asistență este baza extinsă de cunoștințe de pe site-ul Ledger. Aici vei găsi informații detaliate despre configurarea portofelului și transferul criptomonelor pentru prima dată, dar și analize mai profunde ale caracteristicilor mai complexe și potențialelor erori tehnice.
Ledger Academy este o resursă complet gratuită, concepută pentru a ajuta începătorii să învețe mai multe despre lumea ezoterică a criptomonedei și tehnologia sa de bază, blockchainul.
În cazul în care nu poți găsi ceea ce cauți în baza de cunoștințe și în secțiunea de întrebări frecvente, poți utiliza funcția de chat live a site-ului web sau poți trimite un ticket online prin formularul de contact.
Deși Ledger oferă clienților săi o gamă de resurse de asistență diferite, ar fi neglijent din partea noastră să nu menționăm problema de securitate suferită de companie în vara anului 2020, care a expus datele personale ale sute de mii de clienți.
După ce au obținut acces la baza de date a companiei, hackerii au putut să sustragă o varietate de date de identificare personală, cum ar fi nume, adrese de e-mail și adrese de domiciliu. Aceste date au fost ulterior publicate online și folosite de infractori pentru a amenința și a stoarce de bani proprietarii portofelelor de criptomonede Ledger.
În timp ce problema în sine nu a avut nimic de-a face cu securitatea portofelelor hardware, nu este rezonabil să nu privim un incident de acest fel drept un steag roșu.
Alternative la Nano X
Când vine vorba de portofele hardware rivale, cel mai apropiat concurent al Ledger Nano X este Trezor Model T. Ambele dispozitive oferă o senzație premium și sunt destul de similare din punct de vedere al securității.
Nano X este puțin mai ieftin, dar Modelul T are o interfață cu ecran tactil, care este de preferat sistemului cu două butoane Ledger. Dispozitivul Ledger are aplicații native pentru o gamă mai largă de platforme, dar Trezor Model T este complet open source și, prin urmare, mai transparent.
Ambele companii oferă și alternative mai ieftine, dar mai puțin bogate în funcții: Ledger Nano S și Trezor One.
Concluzie
Ledger Nano X este un portofel cripto atractiv, extrem de sigur și ușor de utilizat, care îți va oferi liniște atunci când vine vorba de stocarea criptomonedelor tale.
Spre deosebire de alte portofele hardware de pe piață, aplicația Ledger îți permite, de asemenea, să achiziționezi criptomonede în mod direct, precum și să faci schimb de jetoane unul pentru altul și să câștigi dobândă pentru deținerile tale prin intermediul funcției de împrumut.
Cu toate acestea, în timp ce adăugarea Bluetooth îți permite să îți gestionezi portofelul din mers, faptul că portofelele hardware sunt concepute în principal pentru deținătorii de criptomonede pe termen lung, noi am fi tentați să optăm pentru Ledger Nano S, mult mai ieftin.
2. Trezor Model T

Trezor Model T este unul dintre cele mai scumpe portofele hardware disponibile, dar care compensează prețul cu funcții premium, suport universal și ușurință mare în utilizare.
Pro
- Open source
- Ecran tactil color
- Ușor de configurat și utilizat
- Suportă peste 1.600 de monede
Contra
- Mai costisitor decât alte portofele
- Suport mobil numai pentru Android
Trezor de la SatoshiLabs este unul dintre cele mai vechi portofele hardware de criptomonede. Lansat pentru prima dată în 2014, Trezor Model T este oferta premium a companiei, concepută pentru a se potrivi atât HODLerilor, cât și traderilor activi.
Trezor Model T oferă toate funcțiile de pe Trezor One, varianta mai ieftină, la care adaugă suport pentru criptomonede și exchange-uri mai noi, cum ar fi XRP, Cardano, Monero și multe altele.
De la specificațiile hardware până la software-ul care îl alimentează, totul este lansat sub o licență open source la Trezor Model T, ceea ce este un mare plus.
Între timp, ecranul tactil încorporat oferă Model T o senzație premium și îți permite să introduci codul PIN și fraza de acces direct pe dispozitiv, ceea ce este foarte convenabil.
Cumpără Trezor Model T aici
Preț Trezor Model T
Trezor Model T premium costă aproximativ 170 USD în magazinele online extrene (sau aproximativ 1.200 lei la eMAG). În comparație, Trezor One se vinde cu mai puțin de jumătate din preț, pentru aprox. 55 USD în principale magazine online străine.
