Deși nu sunt multe la număr, unele proiecte crypto lansate de români se bucură de o popularitate impresionantă la nivel global. Care este însă cea mai populară criptomonedă românească?
– o criptomonedă de un succes izbitor, aflată în Top 50 cele mai importante criptomonede la nivel mondial, conform CoinMarketCap.
Elrond strălucește pe scena lumii cripto de aproape 2 ani, fiind una dintre cele mai apreciate active digitale care au fost create vreodată. Popularitatea acestei criptomonede creată de românii Lucian Todea, Beniamin Mincu și Lucian Mincu se datorează unui cumul de caracteristici unice, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Înainte de a discuta pe larg despre ce este Elrond, cum funcționează și care este utilitatea acestei criptomonede românești, îți facem cunoscută lista completă a criptomonedelor create de români. La data scrierii acestui articol, CoinPress a identificat un număr total de 7 proiecte crypto românești:
Top 7 criptomonede românești în 2024
- Elrond (EGLD)
- Stakeborg DAO (STANDARD)
- WAM (WAM)
- NeoTech (NEOT)
- RonCoin (RON)
- Oracolxor (XOR)
FutureCoin
1. Elrond (EGLD)
Fondată în 2017, rețeaua Elrond (EGLD) își propune să asigure tranzacții mai rapide și mai rentabile prin contracte inteligente operate de o rețea distribuită de computere. Frații Beniamin și Lucian Todea au dezvoltat Elrond pentru a aborda problemele legate de scalabilitatea blockchain. Mai mult decât atât, cei doi s-au concentrat în principal pe dezvoltarea unei platforme blockchain care să fie mai bună decât orice altă platformă blockchain disponibilă la acel moment. Ei și-au propus să dezvolte o platformă blockchain interoperabilă și scalabilă la nivel înalt, astfel fiind conceptualizată Elrond Network. În ceea ce privește capacitățile sale, Elrond Network este o rețea cu adevărat puternică, care poate procesa între 10.000 și 15.000 de tranzacții pe secundă, la un cost mediu de 0,001 USD per tranzacție.
Rețeaua Elrond crede în adevărata descentralizare. Prin utilizarea unor mecanisme, cum ar fi sharding-ul și mecanismul de consens proof-of-stake, rețeaua este concepută pentru a concura cu platforme blockchain majore precum Ethereum, Zilliqa și altele. Înainte de a efectua un IEO, platforma cu sediul în Malta a derulat o rundă de finanțare privată în cadrul căreia a generat aproximativ 1,9 milioane de dolari de la diverși investitori. Mai târziu, rețeaua a continuat eforturile de obținere a finanțării cu un IEO în cadrul căruia a strâns 3,25 milioane USD pentru 25% din oferta totală de criptomonede ELGD.
Ce problemă încearcă să rezolve Elrond?
Elrond este o rețea care se descrie ca o nouă economie a internetului pentru aplicații descentralizate. Aceasta își propune în principal să ofere tranzacții hassle-free, rapide și rentabile. Elrond intenționează să-și dezvolte propriul ecosistem în care tokenul său nativ – ELGD – va fi activul de stocare a valorii. Elrond încearcă să abordeze trei domenii cheie:
Tranzacții instantanee și rentabile
În ultima vreme, creșterea taxelor de tranzacție a devenit o sursă de frustrare în rândul utilizatorilor Ethereum, astfel că mulți dintre ei au fost nevoiți să plătească chiar sute de dolari în comisioane de tranzacție. În același timp, aglomerarea rețelei Bitcoin a determinat utilizatorii să se plângă de viteza tranzacțiilor. Din punct de vedere al vitezei tranzacțiilor și al costurilor, Elrond abordează eficient ambele probleme.
Cerințe minime de energie și calcul
După cum știm cu toții, mineritul criptomonedei Bitcoin necesită o configurare hardware uriașă, care, la rândul său, solicită un consum de energie foarte mare. Bitcoin se bazează pe un mecanism cunoscut sub numele de Proof-of-Work, despre care se știe că este un mecanism ce a afectat serios consumul de energie la nivel global. În ultima perioadă, mai mulți experți de top au criticat Bitcoin pentru consumul de energie și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe care le poate avea mineritul Bitcoin asupra mediului înconjurător. Mai mult decât atât, unele surse compară consumul de energie al Bitcoin cu întregul consum energetic al unei țări precum Argentina.
