Proiectul de lege pentru criptomonede și reglementarea oficială a monedei digitale, mai cunoscut în spațiul cripto ca și „cryptocurrency bill”, a fost prezentat Parlamentului Indiei (Lok Sabha) în 2021.
Lok Sabha a anunțat că proiectul de lege urmărește „să creeze un cadru facilitator pentru crearea monedei digitale oficiale care urmează să fie emisă de Reserve Bank of India”. Buletinul a mai menționat că „încearcă să interzică toate criptomonedele private din India”.
Introducerea proiectului de lege a provocat o adevărată panică în industria cripto, stârnind dezbateri aprinse despre mișcarea guvernului indian de a interzice criptomonedele în țară. De asemenea, a dus la vânzarea în panică a activelor cripto pe bursa locală WazirX.
Rezultatul a fost un impuls pentru reglementarea criptomonedelor de către Consiliul de Valori Mobiliare și Schimb din India prin care sunt reglementate platformele de criptomonede. Deși interdicția cripto nu a trecut, mișcarea guvernului a lăsat o mulțime de entuziaști cripto în conflict cu privire la viitorul criptomonedelor în India. Rămân, de asemenea, temerile reziduale care se referă la o interdicție totală a criptomonedelor pe viitor.
Între timp, în Statele Unite, parlamentarul pro-cripto – senatorul Cynthia Lummis – a anunțat recent planuri de a introduce un proiect de lege cuprinzător pentru gestionarea activelor digitale în 2022.
Lummis a lansat un apel pe Twitter pentru alegătorii americani să-și încurajeze senatorii să ia în considerare și să susțină proiectul de lege. Senatorul dorește să vadă normalizarea completă a activelor digitale în SUA, proiectul de lege fiind primul pas în crearea unor reguli federale privind activele cripto.
Reguli și reglementări privind criptomonedele
Criptomoneda a evoluat de la a fi un activ de investiții în mare măsură speculativ la ceva crucial pentru un portofoliu echilibrat. În ciuda adoptării în creștere a criptomonedei la nivel mondial, guvernele din diferite țări rămân în conflict cu privire la modul de reglementare a clasei de active controversate. Chiar și în S.U.A., una dintre țările în care criptomoneda este cea mai populară, rămâne de stabilit un cadru de reglementare clar pentru activele digitale.
Așadar, cum sunt reglementate criptomonedele în țările din întreaga lume?
Adevărul este că nu există un set unic de reguli și reglementări care să cuprindă criptomonedele la nivel global. În schimb, criptomoneda face obiectul unor tratamente și clasificări fiscale diferite, în funcție de atitudinea fiecărei țări față de clasa de active.
Mai jos sunt câteva dintre cele mai notabile evoluții ale regulilor și reglementărilor criptomonedelor din întreaga lume.
El Salvador
Într-o mișcare îndrăzneață care a depășit ofertele majorității țărilor de a reglementa criptomonedele, El Salvador a făcut furori în septembrie 2021, fiind prima țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată alături de dolarul american (USD). Președintele El Salvador, Nayib Bukele, și-a susținut decizia în ciuda scepticismului din rândul salvadorenilor și al sectorului financiar tradițional.
Bukele consideră că adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată este o modalitate eficientă de a aduce o bună parte din populația nebancarizată a țării în economia formală. În prezent, aproximativ 70% din populația El Salvador nu este bancarizată – un număr pe care Bukele speră să îl reducă odată cu adoptarea monedei digitale.
În timp ce comunitatea cripto a sărbătorit în mare măsură această mișcare, aceasta a declanșat, de asemenea, discuții cu privire la țările care vor urma să adopte o criptomonedă ca monedă cripto legală. Între timp, Fondul Monetar Internațional (FMI) rămâne sceptic față de Bitcoin și a mers atât de departe încât a îndemnat El Salvador să renunțe la statutul de monedă legală acordat criptomonedei Bitcoin. Directorii executivi ai FMI au remarcat riscurile Bitcoin pentru „stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor”.
Statele Unite
SUA este una dintre țările de top care investesc în criptomonede prin intermediul investitorilor cripto și al firmelor blockchain. Cu toate acestea, țara nu a dezvoltat încă un cadru de reglementare clar pentru criptomonede.
Schimburile de criptomonede sunt obligate să se înregistreze la Financial Crimes Enforcement Network și intră sub incidența Legii privind secretul bancar. Bursele cripto trebuie, de asemenea, să respecte prevederile și obligațiile de combatere a spălării banilor (AML) și de combatere a finanțării terorismului.