Cel mai apropiat concurent al lui Trezor vine de la o companie numită Ledger. Ledger Nano X premium costă aproximativ 120 USD, în timp ce Ledger Nano S este disponibil pentru aproximativ 60 USD.
Al treilea cel mai popular portofel hardware pentru criptomonede este BitBox02, care costă aproximativ 120 USD, dar nu oferă aceleași caracteristici ca Ledger și Trezor.
Interfață și ușurință în utilizare
În mod implicit, Modelul T poate gestiona mai multe criptomonede, dar utilizatorii pot, de asemenea, să treacă la un firmware exclusiv pentru Bitcoin, care a fost conceput pentru a aborda exclusiv operațiunile Bitcoin.
Dispozitivul beneficiază de funcții de securitate exclusive, cum ar fi Shamir Backup, care poate crea până la 16 partajări pe care le poți folosi pentru a-ți recupera criptomonedele dacă se întâmplă ceva neplăcut cu dispozitivul tău.
O altă caracteristică de confort este includerea exchage-urilor în portofel. Le poți folosi atât pentru a cumpăra cripto folosind monede fiat, cât și pentru a converti de la o criptomonedă la alta, totul din Trezor.
În ceea ce privește compatibilitatea cu sistemul de operare, Trezor funcționează cu Windows, macOS și Linux, precum și cu Android prin suport OTG. Totuși, nu există suport pentru iOS.
Pentru a începe să-l utilizezi efectiv, va trebui să utilizezi unul dintre cele patru mecanisme documentate pentru a face ca Trezor să comunice cu aplicația Trezor Wallet bazată pe browser. Trezor Bridge este opțiunea recomandată. Odată instalat, poți porni unul dintre browserele acceptate, (Chrome sau Firefox) și poți accesa site-ul web Trezor Wallet.
Site-ul web al portofelului te va ajuta să configurezi dispozitivul și să-ți gestionezi cu ușurință criptomonedele. Trezor oferă suport nativ pentru Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Litecoin, Dash, Zcash, Dogecoin și Vertcoin. Pentru orice altceva, va trebui să te bazezi pe un portofel terță parte.
Aplicația este destul de intuitivă și o poți folosi pentru a configura autentificarea cu doi factori prin standardul Universal Second Factor (U2F). De asemenea, dispozitivul poate fi folosit și ca o cheie de securitate FIDO2 pentru serviciile acceptate.
Pe lângă aplicația Trezor Wallet web-based, SatoshiLabs lucrează și la o nouă aplicație desktop numită Trezor Suite, care este în prezent în versiune beta publică.
Transferul de fonduri
De îndată ce Trezor este conectat la aplicația de portofel web-based, ți se va cere să creezi un portofel nou. Ar trebui să salvezi întotdeauna o copie de rezervă de îndată ce creezi un nou portofel și să notezi fraza secretă de recuperare pentru a te asigura că portofelul este recuperabil.
Procesul de trimitere și primire cripto este simplu. Mergi la fila Primire și generează o adresă de primire în aplicație, pe care apoi va trebui să o confirmi pe Trezor Model T ca măsură de securitate suplimentară.
De asemenea, poți atinge butonul QR de pe Trezor pentru a vedea codul QR al adresei, pe care expeditorul tău îl poate scana pentru a iniția transferul. De îndată ce o plată este primită, aceasta va fi listată în fila Tranzacție.
Pentru a trimite cripto, mai întâi introdu adresa de destinație pentru tranzacția ta sau scanează codul QR al destinatarului. Aplicația Trezor Wallet îți permite să trimiți fonduri către mai mulți destinatari într-o singură tranzacție, ceea ce te va ajuta să economisești din taxele de tranzacție dacă dorești să efectuezi mai multe tranzacții.
Poți introduce apoi cantitatea de cripto pe care dorești să o trimiți, iar aplicația va afișa și echivalentul aproximativ în fiat. Aplicația are patru taxe de tranzacție predefinite, și anume mici, economice, normale și ridicate. Poți alege una dintre acestea pentru tranzacția ta sau poți utiliza opțiunea pentru a specifica o taxă personalizată.