Aici intervine Proof-of-Stake (PoS), un mecanism care nu doar că nu necesită utilizarea unor echipamente în valoare de milioane de dolari, ci este în același timp și foarte prietenos cu mediul înconjurător. Mecanismul de consens PoS se bazează pe un proces numit staking, care oferă beneficii duble. Primul este consumul minim de energie, iar al doilea este că înlătură bariera mare la intrare. Elrond folosește o versiune personalizată a mecanismului Proof-of-Stake, pe care ei o numesc Secure Proof-Of-Stake (SPoS). Acesta ajută rețeaua Elrond să fie mai rapidă, mai sigură și mai puțin consumatoare de energie.
O structură descentralizată puternică
Prin combinarea structurii descentralizate cu interoperabilitatea cross-chain, Elrond reduce posibilitatea unui singur ”punct de eșec” care poate afecta întregul sistem în cele mai grave cazuri. Pentru a face asta, rețeaua rulează pe 2.169 de noduri de validare, împărțite în patru fragmente (shards), capabile să execute 5.400 de tranzacții pe secundă fiecare.
Cum funcționează mecanismul Secure Proof-of-Stake al Elrond?
Când vine vorba de asemănări între vechiul Proof-of-Stake și Secure Proof-Of-Stake de la Elrond, ambele se bazează pe numărul de criptomonede mizate (ținute la staking) pentru a selecta nodurile validatoare pentru consens. Acum, să vedem cum funcționează Secure PoS.
Mecanismul de consens Secure Proof-of-Stake al Elrond este construit special pentru a alege nodurile, care, la rândul lor, construiesc blocuri. Nodurile sunt responsabile pentru finalizarea procesului general de consens, care are loc în anumite fragmente. În ceea ce privește alegerea validatorilor, Elrond folosește un proces de selecție aleatoriu. Pentru selectarea validatorului, mecanismul Secure Proof-Of-Stake se bazează pe o formulă aleatorie derivată din blocul precedent. Odată ce procesul se încheie, cel care propune blocul rundei curente de consens îl semnează.
În fiecare grup de consens există un singur solicitant de bloc. După fiecare rundă, membrii grupului de consens sunt schimbați. Într-un grup de consens, propunătorul blocului este validatorul. Hash-ul cheii publice și al factorilor de randomizare este cel mai mic din grup. Datoria de a produce blocul revine celui care propune blocul, în timp ce alți membri ai grupului de consens îl validează și îl semnează. Grupul de consens utilizează o schemă de semnătură multiplă BLS modificată, constând din două runde de mesaje pentru semnătura bloc.
Selecția aleatorie a grupurilor de consens este rapidă și se finalizează în 100 de milisecunde. Acest proces randomizat de selectare a grupurilor de consens asigură o mai bună securitate în rețeaua Elrond, deoarece niciun element rău intenționat nu va reuși să execute nicio acțiune în decurs de 100 de milisecunde.
Selectarea consensului ia în considerare mai mulți factori, inclusiv numărul de jetoane mizate și scorul de evaluare individual al validatorului. Așadar, cum se calculează acest scor de evaluare individual al unui validator? Ei bine, comportamentul trecut al validatorului joacă un rol crucial în scorul lui individual de evaluare. Aceasta înseamnă că un validator care are un scor de evaluare individual mai mare are șanse mai mari de a fi selectat pentru procesul de consens.
Cu excepția unor cazuri specifice în care evaluările sunt ajustate imediat, recalcularea scorurilor individuale de rating are loc întotdeauna la sfârșitul fiecărei epoci. Ecosistemul Elrond beneficiază de mecanismul său unic de evaluare, deoarece determină validatorul să-și facă munca în mod onest și, indiferent de ceea ce s-ar putea întâmpla, se asigură că nodurile continuă să funcționeze la cea mai mare eficiență posibilă.
Arhitectura
Structura rețelei Elrond este compusă din Shards, Metachains și Nodes. Shard-urile (fragmentele) sunt partițiile mai mici ale rețelei Elrond care sunt folosite pentru scalare. Fiecare shard procesează doar o parte din tranzacții, simultan cu alte shard-uri. Fragmentele sunt responsabile pentru executarea conturilor, a contractelor inteligente, a blockchain-urilor etc., aspecte care joacă un rol crucial în scalare.
Metachain nu este altceva decât un blockchain care rulează pe un shard special. Scopul principal al acestui blockchain nu este procesarea tranzacțiilor, ci autentificarea blocului procesat. De asemenea, acesta se ocupă de comunicarea dintre shard-uri și menține registrul validatorilor.