De asemenea, diferite entități văd criptomonedele ca niște clase diferite de active, ceea ce face ca abordările criptomonedelor să fie fragmentate în cel mai bun caz. Securities and Exchange Commission (SEC) vede criptomoneda ca pe o garanție, în timp ce Commodity Futures Trading Commission numește criptomoneda, precum Bitcoin, o marfă. Între timp, Trezoreria o consideră o formă de monedă.
În ceea ce privește Internal Revenue Service (IRS), criptomoneda este clasificată drept proprietate în scopul impozitului pe venit federal. Aceasta înseamnă că, în conformitate cu legislația SUA, cumpărarea și vânzarea cripto este impozabilă. Neraportarea veniturilor generate din vânzările de criptomonede face obiectul unor penalități impuse de IRS.
Canada
Autoritățile de reglementare din Canada au fost istoric proactive față de criptomonede. În februarie 2021, Canada a devenit prima țară care a aprobat un ETF Bitcoin. Din punct de vedere fiscal, criptomoneda este tratată la fel ca alte mărfuri din Canada.
Firmele de investiții cripto, pe de altă parte, sunt clasificate ca afaceri de servicii monetare. Prin urmare, trebuie să se înregistreze la The Financial Transactions and Reports Analysis Center din Canada.
Dealerii de criptomonede și platformele de tranzacționare din țară trebuie să se înregistreze la autoritățile de reglementare provinciale, în conformitate cu Canadian Securities Administrators and the Investment Industry Regulatory Organization din Canada.
Regatul Unit
Criptomoneda este considerată o proprietate în Regatul Unit, dar nu este un mijloc legal. De asemenea, schimburile de criptomonede trebuie să se înregistreze la Autoritatea de Conduită Financiară din Regatul Unit și li se interzice angajarea în tranzacționarea cu derivate cripto.
Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) are, de asemenea, cerințe specifice pentru criptomonede privind combaterea spălării banilor și cunoașterea clientului. Impozabilitatea depinde în mare măsură de cine se angajează în tranzacții și pentru ce sunt acestea.
HMRC are, de asemenea, un manual detaliat al criptoactivelor pentru a ghida oamenii cu privire la modul de depunere a impozitelor pe criptomonede.
Legalitatea criptomonedelor
Legalitatea criptomonedelor rămâne extrem de variată în diferite teritorii. Cu regulile și reglementările sale afectate de interese politice și scepticism, este puțin probabil ca legalizarea criptomonedelor să ajungă la un consens global.
Implicațiile de reglementare continuă să se schimbe în diferite teritorii, multe guverne reexaminând nivelul de confort în jurul criptomonedelor. În majoritatea țărilor, utilizarea criptomonedelor rămâne legală, dar există diferențe în modul în care este folosită moneda în fiecare economie.
Pe de altă parte, unele țări au restricționat sau interzis complet utilizarea criptomonedelor. Iată care sunt acestea:
Țări în care criptomonedele sunt restricționate sau ilegale
Ecuador
Ecuador a interzis criptomonedele încă din 2014, declarând ilegală utilizarea Bitcoin și a altor forme de monede virtuale descentralizate. Cu ocazia votului din Adunarea Națională, guvernul și-a modificat legile monetare pentru a permite utilizarea propriilor „bani electronici”.
Moneda electronică – Dinero Electrónico – emisă exclusiv de banca centrală a Ecuadorului, a încercat deja să devină moneda electronică națională a țării. Dinero Electrónico a fost lansat ulterior ca un sistem de plată mobil care permite transferuri peer-to-peer (P2P) de USD folosind telefoane mobile de bază.
Programul a funcționat din 2014 până în 2018 și a fost întrerupt ulterior. Criptomoneda ca instrument de plată rămâne interzisă în Ecuador, deși Banca Centrală a Ecuadorului a relaxat restricțiile privind cumpărarea și vânzarea criptomonedelor precum Bitcoin în 2018.
Qatar
Banca centrală a Qatarului a emis în 2018 un avertisment împotriva băncilor care tranzacționează criptomonede. Asemenea instituții au fost implorate să „nu trateze cu Bitcoin, să-l schimbe cu o altă monedă, să nu deschidă un cont pentru a se ocupa de el sau să trimită sau să primească transferuri de bani pentru a cumpăra sau a vinde această monedă.” Cei prinși ar putea fi sancționați.
Tranzacționarea criptomonedelor rămâne ilegală în Qatar, guvernul țării considerând-o ca pe ceva care „este foarte volatil și poate fi folosit pentru infracțiuni financiare și hacking electronic, precum și pentru pierderea de valoare, deoarece nu există garanți sau active”.