Din nou, odată ce apeși pe Trimitere în aplicația web, ți se va cere să confirmi tranzacția și pe Trezor.
Suport oferit
Trezor are un wiki extins care conține o mulțime de materiale educaționale despre Bitcoin, pe lângă informații foarte detaliate despre dispozitivele Trezor. Există de asemenea o serie de întrebări frecvente, precum și o documentație pas cu pas pentru a ajuta utilizatorii să lucreze cu portofelul hardware. Nu în ultimul rând, poți utiliza instrumentul de depanare pentru a căuta răspunsuri la problemele comune pe wiki.
Cea mai mare parte a documentației din secțiunea de asistență este adaptată utilizatorilor începători, dar există o mulțime de informații atât pentru utilizatorii avansați, cât și pentru dezvoltatori.
La fel ca în cazul altor portofele, poți interacționa cu dezvoltatorii, precum și cu alți utilizatori prin intermediul subreddit-ului r/Trezor, precum și pe Twitter și Facebook. Dacă nu reușești să rezolvi o problemă, poți apela la echipa de asistență prin trimiterea unui ticket online.
Alternative la Trezor Model T
Trezor este unul dintre cele mai vechi portofele hardware, dar nu este singurul. Unul dintre cele mai puternice avantaje față de unii dintre concurenții săi, cum ar fi Ledger, este că Trezor este open source.
De asemenea, Ledger folosește o aplicație proprietară pentru mobil și desktop, în timp ce Trezor folosește portofelul său open source bazat pe web. Datorită naturii sale open source, Trezor are integrări native în alte portofele, cum ar fi Electrum, Exodus, Wasabi și Mycelium.
Acestea fiind spuse, Trezor pierde în fața concurenței sale în două domenii cheie. Pentru început, portofelul hardware premium al Ledger, Ledger Nano X, are o conexiune bluetooth fără fir, care este mult mai convenabilă decât conexiunea USB pe Trezor Model T.
De asemenea, Trezor Model T este mai scump nu doar decât Ledger Nano X, ci și decât alte portofele cripto, cum ar fi KeepKey sau BitBox02.
Concluzie
Trezor Model T este fără îndoială unul dintre cele mai bune portofele hardware pentru oricine dorește să dețin criptomonede pe termen lung. Acest lucru se datorează faptului că dispozitivul poate stoca o varietate mai mare de criptomonede decât majoritatea concurenților săi, iar natura sa open source îl face mai compatibil cu portofelele terțe.
Singurul contestator real al Trezor Model T este Ledger Nano X. Cu toate acestea, Ledger a suferit recent o breșă în securitatea datelor personale care a expus informații despre mii de clienți.
Acestea fiind spuse, ușurința de utilizare a lui Trezor, arhitectura open source și oferta sa extinsă de asistență clienți sunt suficiente pentru a înclina balanța în favoarea lui.
3. BitBox02

De la dezvoltarea primului portofel cripto hardware în 2014, a apărut un număr din ce în ce mai mare de producători de portofele, fiecare încercând să aducă ceva nou pe piață.
Fiind probabil cea mai sigură modalitate de a stoca criptomonede, portofelele hardware sunt concepute pentru a izola cheile private de atacurile externe, permițând proprietarilor să tranzacționeze criptomonede cu confidențialitate și cu securitate îmbunătățită.
Unul dintre cei mai recent sosiți este BitBox02, al doilea portofel hardware conceput de compania elvețiană Shift Cryptosecurity.
BitBox02 este disponibil fie exclusiv pentru Bitcoin, fie ca un portofelul multi-currency care, după cum sugerează și numele său, este capabil să stocheze mai multe criptomonede diferite. Ambele costă aproximativ 110 USD și pot fi comandate aici.
Pro
- Dezvoltat de Shift CryptoSecurity, o companie de renume
- Portofel ușor de configurat
- Aplicație BitBox ușor de utilizat și cu interfață user-friendly
- Măsuri de securitate avansate pentru securizarea portofelului
- Suport Universal Two Factor (U2F)
Contra
- Număr limitat de criptomonede limitate
- Dimensiunea ecranului este mică
Design și mod de proiectare BitBox02
La fel ca majoritatea portofelelor hardware, BitBox02 are o formă foarte asemănătoare unui stick, ceea ce îl face atât portabil, cât și oarecum rezistent la deteriorare.