Nodurile sunt parte integrantă a rețelei. Mai multe noduri, care pot fi un smartphone, un computer sau un server, se reunesc pentru a forma o rețea. Printre aceste noduri, unii acționează ca validatori, în timp ce alții ca observatori. Prin urmare, utilizatorii care acționează ca noduri ale rețelei Elrond câștigă recompense pentru munca lor.
Platformă, infrastructură și token Elrond
Dezvoltatorii și validatorii pot folosi Elrond pentru a crea aplicații descentralizate, utilizând tokenul său nativ ca metodă de plată. De asemenea, mediul de dezvoltare integrat Elrond permite dezvoltatorilor să-și lanseze serviciile pe platforma lor și oferă un motor de contract inteligent, care face posibilă conformitatea cu EVM. Tehnologia Adaptive State Sharding a Elrond îi permite acesteia să fie o rețea eficientă și scalabilă, rivalizând cu multe dintre platformele centralizate.
De asemenea, platforma încurajează dezvoltatorii să creeze aplicații mai inovatoare și mai eficiente din punct de vedere al costurilor și să câștige până la 30% din taxele executării contractelor inteligente, sub formă de redevențe. De remarcat și faptul că rețeaua își rezervă unele jetoane ELGD, care sunt mizate pe platformă pentru o perioadă minimă de un an, generând o rată anuală de câștig de 36%.
Am putea considera criptomonedele ELGD ca un produs al Elrond Network, deoarece validatorii trebuie să le pună în stake pentru a securiza registrul. Nu în ultimul rând, infrastructura Elrond oferă utilizatorilor săi un portofel cryto și un explorator de blocuri.
ELGD este tokenul nativ al Elrond care interacționează cu aplicațiile, este folosit pentru efectuarea tranzacțiilor și oferă recompense sau diverse stimulente participanților la rețea. Inițial, tokenul nativ al Elrond a fost numit ERD, însă după lansarea jetonului pe rețeaua principală, acesta a fost redenumit ELGD. Rețeaua a derulat apoi și un program de schimb în cadrul căruia a permis utilizatorilor să schimbe vechile jetoane cu cele noi.
Criptomoneda nativă a Elrond joacă un rol vital în menținerea rețelei. De asemenea, utilizatorii o pot folosi pentru a trimite valoare, a recompensa contribuitorii rețelei și, nu în ultimul rând, pentru a rula contracte inteligente. Persoanele care dețin jetoane ELGD sunt eligibile să participe la procesul de vot pentru orice upgrade al rețelei. Mai mult, cei care fac staking criptomonedei EGLD vor fi recompensați cu jetoane nou bătute proporțional cu cantitatea de criptomonede din stake.
De remarcat de asemenea faptul că taxele de tranzacție colectate nu sunt utilizate în totalitate de rețea. O partea din acestea, mai precis 30%, este trimisă dezvoltatorilor de contracte inteligente. Acest proces este cunoscut sub numele de loialitate smart contract. În plus, 10% din taxe vor fi redistribuite participanților la rețea care iau parte la unele evenimente speciale, cum ar fi proiectele de dezvoltare a rețelei. În ceea ce privește furnizarea sa, ELGD are o aprovizionare maximă de 31.415.926 criptomonede și o aprovizionare totală de 23.016.298 de unități.
Cum să cumperi Elrond (EGLD)?
După cum spuneam anterior, criptomoneda românească EGLD este una dintre cele mai populare din lume, astfel că nu este deloc surprinzător ca aceasta să fie listată pe principalele platforme de criptomonede. Iată recomandările noastre:
- eToro – cea mai mare bursă crypto din lume, suport în limba română.
- Binance – utilizează codul VAE18EEC pentru 20% reducere la toate taxele de tranzacționare
- Gate.io
Pentru a afla mai multe despre modalitățile de plată atunci când cumperi criptomonede, accesează pagina cumpără criptomonede unde îți sunt prezentate mai multe opțiuni și explicațiile aferente.
Concluzie
Călcând parcă pe urmele proiectelor Cardano și Polkadot, rețeaua Elrond concurează împotriva Ethereum. Cu alte cuvinte, se confruntă cu o concurență imensă din partea uneia dintre cele mai performante platforme din lumea blockchain-ului. Cu toate acestea, Elrond are potențialul de a concura împotriva Ethereum, fiind un adversar foarte puternic. Pe lângă aceea că are multiple caracteristici ce rivalizează cu platformele blockchain de top, rețeaua Elrond a încheiat deja mai multe parteneriate cu unele dintre cele mai importante nume din industria cripto, cum ar fi Ledger, PolyNetwork, BitGo, Coinbase Custody și multe altele.
