- Stellar
(XLM) - Price $0.261
- Market Cap
$8.02 B
Ce este Stellar (XLM)?

Stellar este o rețea de plată backend multi-valută care rulează pe token-uri cunoscute sub numele de Lumens (XLM). Stellar în sine este un protocol blockchain, iar Lumenii reprezintă tokenii folosiți pentru a procesa tranzacțiile pe blockchain.
Stellar a atras rapid atenția comunității cripto datorită vitezei sale excelente de tranzacție și a taxelor reduse. Taxele de tranzacție Stellar Lumens sunt atât de mici încât au un potențial extraordinar pentru microplăți.
Stellar (XLM) este o rețea descentralizată open-source, peer-to-peer, condusă de o organizație non-profit numită Stellar Development Foundation. Rețeaua Stellar oferă un sistem de plată global cu viteze de tranzacție mai rapide decât ale băncilor tradiționale și cu comisioane mult mai mici.
Cei care folosesc acum rețeaua Stellar pot trimite și primi orice monedă, indiferent de locația sa fizică. Acest lucru este realizabil prin legarea tokenului Stellar – XLM – la un activ tradițional precum USD, Yen sau Euro.
Tranzacțiile pe rețeaua Stellar durează mai puțin de cinci secunde, iar costul mediu al fiecărei tranzacții este o fracțiune de lumen, ceea ce echivalează cu o milionime de cent. Costul scăzut al tranzacției deschide posibilități reale de utilizare, cum ar fi microplățile.
Vrei să adaugi Stellar (XLM) în portofoliul tău cripto?
- Creează-ți contul și cumpără criptomoneda →
Investițiile în criptoactive sunt foarte volatile și nu sunt reglementate în anumite țări din UE. Nu există nicio protecție pentru consumatori. Se poate aplica impozit pe profit.
Istoria Stellar
Rețeaua Stellar a fost fondată în 2014 de către Jed McCaleb și Joyce Kim. În 2011, McCaleb a pus bazele unei alte criptomonede foarte cunoscute, care încearcă să preia controlul procesării plăților backend: Ripple, actualul XRP. O diferență de viziune l-a determinat totuși să părăsească proiectul în 2014, când a fondat Stellar împreună cu Joyce Kim. La acea vreme exista o concepție greșită că Stellar ar fi fost un fork, însă realitatea este că Stellar reprezintă un proiect total separat de Ripple.
McCaleb și Kim au înființat Fundația non-profit Stellar Development împreună cu CEO-ul Stripe, Patrick Collison, iar Stellar a fost lansat oficial în iulie 2014. La începutul lui 2015 rețeaua avea deja 3 milioane de utilizatori. În noiembrie 2015, Stellar și-a actualizat protocolul de rețea la Stellar Consensus Protocol (SCP) și încă rulează pe acesta.
Cum funcționează Stellar?
Stellar funcționează ca un forex, respectiv ca o bursă de valori și un schimb criptografic în cadrul unui singur sistem. Spre deosebire de majoritatea blockchain-urilor care stochează doar soldul utilizatorilor, rețeaua Stellar are și capacitatea de a facilita tranzacțiile fără a le pune acestora banii pe un schimb. Această facilitate este cunoscută ca un schimb descentralizat (DEX).
Registrul de comenzi încorporat al unui DEX permite ca tranzacțiile să se finalizeze automat și face rețeaua foarte lichidă. Stellar este rulat pe o rețea peer-to-peer, astfel încât niciun individ sau entitate nu poate opri sau modifica oricare dintre tranzacțiile sale, fapt ce o face o rețea cu adevărat descentralizată.
Folosind Stellar, oricine dorește să trimită euro unei persoane și să primească USD, pur și simplu va introduce câți euro dorește să trimită, iar în câteva secunde destinatarul are suma corespunzătoare de monede USD în portofel. Costul tranzacției este o fracțiune de cent.
Rețeaua Stellar preia comanda pe care a făcut-o persoana și se uită la registrele de comenzi pentru a identifica cea mai bună secvență de tranzacții și convertește apoi moneda euro a expeditorului în USD. Aceasta poate fi o conversie valutară directă sau, dacă un preț mai bun este disponibil indirect, cum ar fi convertirea în Lumeni și apoi în USD, rețeaua va folosi acea cale. Rețeaua alege întotdeauna cea mai bună cale pentru utilizatorul final.
De unde să cumperi Stellar Lumens?