Designul său este destul de simplu, constând dintr-o unitate principală dreptunghiulară inteligentă cu un slot MicroUSB încorporat și un conector USB-C. În partea din față a dispozitivului se află un afișaj OLED cu o rezoluție de 128 x 64 pixeli, în timp ce părțile laterale conțin senzori tactili care sunt utilizați pentru a naviga în meniuri și a aproba tranzacții.
BitBox02 este cu siguranță unul dintre cele mai mici portofele hardware de pe piață. La doar 45 mm x 24 mm x 8 mm, BitBox02 are puțin peste jumătate din dimensiunea principalului său concurent, Ledger Nano X, și este mult mai mic decât portofelul KeepKey de la ShapeShift.
BitBox02 nu câștigă niciun premiu când vine vorba de calitatea construcției sau designul general. Carcasa lui pare să fie construită aproape în întregime din plastic, ceea ce îl face să arate nu tocmai premium. Cu toate acestea, dispozitivul se simte suficient de robust, în ciuda faptului că are o greutate de doar 12 g.
Ușurință în utilizare
Una dintre principalele preocupări ale dezvoltatorilor de portofele hardware este ușurința în utilizare a dispozitivelor. Când au apărut pentru prima dată pe piață, în 2014, portofelele hardware au fost greu de utilizat și au înregistrat în general o experiență de utilizare slabă pentru utilizatorul final.
Din fericire, lucrurile s-au schimbat foarte mult de atunci, iar portofelele hardware de astăzi nu sunt mai greu de utilizat decât multe portofele software sau mobile. BitBox02 este un exemplu excelent în acest sens, datorită comenzilor sale tactile unice.
Cei cinci senzori tactili încorporați în cadrul dispozitivului sunt utilizați pentru a detecta mișcările de alunecare, atingere și ciupire, și pot fi utilizați pentru a naviga prin meniuri, pentru a afișa mai multe informații și pentru a confirma selecțiile. Deși acest sistem ar putea fi necunoscut celor obișnuiți să folosească portofele hardware cu butoane fizice, este unul intuitiv și surprinzător de precis.
La fel ca majoritatea portofelelor hardware, pentru a fi utilizat, BitBox02 trebuie să fie conectat la un dispozitiv care rulează o aplicație. Prin BitBoxApp, proprietarii BitBox02 pot să-și gestioneze dispozitivul, să inițieze tranzacții, să își actualizeze firmware-ul și să efectueze practic toate acțiunile sensibile care necesită confirmare pe BitBox02.
BitBox02 poate fi conectat la computer sau dispozitiv mobil folosind conectorul său USB-C, fie cu cablul de prelungire inclus, fie cu un convertor USB-C la USB-A (sau cu ambele). Se pare că folosirea dispozitivului în timp ce este conectat la mobil este o sarcină cât se poate de simplă, în timp ce conectarea la un computer poate fi dificilă, în funcție de locul în care se află.
Pentru cei care dețin un computer desktop poziționat mai la distanță, chiar și cablul USB de 50 cm furnizat de producător ar putea să nu fie suficient de lung pentru a ține BitBox02 la îndemână.
Caracteristici BitBox02
BitBox02 stochează o copie de rezervă a portofelului pe cardul microSD furnizat. Odată realizată această copie de rezervă, microSD-ul ar trebui să fie stocat separat de dispozitivul BitBox02 și ar trebui să fie utilizat din nou doar pentru a gestiona sau a restabili o copie de rezervă. Datorită acestui sistem, BitBox02 este mai sigur de utilizat decât multe alte portofele hardware, deoarece acestea permit de obicei recuperarea portofelului numai prin utilizarea unei expresii mnemonice.
BitBoxApp este disponibilă în prezent pentru Windows, MacOS și Linux, iar o versiune beta a aplicației este disponibilă și pentru Android prin Magazinul Google Play. Prin intermediul aplicației, utilizatorii au acces la o serie de funcții suplimentare, inclusiv opțiunea de a se conecta la noduri complete personalizate și la rețea prin Tor.
Utilizatorii dispozitivului BitBox02 multi-currency au acces atât la portofelele vechi, cât și la SegWit pentru Bitcoin și Litecoin, precum și la un portofel Ethereum, în timp ce proprietarii ediției BitBox02 dezvoltată exclusiv pentru criptomonede Bitcoin vor avea acces doar la portofelele Bitcoin (legacy și SegWit).
