Mișcarea „nesurprinzătoare” a Rusiei de a reglementa criptomonedele este de așteptat să stimuleze alte țări să urmeze exemplul, potrivit participanților din industrie.
În urma unui cadru elaborat de guvernul și banca centrală a Rusiei, se așteaptă ca factorii de decizie să elaboreze o nouă legislație sau să modifice legile existente pentru a supraveghea criptomonedele. Măsurile, potrivit Rusiei, vor stabiliza orice posibil impact economic mai amplu al activelor digitale.
Anto Paroian, director de operațiuni la fondul de investiții în active digitale ARK36, a declarat că răspunsul Rusiei la creșterea criptografiei reflectă o schimbare mai largă a națiunilor, recunoscând că tehnologia este aici pentru a rămâne.
„În general, autoritățile [încep să] recunoască faptul că activele digitale devin o parte atât de înrădăcinată a modului în care oamenii gândesc și tratează banii în era digitală, încât costul politic și economic al interzicerii acestora pare a fi mult mai mare decât riscul implicat permițându-i să coexiste cu sistemele financiare convenționale”, a declarat Paroian pentru Blockworks, prin e-mail.
Nick du Cros, șeful departamentului de conformitate și reglementări la CoinShares, susține că „Aceste propuneri vor transmite probabil mesajul că țările ar trebui să adopte rapid reglementări locale și să nu aștepte ca [Grupul celor șapte]* să stabilească standarde internaționale”.
*Referindu-se la forumul politic format din Canada, Franța, Germania, Italia , Japonia, Marea Britanie și SUA.
Măsurile vin după ce banca centrală a Rusiei a propus luna trecută restricționarea circulației și schimbului de criptomonede, interzicerea investițiilor cripto de către instituțiile financiare și interzicerea criptominerilor.
De atunci, președintele rus Vladimir Putin a spus că susține un plan de impozitare și reglementare a mineritului, referindu-se la „avantajele competitive” pe care Rusia le-ar putea câștiga din minarea cripto.
Între timp, membrii Congresului SUA au organizat audieri despre cripto în ultimele luni, iar observatorii din industrie se așteaptă la mai multă claritate în materie de reglementare în acest an. Un proiect de lege bipartizan introdus săptămâna trecută propunea scutiri de taxe pentru tranzacțiile cripto de 200 USD sau mai puțin.
SUA și Rusia au ambele stimulente economice mari pentru a pune în aplicare un plan, având în vedere că Rusia reprezintă aproximativ 11% din industria globală de minerit a criptomonedei Bitcoin, iar SUA controlează 35%, conform indicelui consumului de energie electrică Bitcoin al Universității din Cambridge. Ambele țări și-au sporit hashrate-ul în urma interzicerii mineritului din China.
Whit Gibbs, CEO al Compass Mining – care operează două unități miniere în Siberia, Rusia – a considerat abordarea Rusiei drept „do-no-harm”, adăugând că Rusia a făcut progrese solide în atragerea investitorilor internaționali să înființeze operațiuni miniere acolo.
„Cred că majoritatea națiunilor se gândesc deja să ia măsuri similare pentru a recunoaște Bitcoin și alte criptomonede ca monede”, a spus Gibbs. „Sperăm că acest rezultat pozitiv va influența alte națiuni să adopte aceeași poziție oficială.”
Sursa: Blockworks