Dacă intenționezi să investești în Stellar, cea mai ușoară modalitate este să-l cumperi de pe un schimb de criptomonede. Din fericire, Stellar este listat de o serie de schimburi de renume, inclusiv de următoarele:
- eToro – Poți tranzacționa aproximativ 130 de criptomonede foarte populare. Este considerată cea mai bună platformă de Social Trading din lume.
Investițiile în criptoactive sunt foarte volatile și nu sunt reglementate în anumite țări din UE. Nu există nicio protecție pentru consumatori. Se poate aplica impozit pe profit. - Binance – Folosește cuponul VAE18EEC pentru 20% cashback din toate taxele de tranzacționare.
- Gate.io – Cea mai mare platformă pentru criptomonede nou lansate.
Avantajele Stellar
Avantajele utilizării Stellar sunt reprezentate de faptul că are viteze rapide de tranzacție, acceptă mai multe valute în rețeaua sa și are costuri de tranzacție extrem de mici. Cele mai multe tranzacții din Stellar Network durează mai puțin de cinci secunde pentru a fi finalizate și, cu mai multe monede fiat și criptomonede disponibile, oferă utilizatorilor o varietate de opțiuni. Costurile pentru aceste tranzacții sunt semnificativ mai mici față de oferta sistemelor de plată ale băncilor.
Costul mediu pentru efectuarea unei tranzacții pe Stellar Network este echivalent cu o milionime de cent USD, ceea ce reprezintă o diferență majoră în comparație cu transferurile valutare tradiționale prin bănci și chiar prin intermediul altor aplicații și rețele cripto. În plus, Stellar Network este cu adevărat descentralizată, fiind condusă exclusiv de utilizatorii din rețea. Rețeaua nu este deținută de nimeni, ci doar susținută de organizația sa non-profit.
Dezavantajele Stellar
Dezavantajele utilizării Stellar sunt minime. Principalul dezavantaj este legat de încredere, deoarece Stellar folosește perechi de monede stabile pentru a facilita suportul tradițional în valută pentru active precum USD. USD-ul pe care îl deții în portofelul tău Stellar este de fapt o monedă stabilă, cum ar fi TetherUSD sau AnchorUSD, ceea ce înseamnă că trebuie să ai încredere în emitentul stablecoin-ului că deține efectiv o rată de rezervă echivalentă de USD la token.
Celălalt dezavantaj este că trebuie să deții un sold minim de Lumeni în cont pentru a utiliza rețeaua, respectiv o sumă mai mare pentru fiecare activ pe care îl deții. Deși unii văd acest lucru ca pe un dezavantaj, conceptul este folosit ca un mecanism pentru a preveni spam-ul în rețea, împiedicând crearea de conturi false și blocarea tranzacțiilor fără sens. Conturile care nu dețin Lumens nu pot folosi rețeaua Stellar.
Alte criptomonede
- Bitcoin (BTC)
- Ethereum (ETH)
- Binance Coin (BNB)
- Cardano (ADA)
- Solana (SOL)
- Terra (LUNA)
- Stepn (GMT)
- OpenDAO (SOS)
- XRP (XRP)
- Avalanche (AVAX)
- Polkadot (DOT)
- NEAR Protocol (NEAR)
- Tezos (XTZ)
- Polygon (MATIC)
- Cosmos (ATOM)
- Chainlink (LINK)
- Enjin (ENJ)
- VeChain (VET)
- 0x (ZRX)
- Aave (AAVE)
- Algorand (ALGO)
- The Sandbox (SAND)
- Decentraland (MANA)
- Monero (XMR)
- Zcash (ZEC)
- Fantom (FTM)
- Tether (USDT)
- EOS (EOS)
- Tron (TRX)
- Hedera (HBAR)
- USD Coin (USDC)
- Litecoin (LTC)
- TerraUSD (UST)
- Uniswap (UNI)
- Dai (DAI)
- Maker (MKR)
- Dogecoin (DOGE)
- Shiba Inu (SHIB)
- Ethereum Classic (ETC)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Bitcoin SV (BSV)
- Bitcoin Gold (BTG)
- Cronos (CRO)
- TrueUSD (TUSD)
- Basic Attention Token (BAT)
- Synthetix (SNX)
- Neo (NEO)
- Theta Network (THETA)
- Theta Fuel (TFUEL)
- BitTorrent (BTT)
- Stellar (XLM)
- Filecoin (FIL)
- PancakeSwap (CAKE)
- SushiSwap (SUSHI)
- Internet Computer (ICP)
- yearn.finance (YFI)
- THORChain (RUNE)
- PaxDollar (USDP)
- Kadena (KDA)
- Harmony (ONE)