În plus, versiunea cu ediție multiplă a BitBox02 poate fi folosită ca autentificator FIDO Universal 2nd Factor (U2F), permițând utilizatorilor să se conecteze în siguranță la orice platformă conformă U2F, inclusiv Google, GitHub, Facebook și altele.
Una dintre caracteristicile cheie care diferențiază BitBox02 de mulți dintre concurenții săi este suportul USB-C încorporat. Acest lucru face ca dispozitivul să fie compatibil cu cele mai recente telefoane, laptopuri și computere desktop, în timp ce convertorul USB-C la USB-A furnizat permite ca portofelul să poată fi folosit în continuare cu hardware mai vechi.
În ceea ce privește portabilitatea și accesibilitatea, BitBox02 nu dispune de conectivitate Bluetooth. Cu toate acestea, evitând conectivitatea fără fir, dispozitivul elimină posibilitatea exploatărilor Bluetooth și a interceptărilor, care ar putea fi un posibil vector de atac pentru portofelele compatibile cu Bluetooth, cum ar fi Ledger Nano X și CoolWallet S.
Active cripto acceptate
În funcție de versiunea BitBox02 pe care o achiziționezi, gama de active cripto acceptate poate diferi. Asta deoarece BitBox02 este disponibil fie ca „ediție multiplă”, care acceptă o varietate de criptomonede diferite, fie ca „ediție doar pentru Bitcoin”, care acceptă doar Bitcoin.
Spre deosebire de alte portofele hardware, ediția multiplă BitBox02 este compatibilă doar cu o gamă restrânsă de criptomonede. În prezent, dispozitivul acceptă doar Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH) și toate jetoanele ERC-20. Iar așa cum sugerează și numele său, ediția numai pentru Bitcoin acceptă doar Bitcoin.
Deși gama de active acceptate este limitată în acest moment, Shift Cryptosecurity intenționează să extindă această selecție în viitor.
Securitate
Fiind un portofel hardware pentru criptomonede, BitBox02 este conceput pentru a ajuta utilizatorii să-și păstreze în siguranță criptomonedele, într-un mediu de stocare offline. Pentru a realiza acest lucru, Shift Cryptosecurity a analizat cu atenție toate modalitățile în care dispozitivul ar putea fi compromis și și-a proiectat securitatea în jurul acestor potențiale vulnerabilități.
Cu BitBox02, prima linie de apărare este parola de acces, care poate consta atât din caractere alfanumerice majuscule, cât și din minuscule. Pentru a preveni atacurile brute force, cipul securizat încorporat include un contor de parole care limitează numărul de încercări de introducere a parolei pe care un atacator le poate încerca, în timp ce extinderea parolei în cipul securizat face ca spargerea parolei să fie practic imposibilă.
Dispozitivul a fost construit de la zero de Shift Cybersecurity cu un firmware personalizat care a fost auditat extern, în timp ce bootloader-ul va încărca doar firmware semnat de companie. Acest bootloader este protejat împotriva atacurilor de downgrade și poate fi folosit pentru a afișa hash-ul unui firmware înainte de a-l rula.
De asemenea, BitBox02 folosește mai multe surse de entropie pentru a genera fraza secretă, care este apoi stocată în unitatea de microcontroler al dispozitivului (MCU) – accesul la acesta fiind protejat de un cip securizat de nivel enterprise și parola utilizatorului. Pentru protecție suplimentară, utilizatorii pot activa o expresie de acces BIP39 opțională prin BitBoxApp, care trebuie introdusă în plus față de parolă atunci când folosesc portofelul. Această expresie de acces poate fi folosită și pentru a crea un portofel ascuns, pentru securitate maximă.
În general, BitBox02 lasă puțin de dorit spre deloc în ceea ce privește securitatea și ar trebui să reziste practic oricărui tip de atac.
Concluzie
BitBox02 poate fi considerat un portofel hardware relativ simplu în ceea ce privește atât caracteristicile, cât și suportul pentru active digitale. Cu toate acestea, dispozitivul compensează mult acest lucru, fiind incredibil de simplu de utilizat și extrem de sigur.