Turkey
Când lira turcească a scăzut în valoare, mulți oameni au apelat la cripto ca o modalitate de a se proteja împotriva inflației. Cu toate acestea, în aprilie 2021 țara a emis un regulament care interzice criptomonedele prin intermediul băncii sale centrale.
Declarația a considerat criptomonedele și alte active digitale ilegale pentru a plăti bunuri și servicii. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat război criptomonedelor, demersul său culminând cu arestarea mai multor suspecți de fraudă cu criptomonede.
Vietnam
Utilizarea, emiterea și furnizarea de Bitcoin și alte criptomonede ca mijloc de plată sunt ilegale conform Băncii de Stat a Vietnamului. Cei care nesocotesc această lege se pot confrunta cu amenzi de la 150 milioane VND (aproximativ 6.592,50 USD) la 200 milioane VND (aproximativ 8.790,00 USD).
Deși încă în stadiul de cercetare, țara a anunțat în 2021 că are in plan să înceapă reglementarea criptomonedelor.
China
Găzduind cândva cel mai mare grup de mineri Bitcoin din întreaga lume, China a interzis în mod oficial tranzacțiile cu criptomonede în anul 2019. Conform guvernului chinez, interdicția criptomonedeor a fost pusă în aplicare într-un efort de a reduce emisiile de combustibil cu efect de seră și cheltuielile de energie asociate cu mineritul cripto.
Guvernul a interzis, de asemenea, instituțiilor financiare să se ocupe de active digitale și orice formă de tranzacții cu criptomonede și minerit.
Bangladesh
În conformitate cu reglementările financiare din Bangladesh, cum ar fi Legea pentru prevenirea spălării banilor, tranzacționarea criptomonedelor este considerată ilegală în țară. Banca Centrală din Bangladesh interzice, de asemenea, tranzacționarea cu valute străine, care sunt, de asemenea, descentralizate.
În conformitate cu legile stricte ale țării împotriva spălării banilor, cei care sunt prinși că tranzacționează criptomonede se pot confrunta cu ani grei de închisoare.
Rusia
Rusia a dus o luptă de lungă durată împotriva Bitcoin și a altor criptomonede, considerând criptomonedele drept un posibil instrument pentru spălarea banilor sau finanțarea terorismului. În 2020, criptomonedele au primit în sfârșit statut legal în Rusia, dar într-o măsură foarte limitată.
Crypto nu este încă permis ca mijloc de plată în țară. În plus, banca centrală a Rusiei propune în prezent interdicții suplimentare privind utilizarea și minarea criptomonedelor. Cu toate acestea, mai mulți directori din domeniul tehnologiei și politicii s-au grăbit să denunțe interdicția cripto, invocând efectul negativ al acesteia asupra economiei tehnologice a țării.
Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit însă puțină speranță pasionaților de criptografie, recunoscând avantajele mineritului criptografic la începutul anului 2022.
Egipt
Legislația islamică interzice toate formele de tranzacții cu criptomonede în Egipt. Citând efectele sale dăunătoare asupra sănătății economice și securității naționale a țării, guvernul a tratat criptomonede la fel ca și drogurile narcotice.
Guvernul egiptean a anunțat în 2019 că va revizui legile privind criptomonedele în efortul său de a crea noi legi care să susțină utilizarea în siguranță a cripto-activelor. Cu toate acestea, nu au fost anunțate alte știri cu privire la astfel de noi legi.
Maroc
Biroul de schimb valutar din Maroc consideră tranzacțiile în monedă digitală o „încălcare” a reglementărilor valutare. Ca atare, tranzacționarea cripto a fost interzisă în țară în 2017, invocându-se riscuri asociate cu lipsa reglementărilor.
În ciuda acestui fapt, Maroc rămâne numărul unu în ceea ce privește tranzacționarea criptomonedei Bitcoin în Africa de Nord.
Nigeria
O interdicție a criptomonedelor a fost impusă în Nigeria în februarie 2021. În ciuda faptului că este cea mai mare piață de criptomonede din Africa, guvernul țării a interzis instituțiilor financiare și băncilor să furnizeze servicii cripto. Conturile bancare identificate că folosesc schimburi de criptomonede au fost, de asemenea, amenințate cu închiderea.
Comisia nigeriană pentru valori mobiliare și schimburi a anunțat, de asemenea, suspendarea tuturor planurilor de reglementare cripto.
Bolivia
Banca Centrală a Boliviei și-a ratificat rezoluția privind interzicerea criptomonedelor în 2022. Deși criptomonedele au fost interzise oficial din 2014, cea mai recentă rezoluție a vizat în mod special „inițiativele private legate de utilizarea și comercializarea criptoactivelor”.