Tehnologiile Adaptive State Sharding, Secure Proof-of-Stake și Arwen Machine îi permit lui Elrond să proceseze un număr mare de tranzacții, ceea ce ar trebui să îl propulseze tot mai sus în topul proiectelor deja consacrate. De asemenea, să nu uităm și faptul că cel mai mare avantaj al platformei Elrond este suportul puternic pentru interoperabilitatea blockchain.
2. Stakeborg DAO (STANDARD)
StakeborgDAO este primul proiect românesc care pleacă la drum cu obiectivul de a construi o comunitate crypto sau o “colonie digitală”, așa cum o numește whitepaper-ul de 26 de pagini, publicat de catre echipa din spatele proiectului.
Conform whitepaper-ului, STANDARD este un token de tip ERC-20, fiind folosit în principal ca token de guvernanță și pentru staking. Distribuția celor 20 de milioane de criptomonede STANDARD se realizează astfel:
- Comunitate (trezorerie) – 30%
- Recompense staking LP pe SushiSwap – 17%
- Recompense în staking pe alte platforme – 14%
- Liquidity Mining (pool-uri) – 8%
- Aidrop-uri – 3%
- Echipă – 19%
- Late Investors – 4%
- Advisors – 2.5%
- Fondul Methodologist – 2.5%
Conform roadmap-ului de pe site-ul oficial stakeborg.com, programul de liquidity mining a început deja, utilizatorii care urmăresc și fac parte din comunitatea Stakeborg, sunt activi pe grupul de Telegram, sunt abonați la newsletter-ul proiectului, etc. fiind recompensați cu airdrop-uri de tokeni. Primele două airdrop-uri au avut loc deja, ultimul urmând să se desfășoare în a doua parte a anului 2022.
StakeborgDAO este creația mai multor antreprenori români de succes, inclusiv Răzvan Munteanu, Vlad Mercori și Răzvan Dumitrașcu.
- Cumpără criptomoneda de la eToro – cea mai mare bursă crypto din lume, suport în limba română.
3. WAM (WAM)
WAM.app este prima rețea socială de „Play to Earn” din lume validată la nivel internațional de 3,5 milioane de utilizatori și unul dintre proiectele românești de succes din noul val. WAM.app este un proiect dezvoltat de Digitap, companie românească fondată la Cluj de antreprenorii Daniel Tamaș și Alex Rus, cărora li s-a alăturat și Vlad Mustiață în poziția de CTO al companiei, unul dintre cei mai renumiți programatori români.
Într-un timp extrem de scurt de la lansare, proiectul WAM.app a reușit să concureze de la egal la egal cu liderii de mobile gaming, o industrie care însumează peste 90 de miliarde de dolari. Astfel, în cadrul Galei Internaționale „Mobile Games Awards 2021”, WAM.app s-a numărat printre finaliștii categoriei „Cel mai inovator brand”, alături de unii dintre cei mai consacrați jucători din industrie, precum Huawei sau Niantic.
Componentele fundamentale ale platformei WAM.app:
- Play-to-earn – permite utilizatorilor să câștige bani pur și simplu jucând jocuri și participând la turnee;
- Own-to-earn – va permite utilizatorilor să devină proprietari de jocuri NFT de care pot profita;
- Market-to-earn – va permite utilizatorilor să profite de pe urma abilităților lor de marketing;
- Develop-to-earn – va oferi instrumentele necesare pentru a-și construi propriul joc și a-l vinde.
- Cumpără criptomoneda de la eToro – cea mai mare bursă crypto din lume, suport în limba română.
4. NeoTech (NEOT)
NeoTech este un proiect crypto românesc al cărui contract inteligent este dezvoltat pe platforma Binance Smart Chain, fiind avute în vedere integrări accelerate cu alte infrastructuri blockchain, prin punți de legătură. Prețul de pornire al criptomonedei NEOT a fost de 0,25 USD până la data de 10 noiembrie 2021, fiind ajustat în a doua lună la 0,50 USD.
În primul trimestru al anului 2022 contractul inteligent va trece la etapa de vânzare publică pe o serie de platforme de trading internaționale. NEOT are o aprovizionare totală de 250 milioane de unități care vor fi distribuite în mod echitabil în vederea susținerii proiectului. NeoTech pune la dispoziția investitorilor un Whitepaper detaliat, accesibil pe site-ul platformei https://neotech.finance.