Datorită funcționalității sale de backup microSD, Bitbox02 se asigură că chiar și cei care și-au uitat fraza de recuperare și și-au pierdut dispozitivul BitBox02 își pot recupera fondurile – o funcție disponibilă pentru câteva alte portofele. De asemenea, dimensiunea sa mică, forma discretă și suportul USB-C fac BitBox02 foarte potrivit pentru cei care trebuie să își acceseze oricând portofoliul de criptomonede.
La aproximativ 110 USD, BitBox02 este unul dintre cele mai costisitoare portofele hardware de pe piață și este doar puțin mai ieftin decât Ledger Nano X.
4. CoolWallet S

CoolWallet este un portofel hardware produs de CoolBitX, un dispozitiv care iese în evidență datorită designului său grozav și a dimensiunii sale oarecum neobișnuite. Acest portofel hardware cântărește doar 5 grame și este foarte mic, respectiv 86x54x0,8 mm.
CoolWallet S se axează pe o combinație aproape perfectă între securitate și portabilitate. Portofelul oferă un design unic, în stilul unui card de credit și este controlat exclusiv dintr-o aplicație mobilă printr-o conexiune Bluetooth. Este curat și simplu de utilizat, cu o selecție tot mai mare de criptomonede acceptate, plus un exchange cripto încorporat.
Pro
- Ușor de utilizat
- Complet mobil – tot ce ai nevoie pentru configurare și utilizare este un smartphone
- Preț relativ moderat (aprox. 100 USD)
- Autentificare cu 2+1 factori
- Conectivitate Bluetooth disponibilă
- Rezistent la apă
Contra
- Nu este open source
- Verificarea complexă a frazei de recuperare
CoolWallet S este dezvoltat de producătorul taiwanez CoolBitX. Compania a fost fondată la începutul anului 2014, ca o mică afacere de familie. Datorită experienței deja existente în crearea cardurilor inteligente și a finanțării de succes obținute prin IndieGoGo, primele dispozitive hardware au fost livrate clienților un an mai târziu.
Impulsionați de acest succes, mai mulți investitori s-au alăturat companiei în 2017. Acest lucru a însemnat obținerea capitalului necesar pentru a dezvolta un succesor al primului CoolWallet.
Cumpără CoolWallet S de aici
Cât de sigur este CoolWallet S?
CoolBitX folosește în portofelul său hardware un cip de securitate certificat CC EAL5+, de dimensiunea unui card de credit, care este folosit și în scopuri militare. Procesarea completă a unei tranzacții are loc în cadrul microcipului. Prin urmare, numai datele necritice sunt transmise prin conexiune Bluetooth. Când este utilizată corect, cheia ta privată nu părăsește niciodată acest cip.
O conexiune Bluetooth la CoolWallet S poate fi stabilită numai atunci când portofelul este pornit și este securizat cu criptare AES 256.
Ca o caracteristică suplimentară de securitate, microcipul este sigilat, făcând practic imposibil accesul fizic la acesta. Cu alte cuvinte, orice încercare de a-l demonta va distruge ireversibil hardware-ul.
Ce monede sunt acceptate de CoolWallet S?
Din păcate, CoolWallet S nu acceptă atât de multe monede și token-uri ca Ledger Nano X sau alte portofele concurente. În prezent sunt suportate următoarele active:
- Bitcoin (BTC)
- Ethereum (ETH)
- Litecoin (LTC)
- Tether (USDT)
- Ripple (XRP)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Binance Coin (NBB)
- Zencash (ZEN)
- Jeton ERC20 (1000+)
- MakerDAO (DAI)
- Metal (MTL)
- TrueUSD (TUSD)
- ZeroX (ZRX)
Concluzie
Cu formatul său de card de credit și interfața sa mobilă, CoolWallet S poate fi descris ca o revoluție pe piața portofelelor hardware. De remarcat de asemenea faptul că bateria încorporată este suficient de mare pentru a utiliza portofelul timp de câteva săptămâni fără a fi nevoie să-l reîncarci.
Nu în ultimul rând, atâta timp cât este disponibilă o conexiune la internet, integrarea platformei Changelly face posibilă comutarea rapidă și ușoară între active, oriunde în lume.
5. Ledger Nano S

Ledger Nano S este unul dintre cele mai sigure portofele pentru stocarea criptomonedelor datorită protocoalelor robuste de securitate ale companiei. Investitorii începători sau ocazionali vor avea parte de liniște știind că activele lor sunt securizate offline, dar își pot accesa totodată cu ușurință criptomonedele sau își pot vizualiza soldul atunci când folosesc dispozitivul.