Contractul inteligent a fost conceput cu o utilitate în piața reală. Pe viitor, el va putea fi utilizat în achiziționarea serviciilor Smart Cities Technologies SE (în România prin NeoTech City), companie din domeniul tehnologiilor digitale smart city și a inteligenței artificiale. Planurile pe termen scurt și mediu sunt integrarea tehnologiilor NFT (non-fungible tokens) dezvoltate intern, oferirea unei platforme integrate incluzând un portofel digital și o bursă proprie de tranzacționare a tehnologiilor create.
Fondatorul NeoTech este Doru Borșan, un om de afaceri român, premiat drept „CEO of the year” la Gala Premiilor Smart City Industry din 2018. Acesta a înființat compania Smart Cities Technologies SE cu sediul în Munchen, Germania, cu un capital social de 15 milioane de Euro. Compania își propune dezvoltarea activității în perioada următoare și extinderea operațională la nivel global.
Vizitează site-ul oficial NeoTech →
5. RonCoin (RON)
Conform site-ului oficial roncoin.to, criptomoneda Roncoin (RONC) este un token ce oferă o paritate de 1 la 1 cu leul romanesc. Fiecare Roncoin este susținut de 1 RON, astfel că orice investiție în această criptomonedă este susținută în proporție de 100% de activele reale din contul de rezervă al platformei Roncoin. Cu alte cuvinte, 1 Roncoin este întotdeauna echivalent cu 1 RON.
Întrucât este o criptomonedă stabilă, întocmai ca și Tether (USDT), Roncoin prezintă avantajul de a putea păstra banii în criptomonede fără grija că aceștia își vor pierde din valoare mai târziu, exceptând desigur devalorizarea în timp a monedei RON ca urmare a inflației.
Roncoin oferă protecție împotriva volatilității cripto deoarece este ancorat la lumea reală a monedelor, astfel că valoarea cantității de Roncoin deținută la un moment dat este întotdeauna echivalentă cu valoarea de piață a monedelor RON aferente.
Vizitează site-ul oficial RonCoin →
6. Oracolxor (XOR)
Analizând whitepaper-ul disponibil pe site-ul oficial oracol.org, aflăm că proiectul crypto românesc OracolXor își propune să stimuleze adoptarea în masă a criptomonedelor. Pentru a-și atinge obiectivul, platforma OracolXor pretinde că a dezvoltat o infrastructură atotcuprinzătoare, capabilă să se extindă rapid la nivel global, inclusiv pe piețele emergente și în zonele fără acces la internet.
Conform datelor furnizate de CoinMarketCap, la data redactării acestui articol, XOR se tranzacționează la un preț de 0,0001995 USD, exclusiv pe exchange-ul Graviex, informațiile despre volumul de tranzacționare în ultimele 24 de ore nefiind disponibile.
Clasamentul actual CoinMarketCap plasează OracolXor pe locul 8.477 dintr-un număr total de peste 17.000 de criptomonede, informațiile despre capitalizarea de piață, fondul în circulație și fondul total nefiind disponibile.
Pe baza considerentelor expuse anterior, criptomoneda OracolXor nu poate fi considerată un proiect românesc de succes, cel puțin nu la acest moment.
7. FutureCoin
FutureCoin este un proiect românesc lansat în 2021 cu scopul de a crea monede virtuale mai stabile și mai sigure decât cele existente deja pe piață. De asemenea, se dorește ca FutureCoin să fie o criptomonedă menită să ofere oamenilor posibilitatea de a investi în viitor și să ofere date financiare despre toate proiectele din spatele ei, într-un mod 100% transparent.
Echipa din spatele acestui proiect a luat inițiativa de a revoluționa industria cripto, lucrând din greu la un nou blockchain numit TradeLink. În prezent, respectiv până la finalizarea TradeLink, moneda este creată folosind Binance Smart Chain (BEP20) și ERC20.
Proof of Trade este un nou sistem de validare care combină funcții de ardere și batere pentru a valida tranzacția fără a fi nevoie de mining sau staking. Mai exact, în timpul tranzacției, se bate o monedă unică iar apoi, când monedele FutureCoin sunt trimise celuilalt participant la tranzacție, arderea este terminată, validându-se astfel tranzacția dintre cele două portofele.
FutureCoin este o criptomonedă românească lansată de antreprenorul Cristian Filip, Fondator și CEO Tradelink Technology LTD.