Portofelul Nano S oferă securitate la nivel înalt printr-un cip securizat și un sistem de operare proprietar. Acesta oferă investitorilor controlul deplin asupra cheilor lor private și este susținut de cel mai mare nume din industrie.
Investitorii pot stoca peste 1.100 de criptomonede și jetoane pe Ledger Nano S, cu 23 de criptomonede acceptate direct de Ledger, iar restul prin intermediul unor aplicații terțe instalate.
Pro
- Portofel rece foarte accesibil
- Cheile private nu părăsesc niciodată dispozitivul
- Suportă peste 1.100 de monede și tokeni
Contra
- Spațiu de stocare limitat pentru aplicațiile cripto
- Ecranul este mic și nu este tactil
- Nu este la fel de prietenos cu dispozitivele mobile precum alte portofele
Cumpără Ledger Nano S de aici
Preț Ledger Nano S
Portofelul hardware Ledger Nano S se vinde la prețul de 59 USD pe site-ul Ledger. Compania oferă ocazional transport gratuit în S.U.A. și în multe locații internaționale. În caz contrar, costurile de transport pot fi mai mari de 19 USD. Ledger colaborează cu mai mulți retaileri, astfel că este posibil să găsești dispozitivul mai ieftin în altă parte. (în februarie 2022, Ledger Nano S se vindea la eMAG la prețul de aprox. 280 lei)
Alături de dispozitivul Ledger Nano S, în cutia produsului vei mai găsi un cablu micro USB-B. Unele pachete pot veni inclusiv cu unele cartonașe pentru a scrie expresia de recuperare de 24 de cuvinte și o curea pentru gât.
Securitate
Securitatea este principalul motiv pentru care oamenii cumpără un portofel Ledger. Compania depășește standardele din industrie în materie de securitate, inclusiv cipurile Common Criteria (CC) care sunt rezistente la falsificare EAL5+ și beneficiază de certificate Secure Element (SE) pentru toate dispozitivele Nano. Cu alte cuvinte, cheile tale private rămân întotdeauna pe cipul securizat.
Mai mult decât atât, Ledger este singurul producător de portofel hardware care utilizează cipuri Secure Element și un sistem de operare (OS) proprietar numit Blockchain Open Ledger Operating System (BOLOS).
Dispozitivele Ledger sunt supuse unui audit independent de la Agenția Națională Franceză pentru Securitatea Sistemelor Informaționale (ANSSI). La nivel de utilizator, există și măsuri de securitate suplimentare. De exemplu, pentru a cumpăra altcoin, utilizatorii trebuie să apese fizic ambele butoane de pe dispozitiv simultan, o funcție ce face portofelul imposibil de spart de un infractor cibernetic. Portofelul hardware necesită un cod PIN de minim patru cifre, iar utilizatorii primesc o frază de recuperare de 24 de cuvinte ce trebuie stocată într-un loc sigur, offline.
În 2020, datorită unor probleme tehnice, datele clienților Ledger au fost accesate prin baza de date Shopify. Încălcarea nu a expus portofelele cripto la pericol, ci a făcut publice numele, adresele și numerele de telefon ale utilizatorilor. Ledger a eliminat peste 170 de site-uri web de phishing și comunică în mod regulat cu clienții cu privire la securitatea personală.
Principala diferență de securitate dintre Ledger și concurenții săi, cum ar fi Trezor, este că firmware-ul Ledger nu este open-source, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu pot audita în mod independent securitatea firmware-ului.
Concluzie
Ledger Nano S este un portofel hardware securizat care seamănă cu o unitate flash USB și se numără printre cele mai bune portofele Bitcoin. Deși acceptă sute de criptomonede, stocarea multor active necesită ca utilizatorii să descarce o aplicație terță parte, iar portofelul are spațiu de stocare limitat pentru astfel de aplicații. Ledger Nano S este perfect pentru începători sau investitorii ocazionali în criptomonede care doresc să-și stocheze activele offline în deplină siguranță. Cu toate acestea, traderii activi care doresc acces mobil la criptomonedele lor pot prefera un dispozitiv compatibil Bluetooth. (versiunea ulterioară Ledger Nano X oferă o astfel de conectivitate)